Sex

Fantezii erotice explicate ca să știi ce e kink și cum le explorezi

Sunt oameni alături de care să treci prin diverse fantezii erotice. Dar important e să te ții departe de prejudecăți legat de un kink sau altul.
VICE România
Bucharest, RO
Oana Maria Zaharia
translated by Oana Maria Zaharia
fantezii erotice sex act sexual fantezii sexuale femeie kink
Fantezii erotice poți avea din orice gamă. Unele sunt mai încărcate de prejudecăți, altele mai puțin. Uite cum să te raportezi la diversele fantezii sexuale pe care le ai și să vezi cum îți faci viața sexuală mai interesantă. FOTO: Nomad_Soul / Adobe Stock

Orice discuție despre fantezii erotice trezește în mintea celor cu care vorbești, de cele mai multe, imagini destul de extreme. Realitatea e că de cele mai multe sexul care include fantezii sexuale e mai în zona soft.

Publicitate

E un adevăr valabil mai ales pentru oamenii în relații. Ce au ei ca fantezii erotice e, în general, ceva mai aplicat, mai spre diversificare, dar mai puțin spre zona extremă a spectrului.

Un alt adevăr aici e și că fanteziile sexuale despre partenerii noștri par să ne facă bine vieților sexuale și relațiilor.

Bun, acum că am trasat linia asta între ce cred unii că intră la categoria de fantezii sexuale și ce e un kink cu adevărat, dar și cât de departe pot merge lucrurile, putem intra în subiect.

Fantezii erotice pe care le ții cu tine toată viața

Poate nu te-ai gândit până acum mai profund la ce fantezii sexuale ai, dar unele e posibil să fie în mintea ta încă din copilărie. Aceste povești de la oameni cu diversele dorințe erotice pe care le au demonstrează asta. Autoarea articolului spune, de exemplu, că primul personaj pe care l-a considerat sexy a fost Jessica Rabbit.

Era un desen animat, iar filmul respectiv — Who Framed Roger Rabbit — nu avea nicio legătură cu sexul. Totuși, felul în care Jessica își mișca bazinul dintr-o parte în alta, clipea ușor și vorbea cu multă încredere, iar asta îi dădea o anumită frumusețe.

O fată dintre cele cu care a vorbit a povestit un moment parcă desprins dintr-o carte cu fantezii sexuale destul de ilegale. „Când aveam nouă ani, mi-am imaginat că vecinii mei în vârstă mă vor invita la ei ca să le folosesc piscina. În timp ce stăteam în piscină se holbau la mine. Cu timpul, acest gând a devenit mai sexual. Îmi plăcea ideea că aveau fantezii cu mine în bikini. Nu m-am masturbat, dar m-a excitat.”

Publicitate

Acum, când ești adult, spectrul cu fantezii erotice se diversifică mult. Sau o poți face, dacă vrei să explorezi astfel viața sexuală. Statisticile Pornhub, de exemplu, arată către ce se orientează oamenii. În 2021, de exemplu, sex în grup a fost o căutare foarte populată. Threesome sau orgie, iar, au înregistrat căutări mari. Dar le poți încadra la kink?

Așa că, atunci când vine vorba de fantezii sexuale, important e să știi de unde să pornești. Iată o listă de cum să explorezi curiozitatea ta pentru fantezii erotice.

Ce e un kink și ce rol joacă când vine vorba de fantezii sexuale?

Da, ai întrebări, înțeleg. Te întrebi, probabil, ce e un fetiș sau un kink? Implică sex în grup? Ești ciudat dacă vrei să fii legat și biciuit? Nu, da, poate. Glumesc. Kink-urile sunt foarte răspândite.

E important să înțelegi în ce te bagi. Dacă nu te documentezi, poți ajunge să faci ceva cu care nu ești confortabil.

Oricare ar fi situația, dacă te gândești să explorezi niște kink-uri noi, ai venit unde trebuie.

Am vorbit cu niște experți despre tot ce înseamnă kink, de unde vin kink-urile și cum să afli ce funcționează pentru tine și partenerii tăi.

Fantezii sexuale aduse în dormitor. Dar întâi: ce e un kink?

Sunt mai multe definiții pentru kink, unele mai vagi, altele super specifice. 

„Orice în afara sexului standard între doi parteneri monogami se cheamă Kink și BDSM (Bondage, submisie, disciplină, dominare, sadism și masochism)”, a zis psihologa și sexologa Barbara Santini.

Publicitate

„Primul e un termen umbrelă pentru orice act sexual non-tradițional care nu implică neapărat o dinamică de putere, iar al doilea se referă la orice tip de sex non-tradițional care implică o dinamică de putere. Asta înseamnă că, deși termenii kink și BDSM sunt utilizați interșanjabil, sunt diferiți.”

Practic, kink înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți, în funcție de background-ul cultural al fiecăruia. Dar, în majoritatea contextelor, definiția cuprinde orice iese din sfera sexului romantic tipic între două persoane. Asta poate include mai multe lucruri și vorbim de fantezii sexuale pe care să le explorezi. Găsești aici niște exemple.

Care e diferența dintre un kink și un fetiș?

Fetișul e un termen mai îngust, care descrie persoanele care au un interes specific pentru părți ale corpului în afară de organele genitale, anumite materiale, mirosuri, costume și obiecte.

„Un fetiș e ceva ce definește comportamentul sexual al cuiva și e legat puternic de acesta”, a zis Santini. 

Fetișurile sunt adesea punctul central al vieții erotice al persoanei respective. De exemplu, o persoană cu fetiș pentru picioare nu simte plăcere dacă nu atinge sau nu vede picioare în timpul sexului. 

