Economie · Bani

Cum se calculează prețul la benzină și motorină în România și cum poți să-l verifici în timp real

9 martie – cunoscută și drept Marea Alimentare – e o ocazie să afli prețul la benzină fără să te duci la pompă. Uite și alte răspunsuri utile.
cum calculezi pretul benzinei in romania, pret in timp real motorina si benzina romania
Fotografie de Sippakorn Yamkasikorn via Unsplash

9 martie, de pe la prânz și până seara târziu, a fost ziua în care românii au trăit cu teama că explodează prețul benzinei și motorinei. Și pe bună dreptate, că-s circa 7,6 milioane de mașini în țara asta, conform Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Dincolo de ce gol simți în portofel când faci plinul mai e și problema că orice creștere la combustibil se reflectă direct în prețuri mai mari la alimente, că transporturile nu cred în lacrimi și probleme economice.

Publicitate

Ce vremuri excelente erau în lunile de început ale pandemiei, când benzina și motorina scăzuseră, în sfârșit, la sub un euro. Și acum uită-te la prețul ăla cum a luat-o la goană. Am văzut nebunia din 9 martie, așa că m-am dus pe la pompe. Nu ca să alimentez, ci ca să întreb oamenii de ce stau la coadă (dincolo de evidență). Mulți dintre cei cu care am vorbit au spus că au auzit de explozia prețului „de la un prieten”. Tot așa mulți spuneau că și-au luat informațiile de pe Facebook, știri sau chiar TV. Panică a fost, fără îndoială, mai ales că benzinării care să abuzeze de moment au fost. Ca să nu mai zic de ministrul Energiei care abia pe seară a încercat să calmeze lucrurile. 

Au fost speculații și că asta ar fi fost o manevră de propagandă rusă ca să distragă atenția oamenilor de la ce se întâmplă în Ucraina sau ca să vadă cât de instabilă e societatea și cât de puțină încredere are în politicieni. Adaugă la asta și un caz similar din Bulgaria, de la începutul lunii martie, sau din Republica Moldova și se conturează un tipar. Sigur, un răspuns cert nu există, e probabil să nu fi fost vreo operațiune a rușilor sau e posibil să fi văzut ascensiunea subiectului și să-l fi alimentat mai departe. E mult mai ușor să apeși pedala pe subiecte deja existente care cresc polarizarea socială decât să le inventezi de la zero. Dar asta nu te scuză dacă ai picat în capcana lor.

Publicitate

Cât costă benzina, de fapt, și cum se ajunge la prețurile de la pompă?

Dacă vrei să afli cât costă benzina sau motorina, un răspuns direct, clar, final nu există. Cele două produse sunt obținute din petrol, dar nu izvorăsc din pământ să poți avea o înțelegere mai ușoară a costului. Există însă o certitudine: benzina și motorina nu sunt ca orice bun de pe raft. Din momentul în care petrolul e scos din pământ și până ajunge în mașina ta, trece printr-o, să-i zic așa, grămadă de mâini, procese și, mai ales, taxe.

Ca să simplific, sunt două etape principale.

În prima etapă ai prețul internațional al barilului de petrol brut, adică înainte să fie rafinat și transformat în benzină sau motorină. Pe 15 martie, a scăzut sub o sută de dolari pe baril (care are aproape 159 de litri). Teoretic, prețul e ghidat de mâna invizibilă a pieței libere în funcție de cerere și ofertă, dar știi că urmează să-ți spun că e oleacă mai complicat.

E complicat pentru că, pe de o parte, nu-l extrage oricine din spatele curții, ci companii gigant, private ori de stat, cu niște echipamente care costă mult și în rețele care la rândul lor costă mult. Asta din start reduce piața la câțiva actori cu un cvasi-oligopol. Pe lângă asta, majoritatea rezervelor de petrol brut sunt concentrate în câteva locuri. Ceea ce te face sa te gândeşti că dacă țările mari exportatoare s-ar organiza și coordona, ar putea avea o influență puternică asupra prețului. Ce crezi, chiar au făcut-o.

Publicitate

Țările din OPEC dețin cam 80 la sută din toate rezervele de petrol brut și 30 la sută din producția actuală și influențează semnificativ prețul pieței. Când ei cresc producția, prețul scade. Când producția scade, crește și prețul. Simplu, nu? Doar că bursa este sensibilă și la alți factori, cum ar fi manipulări ale pieței, și e vulnerabilă la șocuri. Un conflict prin Orientul Mijlociu, precum intervenția Statelor Unite ale Americii în Siria în 2013, duce imediat și la creșterea prețului. Siria nu e mare producătoare de petrol, dar numai panica în sine că s-ar putea extinde conflictul face prețul să urce. Mai sunt și alte șmecherii, dar, cine știe? Poate o să fie explicate în vreun viitor The Big Short, varianta petrolistă.

