„Teroarea se simțea în aer”: În culisele celui mai nemilos grup de mercenari ruși

VICE World News a reușit să pătrundă în gruparea Wagner, o companie militară privată care are legături cu Vladimir Putin și aliații lui.

BERENGO, Republica Centrafricană – VICE World News a primit acces fără precedent în una dintre cele mai secrete și brutale grupări de mercenari din lume – Wagner.

Practic, Wagner nici măcar nu există – conform legilor rusești, e ilegal să fii mercenar –, așa că operează printr-o rețea de companii și răspândește influența Rusiei pe glob prin implicarea în războaie precum cele din Siria și Libia.

Publicitate

Wagner a avut cel mai mult succes în Republica Centrafricană, unde antrenorii ei – foști veterani din armata rusă – colaborează cu o companie militară privată care are legături cu Vladimir Putin și aliații lui. Membrii companiei nu pronunță aproape niciodată numele grupării și nici nu îi recunosc existența. O numesc „Orchestra”.

Vitali Perfilev e șeful contractanților ruși din Republica Centrafricană și consilier al președintelui pe probleme de securitate.

Vitalii Perfilev. Foto: VICE

„Wagner e un mit inventat de jurnaliști. Nu ne pasă cum ne numiți. Wagner, Mozart, Schubert, Chopin, Stravinski. Asta nu schimbă ce suntem, și anume, instructori ruși care au scopul să ajute țările care au nevoie”, a zis Perfilev.

Serviciile de informații și analiștii din Occident cred că liderii ruși care conduc această coaliție de mercenari au trimis opt mii de luptători care să susțină armata rusă în Ucraina.

Evident, acești lideri ruși vorbesc cu totul altfel despre războiul din Ucraina și conexiunea lui cu Wagner.

„Mulți dintre angajații noștri abia așteaptă să meargă în Donbas, spun că e misiunea lor, dar noi îi păstrăm aici ca să rezolve alte sarcini importante”, a zis Alexander Ivanov, director general al Uniunii Ofițerilor pentru Securitatea Internațională (COSI, în original), organizația care susține că e responsabilă de contractanții privați ai Rusiei în Republica Centrafricană, într-un interviu telefonic rar acordat VICE.

Publicitate

„Toate companiile rusești din domeniul securității din Africa sunt operaționale. Avem misiuni în Republica Centrafricană și alte companii au obligații contractuale față de alte țări”, a adăugat Ivanov.

Soldați africani în Berengo.

Operațiunile internaționale opace și lipsa de transparență a grupării Wagner, plus modurile dubioase în care își plătește oamenii, au cauzat multă confuzie cu privire la implicarea ei în Ucraina la începutul războiului și impactul acestor acțiuni asupra misiunilor expansioniste din Africa, unde Wagner a ajutat în ultimii ani guvernele să lupte împotriva insurgenților și grupărilor rebele, fără niciun respect față de drepturile omului.

La două luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina, autoritățile americane și britanice sunt sigure că gruparea Wagner e prezentă pe teren. Totuși, liderii ruși care supraveghează acțiunile grupării în Africa neagă că ar fi trimis trupe în Ucraina pentru susținerea armatei ruse.

Luna trecută, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Britanic al Apărării a declarat pentru VICE World News că, „din cauza pierderilor imense și a faptului că stă pe loc, Rusia a fost obligată să aducă trupe din Wagner în Ucraina și să pună pe pauză operațiunile grupării din Africa și Siria”.

Ca reacție, Ivanov a declarat pentru VICE World News că serviciile de informații britanice și americane n-ar trebui să răspândească informații false. Dar a recunoscut că mulți dintre soldații grupării din Africa tânjesc să își facă datoria față de țara lor în Ucraina.

Publicitate

Postările de pe social media au identificat mercenari Wagner care au participat anterior la misiuni cunoscute din Siria și Libia, uciși sau capturați în Ucraina.

Ivanov a confirmat pentru VICE World News că luptătorii ruși au plecat din Siria, dar nu s-au dus neapărat în Ucraina. „Mulți dintre cei care au fost implicați în diverse misiuni în Siria au plecat să lucreze la un proiect mare într-o țară africană care cooperează cu succes cu Rusia.” Ivanov a refuzat să dea mai multe detalii și a accentuat din nou că mercenarii ruși sunt la mare căutare în Africa.

Dar la o întâlnire recentă a Parliamentary Foreign Affairs Committee, Christo Grozev, director executiv la Bellingcat, un colectiv de cercetători open source, a zis că „sursele Wagner au confirmat că au trimis opt mii de soldați în Ucraina, mult mai mulți decât ne așteptam”.

Grozev a adăugat că aproximativ trei mii dintre cei opt mii au fost uciși. A mai zis că un prim val de mercenari Wagner a fost trimis spre Kyiv ca să asasineze personalități politice importante, lucru care a fost raportat și la începutul războiului. Practic, au trimis o echipă Wagner să-l elimine pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe 17 aprilie, pe rețelele sociale au apărut fotografii cu unul dintre principalii susținători ai grupării în Ucraina, Evgheni Prigozhin. Într-o fotografie, acesta stă în fața unei mașini cu număr de Ucraina alături de fanul Kremlin Vitali Milonov, motiv pentru care s-a lansat teoria că Prigozhin s-a dus personal în Donbas ca să supravegheze operațiunile grupării în estul Ucrainei.

