Rușii au început să-și toarne prietenii și familia dacă se opun războiului din Ucraina

O atmosferă de suspiciune îi face pe mai mulți ruși să-și toarne prietenii, vecinii și chiar și rudele poliției pentru că se opun războiului din Ucraina.

MOSCOVA - Este trecut de ora 9 seara când Sergei Klokov este adus de către doi polițiști în tribunalul din Presnensky. Fostul șofer al poliției, în vârstă de 38 de ani, este pus într-o cușcă de sticlă înainte să i se scoată cătușele. Pare obosit și neîngrijit după două luni de detenție. 

Klokov a fost unul dintre primii oameni arestați în Rusia sub o lege nouă care interzice răspândirea „în mod deliberat a informațiilor false despre forțele armate rusești”. Este interzis să te referi la așa-zisa „operațiune militară specială” a Kremlinului ca fiind război

Publicitate

Ruso-ucrainean, Klokov este originar din Bucha, Kyiv. A fost arestat după ce autoritățile i-au ascultat telefonul. Acestea susțin că a încălcat legea prin faptul că le-a spus colegilor de muncă ce a auzit de la prietenii și familia din Ucraina despre invazia rusă - că civili nevinovați erau uciși și, contrar propagandei statului, Ucraina nu este invadată de naziști. Dacă va fi condamnat, Klokov riscă până la zece ani în închisoare. 

În practică, această nouă lege - adoptată în ziua nouă a invaziei - este folosită ca să reducă la tăcere orice critică la adresa războiului în Rusia. Până acum, cel puțin o mie cinci sute de persoane au fost amendate și în jur de 70 riscă închisoarea 

Tribunalul urmează să decidă dacă Klokov poate fi mutat dintr-un centru de detenție în arest la domiciliu înainte de procesul propriu-zis. Mama lui, Dr. Lyudmila Klokova, privește totul după ce a așteptat peste șase ore să-l vadă pe fiul său. Klokov a fost reținut departe de familia sa și de cei doi copii mici ai săi.

Dr. Lyudmila Klokova plânge în timp ce fiului ei, Serghei Klokov, i se refuză arestul la domiciliu înainte de proces.

„L-am văzut azi pentru prima oară în două luni. Dar zilnic mi-e gândul la el”, spune Klokova cu vocea tremurândă. „Nu cred că fiul meu e vinovat de nimic. Aș vrea să cred că sistemul nostru de justiție este corect. Că vor vedea că nu e un trădător. Sper la ce-i mai bine, o pedeapsă mai ușoară, arest la domiciliu.”

Dar judecătoarea nu e de acord, invocând „pericolul public al acțiunilor și al caracterului său”, în timp ce-i prelungește arestul preventiv. Lipsa asta de clemență nu este surprinzătoare în Rusia, unde rata condamnărilor este de aproximativ 99 la sută. 

Publicitate

Când Klokov este escortat afară din sala de judecată, Lyudmila îl roagă pe fiul ei „să fie puternic” în timp ce o năpădesc lacrimile. Procesul lui urmează să înceapă săptămâna asta.

Sergei Klokov stă într-o cușcă de sticlă în timp ce așteaptă verdictul judecătoarei. Foto: Andy Hayward

Potrivit organizației de protecție a drepturilor omului, OVD-info, aproximativ 16 500 de oameni au fost arestați sub diverse legi pentru activitate anti-război, de la începutul conflictului în Ucraina. Și din ce în ce mai mult, rușii înșiși își toarnă la poliție prietenii, vecinii și chiar și rudele pentru că se opun războiului Kremlinului. 

În iulie, o profesoară a primit o pedeapsă de cinci ani cu suspendare după ce un elev a filmat-o când vorbea despre invazie. O mamă și-a denunțat fiul că s-a sustras serviciului militar, iar un moscovit și-a turnat propria soție. 

Atmosfera de suspiciune este încurajată de sus. 

În martie, președintele Vladimir Putin a susținut că Occidentul încearcă să submineze Rusia cu ajutorul trădătorilor din interiorul țării, afirmând: „Sunt convins că o auto-detoxifiere naturală și necesară a societății… ne-ar întări națiunea”.