„Pot să nici nu aibă nevoie de penetrare, îi satisface suficient interacțiunea cu picioarele”, a zis Santini.

De unde îți vin diversele fantezii erotice?

Ok, poate nu avem un răspuns super clar la întrebarea „ce este un kink?”. Dar, pe scurt, e asociat cu dorințe și fantezii sexuale netradiționale. Deci, de unde vin kink-urile? Sunt ereditare? Kink-ul tău pentru sex în public își are originea în copilărie? 

„Kink-urile pot fi înnăscute sau acumulate pe parcurs”, a zis Renee Mayne, directoarea Școlii de Kink-uri Somatice.

Publicitate

„De obicei, kink-urile și fetișurile formate în primii ani de copilărie sunt total non-sexuale. De exemplu, să zicem că un băiețel se joacă cu o jucărie la picioarele mamei. În timp, asociază pantofii femeilor cu amintirile fericite și dezvoltă un fetiș pentru picioare.”

„Kink-urile pot evolua din ceva ce n-am primit în copilărie. De exemplu, tânjim după atenție. Sau vrem să fim bătuți la fund pentru că acelea erau singurele momente în care părinții tăi îți ofereau atenție în copilărie.”

Pe de altă parte, kink-urile dezvoltate mai târziu în viață pot lua naștere când creierul nostru asociază o parte a corpului non-sexuală, un obiect sau o situație cu un context sexual.

„De exemplu, dacă te masturbezi mereu pe o canapea albastră, poți ajunge să te exciți când vezi canapele albastre”, a adăugat Santini.

De ce e sănătos să ne explorăm fanteziile erotice?

Cercetătorul în psihologie Samuel Hughes a identificat cinci stadii ale dezvoltării kink-urilor: prima întlnire, explorarea sinelui, evaluarea, găsirea altora cu același kink și explorarea cu alții. La scară globală, Hughes sugerează că studierea dezvoltării kink-urilor ne poate ajuta să înțelegem mai bine reziliența.

„Dezvoltarea identității e foarte importantă pentru sănătatea mintală a minorităților sexuale. Stigmatizarea kink-urilor și mai ales internalizarea stigmatului pot duce la anxietate, depresie și tendințe suicidare”, a zis Hughes.

Publicitate

Renee Mayne e de acord cu această idee.

„Toată lumea are un kink, e în natura umană, e ceva înrădăcinat în psihicul uman”, a zis Mayne.

„Prin identificarea kink-urilor dezgropăm niște informații din noi. Putem identifica anumite dorințe înăbușite și le putem ajuta să evolueze. Explorarea kink-urilor îi poate ajuta pe oamenii să se conecteze la ei înșiși, să se elibereze și să simtă că preiau controlul asupra propriei vieți.”

Lista de kink-uri

Lista de kink-uri pe care le poți explora e nesfârșită. Dar, ca să ai de unde începe, uite aici una de bază. Dacă nu găsești kink-ul tău în ea, nu te stresa. Doar pentru că nu e un kink popular, nu înseamnă că nu mai există alte persoane care îl au.

Cum vorbești cu partenerul despre fantezii sexuale?

Cercetările arată că o comunicare deschisă cu partenerul despre kink-uri întărește relația și sănătatea personală. Așadar, primul pas e comunicarea cu partenerul. Vorbește despre dorințele tale și întreabă-l pe celălalt despre kink-urile lui. Nu uita că e foarte important consimțământul. Atât tu, cât și partenerul vă puteți răzgândi oricând, dacă nu vreți să faceți ceva.

„Verificați dacă fiecare se simte confortabil înainte să începeți să vă jucați. Vorbiți sincer și deschis despre dorințele și limitele fiecăruia”, a zis Mayne.

Ok, i-ai zis partenerului că vrei să îți scuipe în gură sau să vă mânjiți cu mâncare. Care e următorul pas?

Documentați-vă.

Internetul e o sursă infinită de resurse pentru orice întrebări despre kink-uri. Locuri bune unde poți începe: The BDSM Test, The Erotic Blueprint și Love Languages Quiz.

Publicitate

Dar dacă vrei ceva mai personal, poți contacta profesioniștii din comunitățile kink. Poți participa la diverse cursuri și ateliere, ca să vezi ce ți se potrivește mai mult.

Cum învăț despre kink-urile mele?

„Primul pas e lista. După ce începi să-ți faci o idee despre ce îți place, setează-ți niște scopuri. După care încerci să le pui în aplicare”, a zis Mayne.

Poți merge la evenimente organizate de comunitățile kinky.

Kink-ul implică neapărat sex?

„Poți fi kinky în timpul preludiului, la telefon, poți folosi un limbaj kinky sau poți crea un scenariu kinky”, a zis Mayne. „Nu trebuie neapărat să atingi pe cineva ca să fii kinky. Nici măcar nu e nevoie să ajungi la orgasm! Distrează-te și explorează toate opțiunile disponibile.”

Ce să nu uiți când explorezi fantezii erotice

Cele mai importante sunt comunicarea și încrederea, când vine vorba de sex. Dacă nu ești total deschis și sincer cu partenerul, sunt șanse să iasă prost. Evident, ambii trebuie să-și dea consimțământul înainte de orice act sexual sau kinky.

„Ca să intri sigur pe tine în această călătorie, e important să te educi înainte și să știi foarte bine ce vrei”, a zis Mayne.

„Iar dacă transferi deschiderea, încrederea și iubirea pe care le simți când faci sex kinky în restul ariilor din viața ta, ți se vor schimba toate relațiile.”

Acum că știi răspunsul la întrebarea ce este un kink, rămâne să îți identifici propriile kink-uri. Poate îți place să fii legat sau să intri într-un club de sex, posibilitățile sunt infinite.