Sean Mcfate, fost contractant militar privat, a zis că rolul grupării Wagner în Ucraina are trei aspecte: „Operațiuni secrete, asasinarea liderilor politici și militari ucraineni și intimidarea populației prin încălcarea drepturilor omului”.

Un grup de soldați africani antrenați de mercenari ruși în Berengo.

Ultimele două aspecte se potrivesc cu operațiunile Wagner din Africa, unde gruparea asasinează sau capturează rebeli considerați inamici ai guvernului și terorizează populația sub pretextul că apără țara.

Strategia Wagner a fost mereu să exagereze rolul și letalitatea grupării ca să cultive teroarea în rândul civililor și să-și facă o imagine de războinici neînfricați.

Publicitate

O sursă a ministerului Apărării din Mali, care ne-a cerut să rămână anonimă din motive de siguranță, a negat că ar fi plecat soldați din Mali în ultimele luni. Dar a zis că, în schimb, în luna martie s-au livrat în Mali echipamente noi și elicoptere și mai mulți mercenari ruși au fost evacuați dintr-o bază din Mopti în capitala Bamako, ca să fie tratați la spital, ceea ce sugerează că au fost implicați în confilctul armat din Mali.

Apărătorii drepturilor omului au declarat pentru VICE World News că brutalitatea mercenarilor Wagner în cadrul unui raid efectuat într-un sat din centrul Mali în luna martie a trimis un mesaj foarte clar populației locale.

„Teroarea din declarațiile supraviețuitorilor era palpabilă și probabil se va transmite și comunităților din jur”, a zis Corinne Dufka, directoare Human Rights Watch în vestul Africii.

Dar operațiunile rusești din Africa sunt în expansiune, iar mercenarii ruși au zis că operațiunea specială din Ucraina nu a influențat prea mult misiunile de teren din Africa.

Conform armatei americane, pe continentul african sunt între trei și cinci mii de soldați Wagner. Cercetătorii independenți au zis că, de fapt, s-ar putea să fie peste zece mii.

Republica Centrafricană e cea mai robustă și veche misiune a lor, unde se pare că ar opera două mii de soldați, plus câteva sute de antrenori militari ruși care au fost trimiși în țară în 2018 conform unei înțelegeri semnate de guvernul rus și cel african.

În decembrie, antrenorii Wagner au ajuns în Mali ca să ajute junta militară în combaterea extremismului. În februarie, armata americană a confirmat prezența grupării Wagner în Mali.

Publicitate

„Am observat că junta din Mali a adus mercenari ruși în țară. I-a invitat. Ei continuă să nege acest lucru public, dar informațiile arată destul de clar prezența Wagner în țară”, a zis generalul american Stephen J. Townsend, comandant al US Africa Command, într-un comunicat de presă din luna februarie.

În cadrul celei mai eficiente și letale operațiuni din Africa de până acum, Human Rights Watch a raportat că mercenarii ruși au condus trupele din Mali când acestea au masacrat trei sute de civili în centru, în cadrul unui atac asupra unui sat populat de jihadiști. Sursele locale și cercetătorii locali au declarat pentru VICE World News că proporția de antrenori ruși în armata națională e de trei la unu, ceea ce înseamnă că în Mali luptă mulți soldați ruși.

Rapoartele despre asasinări, tortură psihologică și gropile comune pentru civilii uciși în cadrul atacului Moura sunt foarte similare cu cele despre alte atacuri din sate centrafricane efectuate de forțele ruse și aliații lor.

„Islamiștii înarmați au terorizat dintotdeauna comunitățile de aici și, de-a lungul timpului, au ucis mii de săteni din Sahel”, a declarat Dufka, de la Human Rights Watch. „Dar incidentul de la Moura a ieșit în evidență ca cea mai mare atrocitate comisă de orice grupare documentată de noi. A implicat armata din Mali și soldați pe care martorii i-au identificat drept ruși.”

Patru soldați central africani fotografiați în timpul antrenamentelor cu mercenari ruși în Berengo.

VICE World News a vorbit cu liderii mercenarilor ruși din Republica Centrafricană care au confirmat dedicarea lui Ivanov față de misiunile din Africa și au zis că orice plecare din țară face parte dintr-o rotație normală a soldaților. Sursele din aeroportul din Bangui au zis că din țară nu au plecat în ultima vreme prea mulți mercenari ruși.

Ivanov a insistat că Africa are mare nevoie de mercenari ruși și că probabil vor aduce instructori noi în țară. A mai zis că le urează succes „tuturor celor care lucrează în Mali sau alte țări africane, cât și armatei ruse, armatelor din Luhansk și Donețk și voluntarilor din Donbas și Ucraina.”


Tagged:

Rusia, soldati, masacru, ucraina

Mai
multe articole similare
„Vreau să învăț să omor”: Tabăra de antrenament pentru viitorii soldați ai Ucrainei
Rușii au început să-și toarne prietenii și familia dacă se opun războiului din Ucraina
Fotografii cu fețele rușilor care au fost trimiși să lupte în Ucraina
Femeile din Ucraina cad victime și războiului împotriva avortului din Polonia
De ce Putin a bombardat Ucraina cu zeci de rachete din cauza podului din Crimeea
Cum arată Satan, una dintre cele mai periculoase arme nucleare ale Rusiei
Omul căruia criminali și violatori îi povestesc faptele lor oribile mi-a zis cum de încă rezistă
Am stat o săptămână cu tinerii care se ascund într-o fostă fabrică din Ucraina