Înțeleg și că ai o întrebare, cum ar fi: de ce când prețul barilului este în scădere, prețurile la pompă cresc? În principal pentru că durează de obicei mai multe zile sau săptămâni. Benzina pe care o cumperi tu astăzi a fost achiziționată la un preț diferit pe bursă, după care rafinată și transportată la benzinăria ta din cartier. Plus lucruri care țin de logistică, taxe și profitul distribuitorilor. Și aici e a doua etapă de formare a prețurilor.

Publicitate

Cum poți calcula prețul la benzină și motorină, când știi cât e petrolul?

În timpul nebuniei cu cozile de la benzinării, specialistul în piețe financiare Cristi Tudorescu a făcut pe Facebook un rezumat al modului în care se formează prețul benzinei în România și de ce probabil va scădea perioada următoare. O mențiune: calculul nu e precis, pentru că nu toate adaosurile aplicate de după achiziția petrolului sunt cunoscute. Te ajută să înțelegi însă ce preț vezi la benzinărie.

Simplificat, situația stă astfel: barilul are 159 litri de petrol, astfel că la 105 dolari pe baril, cât era prețul cu o săptămână înainte de aglomerația din benzinării, un litru brut ar fi 2,97 lei. Costul cu rafinarea și distribuția mai adaugă în medie 50 la sută la cost și îl duce la 1,49 lei pe litru. Pe lângă astea se mai adaugă acciza din România de 1,89 lei pe litru și TVA de 1,19 lei. Și așa ajungi la un preț de circa 7,5 lei. Conform aceluiași calcul, pentru 8,5 lei pe litrul de benzină e nevoie ca barilul să fie 125 de dolari, iar pentru a sări de 10 lei, barilul să fie 160 de dolari.

Dacă vrei poți să faci și singur o monitorizare, verifică prețul barilului, fă același calcul și compară cu prețurile din benzinăriile românești.

Mai e loc de-o mențiune aici. Acciza a fost fixată la finalul lui 2021 la 1 892 de lei pe mia de litri de benzină și 1 734 lei pentru mia de litri de motorină. Apoi a venit vestea aia nebună: scade acciza, scade prețul. Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a fost și ultra optimist, când a anunțat că va scădea temporar cu 50 la sută: „Măsura ar reduce prețul la pompă imediat cu peste un leu”. Bine, e loc de spus și că asta era cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, ceea ce, cum zicea mai sus, a introdus un factor destabilizator masiv în piață. Acciza n-a mai fost însă modificată, că s-a dovedit a fi doar o declarație a lui Câciu fără să fie un acord al coaliției de guvernare. În fine.

Publicitate

E adevărat că prețul barilului atinsese 123 de dolari pe 8 martie. Prețul la pompă a doua azi era, așa cum a fost calculat, în jur de 8,4 lei, dacă nu chiar mai mult. Dar, hei, stai puțin. Nu trebuia să treacă una sau două săptămâni pentru ca creșterea de pe bursă să simtă la pompă? Ba da, adică cel mai devreme pe 15 martie.

Înainte de a arunca vreo speculație tranșantă, trebuie menționat că o companie în special aplica niște prețuri semnificativ peste media pieței. Companie care și a fost amendată a doua zi, iar din a treia zi deja se observa o scădere a prețurilor. Ceea ce arată importanța unor instituții de protecție a consumatorului și anti-trust care să funcționeze cum trebuie.

Totodată, toată povestea asta arată că nu există soluții simple. Scăderea accizei sau TVA ar putea reduce prețurile pe termen scurt, dar ar fi echivalentul unui pansament și ar însemna să tai și mai mult din investițiile unui buget de stat și așa destul de sărac. ANPC sau Consiliul Concurenței pot interveni, dar nu pot preveni prețul internațional al petrolului. Pe termen lung, singura soluție e grăbirea tranziției verzi și reducerea dependenței de mașini personale și benzină.

Publicitate

Am zis însă de Consiliul Concurenței și e un moment cât de cât bun să-l laud cu o treabă: Monitorul prețurilor. E o platformă online în care poți verifica prețuri la alimente și la benzină și motorină. Cel puțin pe combustibil oferă ce-i nevoie: preț în zona ta, pentru ce tip de combustibil – inclusiv GPL și electric – și pentru mai multe benzinării. Atenție însă, nu-i pentru toate. Și încă o mențiune aici: mare atenție la prețurile practicate de partenerii benzinăriilor mari. Și în cazul Beiuș a fost vorba de un partener. De regulă, prețurile lor sunt mai mari și profită de lipsa altor stații în zonă.

Tot pentru verificări de preț, dar și să vezi unde-i cel mai ieftin combustibil și cât a costat anul trecut pe vremea asta, poți intra pe Peco-Online. Are mai multe stații monitorizate și în secțiunea „Istoric” are inclusiv detalii de cum a crescut sau s-a micșorat. De exemplu, în martie prețul la benzină a crescut cu circa 16 la sută față de luna precedentă. 

