Călătorii

Am fost în vacanță în Turcia ca să-ți zic ce găsești acolo ca român, în funcție de bani și gusturi

Totul este negociabil, de la porția de midii până la cazare și diamante.
istanbul turism romani, atractii ist
Fotografie de Meriç Dağlı via Unsplash

În toată nebunia actualizării continue a listei de țări cu risc epidemiologic, și cu amenințarea tot mai apăsătoare a unui iminent val patru de coronavirus, m-am hotărât că cel mai bun loc pentru un city break scurt și ieftin este aproape: la turci în Istanbul.

În orașul ăsta trăiesc 18 milioane de oameni, adică aproape întreaga populație a României. Dar chiar dacă te-ai aștepta ca românii să ia cu asalt fostul Constantinopol după ce serialele turcești au invadat media mainstream și serviciile de streaming, lucrurile nu stau chiar așa. Poate că nostalgicii încă-și amintesc de blugii aduși de aici în vâltoarea post-revoluționară românească, însă acum lucrurile s-au diversificat.

Publicitate

La Istanbul ajungi fie cu mașina, ceea ce presupune un drum de opt ore din București, fie cu avionul, după un zbor de o oră. Cu o mașină decentă vei cheltui undeva la patru sute de lei pe benzină și viniete, iar biletele de avion pleacă de la 450 lei/persoană în funcție de perioada aleasă – sigur, pot fi și mult mai scumpe, dar și mult mai ieftine, așa că alege-ți intervalul bine.

M-am dus în Turcia ca românii din anii ‘90: cu mașina

istanbul turism romani, atractii istanbul

Protestele continuă în urma retragerii recente a Turciei din Convenția de la Istanbul care privește prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – Istanbul, Istiklal Caddesi

Am optat pentru varianta de transport la volan, iar opt ore trec repede când ai muzică bună în mașină, iar Bulgaria te întâmpină cu niște peisaje de deal și munte absolut superbe. Bonus, nu am fost opriți prin Bulgaria de rackeți, așa cum circulau într-o vreme miturile despre tâlhăriile la drumul mare. Prin vamă treci rapid. Vameșii români și turci sunt foarte prompți, în timp ce omologii lor bulgari sunt mai sobri și suspicioși, ca o frontieră respectabilă a UE. 

Dacă ești vaccinat, turcii îți vor verifica certificatul, iar dacă nu, e necesar să prezinți un test PCR negativ făcut cu maximum 72 de ore înainte sau unul antigen, cu 48 de ore. La granița cu Bulgaria o să mai dai vreo zece leva și pe soluția de dezinfectare a mașinii.

Publicitate
istanbul turism romani, atractii istanbul

Hagia Sofia, de la biserică la moschee, apoi la muzeu și iar la moschee

Cel mai bun loc în care să te cazezi ca turist în Istanbul este partea europeană, în zona istorică. Aici sunt localizate cam toate obiectivele turistice importante de la Hagia Sofia, recent redevenită moschee după ce a fost muzeu, până la Moscheea Albastră și Palatul Topkapi sau Marele Bazar, varianta real life a studiourilor din Suleyman Magnificul.

Regula de aur: totul este negociabil în Istanbul. De la porția de midii vândută la colț de stradă până la cazare și diamante. În prezent, lira turcească trece printr-o criză cauzată de ratele mari de inflație care au dus la o devalorizare semnificativă a monedei, așa că mănânci bine și faci și shopping la prețuri convenabile.

Cazările decente pleacă de la 250 lei pe noapte la un hotel de trei stele ok și pot ajunge până la nouă sute de lei pe noapte într-o locație de lux.

Dincolo de străzile pline de istorie, mirodenii și arabescuri, Istanbulul este și orașul care găzduiește cel mai mare număr de refugiați sirieni și nu numai. Din mai mult de patru milioane de refugiați din Turcia, cifrele oficiale arată că mai mult de cinci sute de mii sunt în orașul ăsta, așa că presiunea pe infrastructură și servicii publice este semnificativă.

