De ce sfaturile astea despre cum să devii milionar cu salariul de România sunt complet inutile

Doar „fraierii” și „leneșii” nu investesc lunar 40 la sută din salariu în crypto.

Poți reuși chiar și tu. Ca orice actual miliardar, îți trebuie doar voință, disciplină și un milion de dolari împrumut de la părinți.

Situația economică a românului de rând nu e excelentă. Nu că a fost vreodată, dar pandemia a devastat sectoare întregi de muncă și a dus la explozia prețurilor la gaze și energie. La asta se adaugă creșterea galopantă a inflației, care-ți mănâncă din salariu și face prețurile să se umfle pe zi ce trece. În 2021, coșul zilnic de cumpărături a ajuns să fie cu 14 la sută mai scump ca în anul precedent.

Să zicem că ești un angajat de rând. Pentru că unul din doi câștigă sub 2 700 de lei, șansele sunt 50–50 să te afli în jumătatea ghinionistă, deci nu ești un caz special. Fumezi o țigară în bucătărie noaptea și te gândești: cum o să te descurci cu căldura iarna asta? Cum o să plătești chiria restantă? Ce faci dacă un membru al familiei are o urgență medicală și nu ai banii necesari? Ce faci greșit de nu-ți ajung banii pentru toate astea? 

Până la urmă, muncești din greu în fiecare zi și tot nu reușești să-ți acoperi măcar nevoile de bază. Să fie oare de vină sistemul economic în care trăim? E organizarea socio-economică construită inechitabil și asta te-a adus în situația asta? No, silly you! Este din cauză că muncești mult, dar ineficient, și nu investești în crypto și active. Cel puțin asta zic influencerii și paginile de educație și sfaturi financiare.

M-am uitat prin zeci de astfel de pagini în ultima săptămână și am rezumat cele mai importante „idei de succes” mai jos. Desigur, asta nu trebuie să te oprească din a căuta mai departe pe cont propriu.

Acceptă că ești sărac din vina ta

O să-ncep cu chestiile de bază. Conform paginilor de educație financiară, există două tipuri de oameni. Oamenii obișnuiți, adică săracii, și oamenii de succes – investitorii și antreprenorii. 

Ideea lor pe scurt ar fi așa: nu ești sărac din cauză că te-ai născut într-o familie fără posibilități și pornești cu șanse inegale în viață. Nu, ci din cauza obiceiurilor tale proaste care te țin sărac. Trebuie doar să ai ambiție, să muncești mult, să investești și poți ajunge și tu să conduci un Lamborghini.

Miliardarii sunt exemplul preferat de oameni de succes. Paginile astea au zeci și sute de poze cu citate motivaționale ale miliardarilor americani. Chipurile, au pornit de jos și au devenit ultra bogați și de succes prin muncă grea și ingeniozitate. Asta deși aproape toți provin din familii bogate care le-au facilitat lansarea în afaceri. 

Publicitate

Părinții lui Elon Musk dețineau jumătate dintr-o mină de smaralde în Africa de Sud. Jeff Bezos a primit 250 de mii de dolari de la părinți pentru a porni Amazon. În timp ce Warren Bufett era fiul unui congressman și om de afaceri de succes. Sigur, poate privilegiul nu e destul, dar a naibii coincidență cum de aproape toate geniile în afaceri se nasc în familii bogate, nu? Mai amuzant chiar când pretinzi că au început ca simpli livratori de ziare și vânzători McDonalds. 

La polul opus, oamenii sunt săraci și n-au succes pentru că nu investesc. La asta se adaugă lipsa de disciplină. Cum zice Warren Buffet, pentru că vor să se îmbogățească lent. Adică ai o problemă de cheltuire a banilor. Dar asta nu înseamnă că nu te poți schimba, că nu poți fi putred de bogat. Iar de aici încep soluțiile minune. Le iau pe rând.

Nu-ți cumpăra mașină de o sută de mii de coco

Primul pas spre a deveni miliardar începe prin eliminarea risipei. Mai ales când vine vorba de mașini de lux. Știu sentimentul, sunt sigur că cu toții am trecut prin asta. Termini studiile, dacă ești norocos îți iei prima slujbă pe un salariu de două mii și ceva de lei, îți găsești o chirie cât mai ieftină, iar primul impuls e să-ți iei o mașină care costă cât un apartament. 