Ce-am aflat de la oameni pe care i-am prins la coadă la benzină și motorină

Înainte de toate, să amintesc de omul din Tecuci, personaj principal într-o tragicomedie. După ce a cumpărat o mie de litri de motorină, rezervorul de plastic montat în mașină s-a răsturnat la ieșirea din benzinărie și-a pierdut cam jumătate din încărcătură pe stradă. Apoi și-a luat și-amendă. Din fericire, după miile de litri încărcați în te miri ce, nu s-a ajuns la dezastre cu incendii și explozii.

Ce-am întâlnit în București au fost mai degrabă oameni care au vrut un plin, nu bișniță. Deși, la un calcul orientativ, și de ar fi sărit prețurile spre zece lei, mai mult de una–două sute de lei nu ai fi economisit. Totodată, benzina ținută în plastic începe să „expire” după o lună.

Publicitate

Pe Alex, 29 de ani, l-am prins când era o defecțiune la sistemul de plăți. Mi-a zis sincer: „Mai mult mi-e de timpul pierdut, dacă plec acuma, am așteptat degeaba. La alte benzinării dacă merg sunt cozi și mai mari și n-am rezolvat nimic”. Își luase și două bidoane de câte zece litri, că nu strică. Andrei, 31 de ani, era acolo doar pentru un plin, că-l anunțase Alex și-a zis că de ce nu. 

Amândoi mi-au zis c-au văzut știrea că în unele locuri ajunseseră benzina și motorina la 11 lei. Plus gălăgia de pe Facebook. I-am întrebat ce fac când se termină benzina pe care o vor cumpăra acum, pentru că tot vor trebui să alimenteze. Nu s-au gândit prea mult. Pentru ei a fost mai mult ocazia de-a cumpăra mai ieftin, în aparență. 

La o altă benzinărie l-am întâlnit pe Mihai, 37 de ani. Era într-un Tico vișiniu cu geamul pe jumătate deschis și fuma. În dreapta avea rucsacul de livrator de mâncare. A intrat pe livrări la câtva timp după începutul pandemiei, dar speră că acum să-și găsească un job stabil. L-am întrebat dacă și-a făcut un calcul cât ar economisi cu un plin și dacă merită să aștepte atât. „Ce calcul să fac? Că-i un un leu, că-s zece lei sau un milion, sunt bani. Zici acuma că nu-i mult, dar dacă mâine bag mașina-n service și tre să dau zece milioane, de unde-i scot? Nu știu, cu cât o fi acuma mai ieftin și câți bani ar fi, stau aici până alimentez”, mi-a explicat el filosofia de altfel deloc nouă a „mai bine să fie bine decât să fie rău”.

Publicitate

Pe de altă parte, Ioana, 36 de ani, a venit împreună cu fiul ei după ce o prietenă i-a spus că de-a doua se va scumpi benzina. „L-am luat pe băiat de la antrenamente și am venit direct. Dacă o fi adevărat sau nu, nu știu, dar benzină oricum puneam și cu scumpiri, și fără. Nu țin să mă plimb peste tot cu mașina, dar chiar nu știu cum m-aș descurca fără”, mi-a zis ea. Când am văzut câte mașini mai avea în față, am întrebat-o dacă merită așteptarea pentru suma pe care ipotetic ar economisi-o. „Nu știu, dar ce pot să fac? Încerc să economisesc de oriunde pot. Dacă se scumpește la 12 lei voi vedea atunci ce fac, deocamdată nu știu.”

Oamenii cu care am vorbit în seara de 9 martie, probabil, nu-s reprezentativi pentru toată România. Dar e clar că la coadă i-a pus un pic de panică sau de credință că fac ce trebuie.

S-a pus mult accent pe pozele cu cisterne, tomberoane și chiar damigene și pe ideea că românul stă pur și simplu la cozi că-i prost, zgârcit și crede orice zvon. Totuși, pentru fiecare care zice că ce mare economie o sută de lei există alți zece pentru care înseamnă ceva. Sunt cei care-și calculează tot ce pun în coș la supermarket și cumpără produsele la vânzare accelerată. Orice ban economisit e bun economisit. E adevărat că mulți acționează în acest spirit de turmă și de panică, dar tu n-ai face la fel? Poate nu la benzină, dar fiecare dintre noi are acel ceva al lui pentru care ar sta la coadă.

Pune teama cu prețul la benzină și motorină în context: când facturile la energie și căldură au explodat, iar inflația crește și umflă prețurile alimentelor, dar nu și salariul, e ușor să te panichezi. Și nicio direcție coerentă din partea Guvernului. Abia pe 15 martie a scos din joben plafonarea. Pe termen scurt e bine, pe termen mediu înseamnă amânare. Situația actuală nu e deloc optimistă, așa că nu-mi rămâne decât o recomandare: panica ucide lent și, pe cât posibilă, evită să te arunci în ea și gândește-te că soarele răsare și mâine.

Urmărește VICE România pe Google News