Economie

Am întrebat șapte barmani din București ce bacșiș mai lasă românii în pandemie

De când avem epidemie de coronavirus și plata aproape exclusivă cu cardul, românii au devenit mai zgârciți cu bacșișul.
barmani, bacsis, coronavirus, horeca, pandemie
Fotografii din arhivele personale ale barmanilor

Șase luni de pandemie de COVID-19 au adus pierderi de joburi, salarii scăzute și șomaj tehnic în special pentru angajații din industria turismului și HoReCa. Multe afaceri din aceste domenii au fost nevoie să se reconfigureze și să se adapteze noilor timpuri, pentru a supraviețui. Altele și-au închis pur și simplu ușile.

În România, barurile, terasele și restaurantele s-au conformat noilor reguli, introduse treptat, după ridicarea Stării de Urgență la 1 iunie. Măsuri anti-covid în toate locațiile, nu mai mult de șase persoane la o masă, la ora 12 noaptea se dă stingerea, iar de la 1 septembrie restaurantele s-au deschis și în interior. Toate aceste restricții au afectat însă undeva la două sute de mii de angajați din HoReCa.

Publicitate

„În această industrie venitul era alcătuit 20-25% din salariu şi 70-75% din bacşiş. În momentul în care lipseşte bacşişul, practic angajatul nostru este nevoit să trăiască pe şomajul tehnic aferent unui salariu mic, aproape de salariul minim pe economie”, spunea Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Asociația HORA a organizat pe 19 august un protest în care au cerut guvernului, între altele, eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, respectiv 40 de milioane de euro anual, și reglementarea bacşişului din industrie ca venit din alte surse, fără plată CASS. Revendicările însă n-au avut niciun efect.

În condițiile în care oamenii au fost încurajați să plătească mai des cu cardul, iar impozitarea a rămas aceeași, am vorbit cu șapte barmani din București despre ce bacșiș mai câștigă în pandemie și cum s-a modificat comportamentul financiar al consumatorului român.

Livia, 22 de ani, patru ani de barmanie (Modelier)

barmani

Livia

VICE: Se mai lasă bacșiș din moment ce mai multă lume plătește cu cardul?
Livia: Din fericire, încă se lasă bacșiș, doar că se simte o diferență în buzunarul omului. Comportamentul financiar s-a schimbat destul de mult și sunt mulți clienți care nu lasă zece la sută, iar unii nu lasă nici cinci la sută tips.

Cum s-a schimbat comportamentul tău ca angajat?
Nu cred că s-a schimbat aproape deloc, doar că sunt mai atentă în ceea ce privește măsurile de siguranță și curățenia.

Publicitate

Cât câștigai din bacșiș anul trecut pe vremea asta și cât îți revine acum?
Eu consider că bacșișurile au scăzut cam cu 20 la sută. Anul trecut pe vremea asta, făceam cam 200-250 de lei pe zi (depinde și de zi), iar acum nu depășesc 180 de lei.

Crezi că ar fi fost o idee ca guvernul să facă o schimbare la impozitarea bacșișului în perioada asta?
Nu prea am așteptări de la guvern, mai ales în perioada asta, dar ar fi fost o idee. Cred că lucrurile o să rămână până la urmă exact cum sunt și acum.

Vlad, 24 ani, cinci ani de barmanie (Expirat)

barmani

Vlad

VICE: Având în vedere că lumea plătește mai mult cu cardul în această perioadă, se mai lasă bacșiș?
Vlad: Există locații precum Expirat Club, unde plata cu numerar nu mai este posibilă, drept urmare și tipsul se încasează via card, unde impozitul este exorbitant, deoarece bacșisul se adaugă la nota finală. În cazul în care clientul a uitat să lase tips, după ce a comandat produsele, îi putem face un bon doar pentru asta, e ca un produs.

Făcând o paralelă cu viața dinainte de pandemie, cum ți se pare că s-a schimbat comportamentul financiar al clientului?
Înainte de pandemie, acel zece la sută din notă era un lucru bine știut, precum o lege nescrisă, însă nu toți oaspeții au uitat de acest comportament. Adevărul este undeva la mijloc, încasările au scăzut și în mod automat și bacșișul.

Dar al tău, ca angajat?
Mulți colegi de breaslă caută să-și schimbe profesia, deoarece nu mai este una profitabilă și mai presus de atât, devine tot mai dificil să îți poți întreține stilul de viață când bacșișul este ceea ce ne permite să ajungem la un venit „mediocru” pentru salariile din țară.