Toți prietenii mei și-au cumpărat câte o mașină de o sută de mii de dolari. Probabil și ai tăi la fel. Mare greșeală, mașina e doar un răsfăț generator de costuri. Of, dacă ar fi citit și ei educație financiară ar fi știut că, deși arăți că ești bogat, ești prosper abia când ai „investiții care îți plătesc o sută de mii de dolari pentru o mașină”. Cum ajungi aici? Simplu. Fii atent.

Economisești 65 la sută din salariu

Știi cum se spune despre unii că au ajuns bogați pentru că sunt zgârciți? Este sută la sută adevărat și la fel vei face și tu. Există mai multe opinii despre cât ar trebui să economisești din salariu și cum să-ți împarți banii. Unii zic să pui 40 la sută deoparte pentru investiții, alții 65 la sută, alții chiar mai puțin.

Cum tai din cheltuieli? Simplu, începi prin a nu-ți mai cumpăra genți Louis Vuitton, ultimul iPhone și cafea de la Starbucks. Îl mai ții minte pe milionarul australian care spunea că milenialii nu-și permit o casă pentru că mănâncă prea mult avocado toast? E valabil și la noi. Mâncarea la comandă e 45 de lei, cea gătită acasă doar 15 lei. Okay, sfatul ăsta chiar e realmente aplicabil și util, însă ce ador este calculul care-ți arată că așa vei face un milion de lei în 25 de ani. 

Vei spune poate „Vai, dar eu câștig salariul minim, nu câștig destul cât să pot economisi și supraviețui, ce mă fac?”. Nicio problemă, nu te mai văicări. Iată de ce.

Îți iei o a doua slujbă

Sfatul ăsta e atât de evident că nici nu trebuie să fii expert financiar. În loc să te plângi ce mic e salariul tău sau, Doamne ferește, să te organizezi cu colegii într-un sindicat să cereți o mărire, poți oricând să muncești și în restul orelor din zi.

Cel puțin asta spunea Raluca Turcan, când era ministrul Muncii, și-i sugera unui om cu salariul minim să-și ia un part time. Că în zona lui – ca în multe regiuni din țară – nici nu exista această posibilitate, e altă discuție.

Cum ar veni, mai poți pune încă patru–șase ore de muncă pe zi pe lângă cele opt pe care le ai deja. Ți se pare mult? Dacă Elon Musk spune că lucra și câte 120 de oră pe săptămână, poți și tu „măcar” 80–100.

Uită de meschinul balans carieră vs. viață personală

Succesul și averea nu vin niciodată ușor. Mă rog, asta dacă nu te naști într-o familie bogată, după cum spuneam. Altfel, iei calea grea și cu șanse statistice minuscule de reușită. 

Te trezești la 5 dimineața, faci exerciții, meditezi, citești, mănânci și începi munca două ore mai târziu. Bam! Ambiție! Determinare! Disciplină! S-ar putea să protestezi, că, „vai, am un job de opt ore și mi-am luat încă unul de patru ca să am bani de investit în crypto. O oră liberă între ele, ca să pot ajunge la jobul part time. În plus, îmi trebuie și minimum 45 de minute ca să ajung la primul job. Dacă mai fac și rutina de două ore dimineața și mai petrec o oră pentru a plasa investiții în crypto și acțiuni, ar însemna să nu-mi văd copilul și partenera ori partenerul deloc. Mi-e fizic imposibil să urmez sfaturile astea”.

Ceea ce ar fi poate o scuză bună pentru a arăta că succesul nu ține atât de mult de voință personală, cât de noroc și inegalitatea de șanse. Alegerea însă e a ta: vrei scuze sau vrei să fii antreprenor investitor de succes independent financiar? „Renunță la scuzele jalnice” și fii o versiune mai bună a ta. E adevărat că în paralel cu Covid trecem, ca societate, și printr-o pandemie a burnoutului la muncă. Dar, hei, cine a zis că e ușor să ajungi miliardar?

Cumpără o casă pe care să o închiriezi

Nu e așa greu cum sună. Ai nevoie doar de vreo sută–două de mii de euro cu care să cumperi un imobil. Pare mult, știu, dar oamenii de succes nu se sperie de provocări, le acceptă!

