Economie · Bani

De ce tot cumperi lucruri de care n-ai nevoie cu bani pe care nu-i ai?

Deși ai cele mai bune intenții, mereu îți vine să cheltui bani pe lucruri care ți se par foarte importante, cum ar fi lumânări parfumate sau pantaloni de trening.
economisit bani, cheltuieli la 20 de ani
Colaj de redacția VICE. Fotografie via Getty

Încă din adolescență, ți se spune constant că e bine să economisești și că nu e prea bine să cheltui banii pe lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie. Dar nu e chiar atât de simplu. Undeva între momentul în care primești salariul și cheltuielile obligatorii – facturile, chiria – e o zonă încețoșată de mijloc în care mulți dintre noi pierd șirul cheltuielilor. Deși ai cele mai bune intenții financiare (plata datoriilor, economisit pentru renovarea casei), întotdeauna ești tentat să cheltui pe lucruri mai palpitante, cum ar fi papucei pufoși, lumânări parfumate și pantaloni de trening.

Publicitate

Oricât de mulți sau puțini bani ai avea, fiecare are o relație complexă și emoțională cu ei – ceea ce înseamnă că nu te ajută un simplu sfat de genul „nu mai cheltui banii pe lucruri frivole”. Așadar, dacă ești prins în capcana asta și cheltui bani, după care îți dorești să nu-i fi cheltuit, iată câteva motive pentru care probabil îți e greu să economisești.

Te bazezi doar pe puterea voinței

Mulți dintre noi presupunem că, dacă avem norocul să ne putem împlini nevoile de bază și ne mai rămân niște bani în plus, ar trebui să fie ușor să ne gândim la viitor și să începem să economisim. Dar nu e neapărat așa, pentru că nu e de ajuns doar să-ți dorești.

Crezi că lucrurile pe care le cumperi o să-ți rezolve problemele

Recunosc, e plăcut și satisfăcător să te gândești pe ce să-ți cheltuiești banii – și la fel de plăcut e să-i cheltuiești. Iar un mod ușor de a micșora sentimentul de vinovăție că ți-ai cheltuit banii aiurea e să consideri că lucrurile cumpărate sunt soluția la o problemă – de exemplu, un set nou de pahare de sticlă te va ajuta să reduci consumul de pahare de plastic sau, dacă îți iei o pereche de pantaloni noi de trening, o să poți să continui să alergi și pe vreme proastă, ca să nu mai vorbim de produsele de îngrijire a pielii, care sunt esențiale, nu?

Te simți productiv când faci cumpărături. Și când rezolvi o problemă cu ajutorul unui lucru pe care l-ai cumpărat, ai fluturi în stomac. Banii sunt mereu limitați, dar emoțiile, dorințele și impulsurile sunt nelimitate. Chiar dacă ești conștient că, de multe ori, faci cumpărături ca să ai o stare mai bună, e bine să fii conștient că și atunci când faci cumpărături cu scopul de a rezolva o problemă, tot pe fundal emoțional acționezi.

Publicitate

Nu știi să apreciezi câți bani ai, de fapt

E nasol să realizezi că nu-ți poți permite să cumperi ceva, dar și dacă supraestimezi banii pe care vei să-i economisești, cazi într-o capcană care îți va aduce dezamăgire și vinovăție.

„Mulți oameni trăiesc la limită de la un salariu la altul, nu doar pentru că sunt iresponsabili, ci pentru că salariile lor sunt prea mici”, a zis Joy Liu, antrenor financiar la The Financial Gym. „Iar acest lucru e exacerbat de stagnarea salariilor, imposibilitatea de a cumpăra o locuință, inegalitățile salariale pe bază de rasă sau gen.” Așa că, înainte să-ți smulgi părul din cap că nu reușești să economisești o anumită sumă în fiecare săptămână sau lună, analizează-ți finanțele și fii realist cu privire la cât trebuie să cheltuiești ca să te descurci – și nu vorbesc doar de lucrurile de bază, ci și de hobby-uri, evenimente sociale și alte lucruri care te fac fericit.

„Dedică timp evaluării financiare. Vezi câți bani îți intră și îți ies din cont”, a zis Liu. Dacă faci acest exercițiu, s-ar putea să descoperi că nu prea ai bani de economisit în buget; s-ar putea să te ajute dacă poți reduce cheltuielile mari (chiria sau facultatea) sau poți face rost de niște extra surse de venit… dar s-ar putea ca asta să nu fie posibil deocamdată. Chiar dacă afli că nu prea ai suficienți bani cât să pui deoparte, tot e important să știi exact pe ce se duc banii tăi în fiecare lună.

Publicitate

Dacă stabilești că ai suficienți bani în buget pentru cheltuieli frivole, după ce ți-ai rezolvat nevoile de bază, Ramit Sethi, autoarea cărții I Will Teach You to Be Rich, spune că nu trebuie să-ți faci griji dacă dai bani pe restaurante, Uber, lumânări și produse cosmetice. Dacă economisești o sumă cât de mică înainte să te apuci că cheltui aiurea, ești bine.

Presupui că ai aceeași situație financiară ca prietenii tăi

Majoritatea avem prieteni despre care știm că fac mai mulți bani decât noi. Dar e important să nu uităm că până și prietenii care au joburi similare cu ale noastre și trăiesc în același cartier ca noi au situații financiare total diferite de a noastră. De aceea nu trebuie să presupui că ar trebui să cumperi sau să economisești la fel ca oamenii cu care te compari.

Te-ai convins că, pur și simplu, nu te pricepi la bani

Poate că ai făcut greșeli financiare în trecut sau poate că ți s-a spus că tu și cei din familia ta luați decizii financiare foarte proaste – dar nu uita că te poți dezvăța până și de cele mai proaste obiceiuri și le poți înlocui cu altele mai bune.