Publicitate

Cu cât estimezi că au scăzut bacșișurile de când a început pandemia?
După ridicarea unor restricții și redeschiderea barurilor și a restaurantelor (cu terasă), clientela a fost reticentă:

Vânzările au stat aproape de pragul minim și tipsul a scăzut cu aproximativ 60 la sută.

Cât câștigai din bacșiș anul trecut pe vremea asta și cât îți revine acum?
În anii anteriori, tipsul ajungea sa fie la același nivel cu salariul, pe timp de vară putea să treacă de două mii de lei (lunar). Acum, în perioada asta, rareori atingem suma de o mie de lei pe lună.

Guvernul n-a făcut însă nicio schimbare la impozitare. V-ar fi ajutat asta?
Impozitarea tipsului cu peste 40% este absurdă din punctul meu de vedere, deși pot să spun cu mâna pe inimă că orice schimbare adusă în ceea ce privește impozitarea lui este aproape nulă. Sumele adunate pe card sunt banale comparativ cu cele în formă fizică (numerar) și oricum nu mai ating cote semnificative. Reducerea impozitării ar fi fost un lucru de bun simț, considerând că industria HORECA este printre victimele principale ravagiului economic adus de pandemia de Coronavirus.

Julie, 30 de ani, zece ani de barmanie (LOFT)

barmani

Julie

VICE: Se mai lasă bacșiș în perioada asta?
Julie: Se lasă, da. Cei mulțumiți de servicii lasă, indiferent de modalitatea de plată pe care o aleg. N-am observat o schimbare în comportamentul clientului, cheltuie la fel ca înainte.

Cum s-a schimbat comportamentul tău financiar în această perioadă?
Încerc să mă abțin pe cât se poate de la cheltuieli care nu-și au rostul. Nu știu ce ne rezervă viitorul, dar mi-a prins bine să am ceva bani deoparte, cât timp am stat în șomaj tehnic.

Publicitate

Cu cât estimezi că au scăzut bacșișurile de când a început pandemia?
Undeva între 30-40 la sută, dar cunosc și situații mai triste.

Alex, 36 de ani, cinci ani de barmanie (Acuarela Bistro)

barmani

Alex

VICE: Mai lasă lumea bacșiș în pandemie?
Alex: Da, se lasă bacșiș. Nu pare că s-a schimbat comportamentul clientului sau poate că genul de client care ieșea și înainte la terasă nu a fost afectat de pandemie.

Comportamentul tău financiar s-a schimbat în această perioadă?
Nu foarte tare. Chiar mi-a crescut salariul și tips-ul e considerabil crescut față de vara trecută. Asta și fiindcă numărul clienților pare să fie mai mare față de vara trecută.

Aproximativ cât câștigai din bacșiș anul trecut pe vremea asta și cât îți revine acum?
Comparativ cu vara trecută, ar fi cu cinci-șase sute de lei mai puțin. De obicei, luna mai era cu cele mai mari încasări, când ieșea lumea la terasă după o iarnă de stat înăuntru, doar că în mai am fost închiși. În mai, 2019, am făcut cel mai bun tips de până acum. Depinde și de locație, că-s genuri de pub-uri unde lumea nu lasă bacșiș.

Gabi, 29 ani, zece ani de barmanie (Energiea)

barmani

Gabi

VICE: Având în vedere că lumea plătește mai mult cu cardul în această perioadă, se mai lasă bacșiș?
Gabi: În locația în care lucrez, plata se face exclusiv cu cardul, dar la tips fiecare lasă cum vrea. Dacă au cash, lasă cash, dacă nu, se poate primi tips-ul și pe card. Se mai lasă tips, însă nu ca înainte. Nu mi se pare că s-a schimbat ceva la comportamentul consumatorului. Pentru mâncare, și mai ales băutură, chiar dacă nu mai ai bani, tot faci rost.

Publicitate

Cu cât estimezi că au scăzut bacșișurile de când a început pandemia?
La noi, e ceva mai trist. Nu știu dacă peste tot e așa, însă eu chiar trec cu greu prin perioada asta. Tips-ul s-a înjumătățit.

Crezi că ar fi fost o idee ca guvernul să facă o schimbare la impozitul bacșișului în perioada asta?
N-ar fi rău să țină și cineva cu noi.