Trage tare, renunță la fast-food și cheltuieli inutile și pune deoparte zece mii de euro pe lună. Astfel vei avea banii de un apartament cu trei camere în mai puțin de doi ani, care-ți va aduce un venit stabil din chirie. Înainte să vii cu scuze cu „de unde să scot eu zece mii de euro lunar?”, uită-te mai bine pe ce cheltui banii în fiecare lună. Elimină risipa mai întâi.

Un alt sfat genial pe care l-am găsit vine de la un tiktoker american care se ocupă cu „finance tips”. Șmecheria ar fi cam așa: cumpără un imobil, păcălește-ți prietenii să se mute acolo fără să le spui că ești proprietar și așa vei locui gratis și vei scoate chiar profit din chiriile lor. 

Sunt chiar atât de rele sfaturile astea financiare?

Dincolo de glumă, ce poate fi atât de rău în a da niște sfaturi despre cum trebuie să faci sport, să te disciplinezi și să îți prioritizezi lucrurile importante în viață? În aparență, pare chiar un lucru bun. Serios, în multe cazuri paginile astea critică societatea contemporană în feluri în care te-ar face să crezi că au un mesaj anticapitalist dacă le-ai scoate din context. 

Omul nu e făcut să lucreze de la 9 la 5. O pagină compară slujbele moderne cu sclavia. O altă postare insinuează că guvernele țin intenționat oamenii săraci pentru a-i controla mai ușor. Alta chiar pretinde că Black Friday vine de la reducerile pentru vânzarea sclavilor în Statele Unite ale Americii (deși nu există dovezi substanțiale în acest sens). Aici se vorbește chiar despre cum despre cum șefii iau indirect plus-valoarea angajaților din muncă. O postare spune despre munca adevărată că este cea pe care o facem pentru că vrem și ne oferă recompense altele decât bani. 

Publicitate

Diagnosticul e bun. Problema e la soluția pe care o oferă. Filosofia lor e un fel de „așa stau lucrurile, așa funcționează lumea, csf nscsf”. Nu încerca să schimbi societatea și modelul economic în care trăim. Tot ce poți face este să urci în ierarhia actuală și să fii independent financiar urmând sfaturi despre ambiție și disciplină. Dezvoltarea personală este un lucru bun în sine, dar devine toxic când valoarea individuală e exprimată în bani, iar vina eșecului e pusă exclusiv pe alegeri personale. 

Doar că matematic nu putem fi toți bogați și de succes, oricât am urma sfaturile astea. În mod indirect, gândirea propagată aici este că trebuie să existe automat un număr mic de câștigători ambițioși și un mare număr de pierzători care-și duc zilele de pe-o zi pe alta, deși muncesc mult, morala fiind că au pierdut pentru că n-au avut destulă voință. Însă când cauzele țin de contexte economice și sociale complexe, cum ar fi să te naști într-o familie săracă la țară care te pune să abandonezi școala după clasa a opta, șansele tale în „competiția” economică sunt infime.

Ce-ți propun e să asculți sfaturile de autodepășire și de renunțare la obiceiurile toxice. Lucrează la dezvoltarea personală, citește, fă sport, toate cele. Dar în loc să visezi la îmbogățire, încearcă să-ți imaginezi o lume unde toți avem un trai decent și o șansă reală la fericire. Apoi încearcă să lucrezi la a o pune în realitate.Tagged:

opinie, Bani, salariu, economii, trucuri de economisit bani, educatie financiara

Mai
multe articole similare
Ce trebuie să știi despre impozitul progresiv pe care bogații din România îl detestă cu toată ființa
Cum se calculează prețul la benzină și motorină în România și cum poți să-l verifici în timp real
Sunt criptomonedele un miracol sau o escrocherie?
Cum au ajuns să intre-n NATO România și toate țările pe care Rusia a vrut să le calce-n picioare
Ce tre' să știi despre sancțiunile contra Rusiei și de ce au fost numite o bombă nucleară financiară
Ce-o să se aleagă de lume și România până în 2100?
Cum a ajuns serialul HBO „RUXX” să-ți arate și cealaltă față a vieții ca femeie în România
Ce e SWIFT și de ce Ucraina și aproape toată lumea vrea ca Rusia să fie scoasă din sistemul ăsta