Știri

Scenariul din Handmaid's Tale a devenit o realitate în America odată cu interzicerea avortului

Ai urmărit cu sufletul la gură serialul Handmaid's Tale. Acum, aceste povești ilustrează niște puncte de turnură după care e clar că nimic nu va mai fi la fel.
avortul e interzis in america, legile anti-avort din america
Lumea din Handmaid's Tale tocmai a căpătat niște dimensiuni concrete în Statele Unite ale Americii. Imagine: screenshot din serialul Handmaid's Tale

Timp de decenii, cartea Handmaid's Tale, de Margaret Atwood, a servit drept baubau pentru liberali, dar și ca reprezentare a unei Americi în care decizia Roe v. Wade ar fi anulată. E povestea unei distopii în care America a devenit o teocrație și femeile sunt considerate proprietăți; cumva seamănă cu lumea noastră, dar e o variantă mult mai sinistră și diferită a ei. Din păcate, trăim deja într-o astfel de distopie. Se pare că lumea din jurul nostru chiar se poate schimba radical, fără să observăm.

Publicitate

Ne-am pierdut dreptul la avort într-o clipă. Timp de aproape jumătate de secol, anularea acestei decizii a fost principalul proiect al Partidului Republican, care nici măcar n-a încercat s-o ascundă; 13 state americane au deja legi anti-avort și alte 13 urmează să interzică și ele avortul.

Deși avortul e, teoretic, legal, în multe state e aproape imposibil să faci avort. În Mississippi, există un singur furnizor de avorturi în tot statul, iar restricțiile legale, cum ar fi perioada obligatorie de așteptare de 24 de ore, cât și cerința de a face două drumuri, îngreunează și mai mult accesul la avort. Tristul adevăr e că unele persoane din America deja trăiesc pe pielea lor viața slujitoarelor din carte. Sunt ostatice în casele celor care le-au lăsat însărcinate și nici nu au voie să facă avort.

Cum s-a văzut lupta cu avortul în seriale ca Handmaid's Tale și nu numai, înainte să devină realitate

Ideea de femei care sunt folosite ca incubatoare vii e foarte întâlnită în literatura fantasy. În Game of Thrones, femeile sunt în continuu abuzate și violate sau captive într-o căsătorie abuzivă cu un bărbat puternic, care le obligă să-i producă moștenitori. În Dune, unele femei sunt transformate prin inginerie genetică în utere supradimensionate, iar altele sunt obligate să fie soțiile unor bărbați puternici și bogați. În Battlestar Galactica, androizii malefici le iau pe femeile umane sclave și le folosesc ca aparate de făcut copii în cadrul unor experimente oribile. În serialul Dragon Age, femeile capturate de Darkspawn sunt transformate în niște incubatoare de coșmar, care nasc încontinuu monștri.

Povestea slujitoarei e o poveste despre această anxietate, despre teama că femeile și alte persoane care pot rămâne însărcinate își pot pierde identitatea de ființe umane, fie la ordinul statului, fie prin mijloace mai fantasmagorice. Doar că această idee dă greș când e comparată cu realitatea, pentru că partidul republican nici măcar n-a avut nevoie să folosească forța ca să le ia femeilor dreptul la avort și nici tehnologia, ca să le transforme în utere umblătoare. N-a trebuit decât să interpreteze selectiv unele aspecte ale Constituției și să aibă răbdare până a umplut Curtea Supremă cu judecători conservatori.

Publicitate

În primul episod al serialului Povestea Slujitoarei, personajul principal trece pe lângă niște cadavre spânzurate ale unor oameni pedepsiți pentru homosexualitate sau pentru că au furnizat avorturi. Aceste lucruri pot deveni realitate mult mai ușor decât ne imaginăm, fără să fie nevoie de legi pentru asta. E de ajuns să ignori o pandemie care afectează în principal comunitățile gay sau să îi transformi în martiri culturali pe cei care ucid doctorii care fac avorturi. La nivel individual, cât și social, aceste momente de turnură pot schimba lumea pentru totdeauna.

Dacă a existat un moment înainte-și-după în lupta pentru accesul la avort, acesta a avut loc în momentul în care s-a aprobat decizia Roe v. Wade și un element al Partidului Republican și-a asumat misiunea de a o anula. Opozanții acestei decizii, indiferent de justificările lor, sunt de părere că persoanele care pot rămâne însărcinate trebuie controlate și un grup de mic de bărbați albi trebuie să conducă lumea. Ce rost are să trimiți oamenii în tabere de reeducare când le poți eroda drepturile atât de lent încât nici măcar nu observă? De ce să reorganizezi societatea într-o teocrație explicită dacă poți aproba o lege care face majoritatea avorturilor ilegale și pedepsește doctorii care le furnizează? Scenele din Povestea slujitoarei în care femeile trebuie să declare ritualic că violurile au fost din vina lor par pline de cruzime cu atât mai mult cu cât aceste lucruri deja se întâmplă în viețile noastre de zi cu zi.

Dacă așteptai un semnal pentru momentul în care societatea va deveni de nerecunoscut și rezistența e singura soluție, acesta este. Nu există un moment mai evident decât acesta. Aceasta e fix teocrația pe care și-a imaginat-o Atwood și e timpul să facem eforturi să o oprim cât mai putem.