Robert, 25 ani, trei ani de barmanie (J'ai Bistrot)

barmani

Robert

VICE: Cum mai e bacșișul în pandemie, când lumea plătește mai mult cu cardul?
Robert: Sincer să fiu, cumva clienții au în instinct obiceiul de a lăsa bacșiș. Am auzit la multe grupuri replici de genul „hai că dau eu cu cardul, lasă tu șpagă”. Sigur, exista cazuri în care se omite, și, curios, de cele mai multe ori, în cazul notelor mari, dar, ce să facem, asta e. Nu e un capăt de lume. Însă, per total, nu consider că s-a schimbat deloc comportamentul consumatorului.

Cum s-a schimbat comportamentul tău financiar în această perioadă?
Personal, toată carantina asta m-a învățat că e cazul să fiu mai atent cu resursele mele financiare și să ajung la final de lună pe plus cu banii, cumva.

Cu cât estimezi că au scăzut bacșișurile de când a început pandemia?
Culmea, în cazul meu nu au scăzut. Dacă e să stau să analizez încasările pe o zi și tips-ul, procentul e întotdeauna undeva în jur de zece la sută. Eu și colegii mei suntem mulțumiți.

Cât câștigai din bacșiș anul trecut pe vremea asta și cât îți revine acum?
E foarte greu de estimat o sumă, pentru că, din păcate, nu am stat în trecut să-mi calculez veniturile. Totuși, restricțiile astea din domeniul HoReCa au și o parte bună. Un număr mai mic de persoane la masă înseamnă un flow al clienților mai dinamic și, cumva, trebuie să recunosc că dacă e să compar cu vara trecută, nu simt o diferență. Pe lângă asta, unde lucrez eu, a fost gândită și o reorganizare a angajaților pe tură, în concordanță cu numărul oarecum scăzut de clienți/ore de muncă, astfel încât ieșim toți în câștig.

Publicitate

Ar fi fost de ajutor ca guvernul să facă o schimbare la impozitul bacșișului în perioada asta?
Eu sunt optimist, chiar dacă se impozitează tipsul, dacă se „oficializează bacșișul”, cred că vom ieși toți mai câștigați. Vorbesc de tips pe card, de venituri mai mari pentru mine, în cazul unui credit, poate.

Florin, 25 de ani, șase ani de barmanie (Ai Sushi Bar)

barmani

Florin

VICE: Mai lasă lumea bacșiș în pandemie?
Florin: Chiar dacă lumea plătește mai mult cu cardul în această perioadă, proporția card-cash nu s-a modificat foarte mult, iar cine nu lăsa tips înainte, sub pretextul că nu are cash, profită de pandemie pentru că i-a oferit un context mai mult. Însă, în general, se lasă, pentru că oricine are 10-20 de lei.

S-a schimbat comportamentul financiar al clientului?
S-a modificat puțin, în sensul în care sunt mai temperați, nu mai consumă sticle de vin ca vara trecută, se abțin mai mult la băuturi sau cel puțin la băuturi mai scumpe. Pe partea de mâncare mi se pare că e la fel.

Dar al tău, ca angajat?
Automat s-a schimbat și comportamentul meu financiar și am încercat să fiu mai strângător, pentru că dacă intrăm iar în lockdown, nu strică niște rezerve, iar făra tips și cu 75% din salariu nu e prea fun.

Cu cât estimezi că au scăzut bacșișurile de când a început pandemia?
Capacitatea ne-a scăzut drastic, nu am mai avut posibilitatea de a primi oamenii în interior și am fost nevoiți să închidem la 22.00 din cauza vecinilor care făceau reclamații și a controalelor zilnice din partea poliției.

Unde lucrez a fost o scădere cu 30-40 la sută față de anul trecut, cel puțin în primele două luni.

O schimbare la impozitul bacșișului în perioada asta ar fi ajutat?
Ar fi o idee ca guvernul să ia niște măsuri gândite mai cu cap în această perioadă, mai ales pentru industriile care au fost cele mai afectate și care totuși aduc taxe destul de importante. Bacșișul, în primul rând, nu ar trebui să fie impozitat, tips în traducere e „to improve proper services, not to do your job”. Poți să fii cel mai simpatic băiat sau nu, iar omul tot poate să-și bea cafeaua; că și-o bea cu un nod în gât sau nu, e felul în care e prestat serviciul.

Editor: Iulia Roșu