Publicitate

În ceea ce privește măsurile de prevenire a răspândirii virusului, masca e obligatorie în interior, iar în aer liber purtarea ei e destul de arbitrară. Oamenii sunt în general responsabili, iar asta se vede și în cifre: populația Istanbulului e vaccinată în proporție de 66 la sută, față de 44 la sută la nivelul Turciei. În comparație, Bucureștiul are o rată de vaccinare de sub 50 la sută și un procent național de 32 la sută.

Dincolo de motivele clasice pentru care ai vizita un oraș de asemenea anvergură, hai să vedem ce fel de român trebuie să fii ca să ajungi acolo în mod special.

Un trapper la început de drum

Tocmai ți-ai descoperit talentul de trapper, te crezi următorul OG Eastbull și te pregătești să rupi YouTube cu clipurile tale. Problema e că ești sărac, majoritatea hainelor tale sunt de la mall din Berceni și probabil vei fi făcut praf într-un diss pe tema asta. Nu-ți face griji, frații noștri turci au soluția perfectă pentru tine: Marele Bazar și străduțele din împrejurimi sunt ticsite de Balenciaga, Ferragamo și Gucci la prețuri derizorii. 

Nu contează că sunt fake, swag-ul tău e real. Bonus, poți negocia ca un dur, nu știi când îți poate fi de folos acest skill. Azi e un comerciant ambulant turc, mâine poate fi Jay-Z pentru drepturile tale de autor.

Publicitate

Ai o afinitate pentru aur și pietre prețioase

Fie ești de părere că aurul e un etalon al valorii tale sau ești un guvernator de bancă națională care vrea să extindă rezerva de metale prețioase țării, nu există loc mai potrivit în lume pentru a cumpăra aur decât Istanbulul. Prețul unui gram de aur este de 35 euro, dar după negocieri ca la carte poți scoate un preț de 30 de euro. Odată ce ne vom convinge că nu mai primim în veci tezaurul de la ruși, cu siguranță vom putea scoate un preț chiar mai bun. 

La magazinele de aur vei întâlni mulți români care răsfoiesc reviste de bijuterii și trimit poze pe WhatsApp clienților. Cine știe cum reușesc să treacă vama cu atât aur, sper doar că procedeul nu e dureros. Așadar, dacă ești fan aur sau pur și simplu ai valoare și vrei ca la următorul party să etalezi cel mai ostentativ lanț din încăpere, Istanbulul este următoarea ta destinație de shopping.

În plus, turcii au străzi întreagi dedicate diamantelor. Ai grijă totuși la ce cumperi, cere un certificat internațional de autenticitate și întreabă cât mai multe despre bijuterie.

Ești un tip de vârstă mijlocie, cu tot mai puțin păr

istanbul turism romani, atractii istanbul

Turnul Galata, în cel mai hipsteresc cartier din Istanbul

Alegerea clasică, atunci când te lovește criza vârstei mijlocii, este să-ți iei o decapotabilă. Cum te bucuri însă de ea dacă nu ai niște plete prin care să-ți sufle vântul în timp ce gonești pe autostradă? Istanbul e de tine, pentru că este un hub regional de transplant de păr. Există tot felul de pachete cu zbor, cazare și intervenție cu prețuri care pleacă de la o mie de euro.

Publicitate

Mai mult, există clinici specializate pe transplanturi de păr pentru persoane infectate cu HIV, ceea ce arată cât de extinsă e afacerea în domeniu. Aparent, turcii au o soluție pentru orice persoană care vrea să își readucă la viață podoaba capilară. Așadar, scoate mia de euro, du-te la Istanbul, întoarce-te cu un păr care l-ar face gelos pe Bob Marley și cumpără-ți mașina la care ai visat de mic. O viață ai, chiar dacă n-ai bani pentru tot ce te-ar bucura. 

istanbul turism romani, atractii istanbul

Istanbul e un oraș al oamenilor în aceeași măsură în care e al pisicilor

Când vine vorba de motive și tipare de oameni care ajung la Istanbul, probabil alfabetul este insuficient. Orașul e super fain și are motive nelimitate să fie vizitat. Și pisici pretutindeni. Fie că ești un pasionat de istorie și vrei să vizitezi o metropolă unică, la intersecția continentelor, fie că ești doar un tip care pur și simplu s-a săturat ca singurul doner din viața lui să fie luat de la Dristor, îți recomand acest loc. Am menționat pisicile și căderea lirei?