Elmira Khalitova, studentă și bloggeriță din Moscova, care a fost denunțată poliției de către tatăl său fiindcă se împotrivește războiului spune: „Este dezgustător că toate astea sunt încurajate. Că guvernul încurajează oamenii să facă asta”.

Elmira Khalitova, studentă și bloggeriță, pune înregistrarea apelului pe care l-a făcut tatăl său poliției. Foto: Mikhail Galustov

Khalitova ne pune înregistrarea pe care o are cu apelul tatălui său către poliție. În ea, el afirmă fals că ea a cerut online ca rușii să fie omorâți și insistă ca poliția i-ar fi „spart” apartamentul. 

În ciuda faptului că tatăl lui Khalitova era beat în apel, poliția tot a adus-o la secție pentru interogatoriu. Polițiștii i-au luat telefonul și au încercat să găsească declarații incriminatoare pe contul ei de Instagram, dar fiindcă acum aplicația este blocată în Rusia, nu au putut să o deschidă. Până la urmă au eliberat-o fiindcă n-au avut dovezi. 

Publicitate

„A crezut că e datoria lui să meargă la poliție și să depună o plângere. Că a găsit un alt inamic al oamenilor și făcea dreptate”, a declarat Khalitova pentru VICE World News. 

Khalitova spune că experiența îi aduce aminte de denunțurile din era sovietică, în care sute de mii de oameni au fost trimiși la gulag, adesea din cauza informațiilor oferite de cunoscuți. Dar nu e chiar atât de rău - încă. 

„Cred că trebuie să treacă câțiva ani, câțiva ani de stat în asta, ca să ajungă la același nivel cum era în Uniunea Sovietică”, spune ea.

Un bust al președintelui Vladimir Putin cu mustață de Hitler. Foto: Mikhail Galustov

Nu mulți informatori vor să discute despre ce-i motivează să-și toarne prietenii și colegii, dar Sergei Chmykhun este pregătit să ne răspundă la întrebări într-un apel pe telegram. 

Chmykhun l-a turnat autorităților pe Oleg Belousov, o cunoștință de-ale lui, fiindcă a vorbit împotriva lui Putin și războiului într-un chat de grup. Drept urmare, Belousov - care locuiește cu fiul său cu dizabilități - a fost supus unui raid umilitor și chinuitor al poliției. 

După ce i-a fost scoasă ușa din balamale, poliția l-a forțat să-și ceară scuze în fața camerei, încătușat și pe jumătate dezbrăcat. 

„De mai mulți ani, Oleg critica liber Rusia și pe Putin și nimeni nu a acordat deloc atenție”, spune Chmykhun pentru VICE World News. „Dar după ce a început operațiunea militară… l-am avertizat de mai multe ori că dacă nu se oprește din a face asta, o să-l fac să se potolească într-un fel sau altul.”

Publicitate

Întrebat dacă o opinie politică diferită justifică o sentință penală, Chmykhun este sfidător. „Când avem un inamic extern”, spune el, „nu există nicio politică. Și Oleg vorbea în sprijinul dușmanilor noștri.”

Belousov riscă acum zece ani în spatele gratiilor, dar Chmykhun n-are niciun regret.

„Cel puțin este un trădător al patriei sale”, spune el. 

Tagged:

Vladimir Putin, Rusia

Mai
multe articole similare
Fotografii tulburătoare cu lucrurile lăsate-n urmă de ucraineni din cauza războiului

de Matthew Champion; fotografii de Julia Kochetova; translated by Irina Gache

Fotografiile cu masacrul comis de ruși în Bucha, Ucraina, au șocat întreaga lume
„Prima oară când mori, ești mort pe bune”: Tipii de pe Reddit vor să lupte în războiul din Ucraina

de Tess Owen; translated by Irina Gache

„Vreau să învăț să omor”: Tabăra de antrenament pentru viitorii soldați ai Ucrainei
Cum e să naști în zgomot de bombe: Fotografii uimitoare cu viața din Ucraina pe timpul războiului
„Teroarea se simțea în aer”: În culisele celui mai nemilos grup de mercenari ruși
Femeile din Ucraina cad victime și războiului împotriva avortului din Polonia
Am renunțat la viața mea ca să lupt împotriva rușilor în războiul din Ucraina