This story is over 5 years old
eten

Als je Domino’s wil hacken, doe het dan niet zo

Hackerscollectief Rex Mundi heeft meer dan 600.000 klantenbestanden van Domino’s Pizza in Frankrijk en België gegijzeld. Als ze daar geen geld voor krijgen, komt informatie over wat iedereens lievelingstopping is op straat te liggen. Paniek!

door Alison Stevenson
19 juni 2014, 1:08pm

Een groep hackers die onder de naam Rex Mundi opereert, heeft het onvoorstelbare gedaan. De hackers hebben de accounts van meer dan 600.000 Belgische en Franse pizzaklanten van Domino’s geïnfiltreerd. Hoe leuk het ook geweest zou zijn als ze dat alleen gedaan hadden om wat inspiratie voor pizzatoppings op te doen, waren de intenties van de hackers minder onschuldig. Ze hebben namelijk de klantendata gegijzeld en eisen 30.000 euro van Domino’s in ruil voor de geheimhouding van de data.

De durfals plaatsten het volgende bericht open en bloot op het internet:

“Beste vrienden en vijanden,


Eerder deze week hebben we de servers gehackt van Domino’s Pizza in Frankrijk en België, die dezelfde kwetsbare database delen. En wat vonden we daar een hoop sappige informatie!”

(Even tussendoor: dit was een ideale mogelijkheid geweest om een leuk woordgrapje te maken, maar helaas faalden de hackers van Rex Mundi daar jammerlijk in. Had “smakelijke informatie” misschien beter gewerkt? Smeuïg? Pittig?Pittige informatie? Nah. Shit, losgeldbriefjes schrijven is MOEILIJK. Hoe dan ook, de brief gaat verder.)


“We hebben meer dan 592.000 klantenbestanden (inclusief wachtwoorden) van Franse klanten en meer dan 58.000 bestanden van Belgische klanten gedownload. Dat is meer dan zeshonderdduizend klantenbestanden, die de volledige namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, wachtwoorden en bezorginstructies van de klanten bevatten”.

Bezorginstructies. Ze hebben dus niet alleen je e-mailadres, maar ook je gewenste pizzatoppings. De schade is niet te overzien.

In het losgeldbriefje staat verder nog dat ze Domino’s Frankrijk en België al op de hoogte hebben gesteld van de inbreuk op hun servers. Volgens Business Insider verklaarde een woordvoerder van Domino’s dat bankgegevens en andere financiële informatie uit handen van de hackers zijn gebleven, aangezien het bedrijf deze informatie niet opslaat. Domino’s meldde de hack bij de autoriteiten, waardoor dit de zoveelste mislukte poging van Rex Mundi is om een bedrijf af te persen.

Eigenlijk is het ook een beetje zielig. Het enige dat deze jongens willen is een beetje financiële compensatie voor hun criminele activiteiten. Rex Mundi, als je echt graag je brood wilt verdienen zonder het te verdienen, zoek het dan in de 3D-wereld en roof echt voedsel. Dat is het betere jatwerk – kijk maar naar de Russische dieven die 845 blikken kaviaar ter waarde van bijna 350.000 euro wisten te bemachtigen. Ook in Duitsland was het raak: daar werd 5 ton Nutella buitgemaakt, met een waarde van 16.000 euro. In beide gevallen stalen de criminelen gewoon de vrachtwagens waar de producten in vervoerd werden. Dat is nog eens ouderwets romantisch de bandiet uithangen.