Advertentie
nieuws

Canadese kinderen spijbelen uit protest tegen seksuele voorlichting

Meer dan veertienduizend Canadese kinderen bleven maandag thuis van school en protesteerden samen met hun ouders tegen seksuele voorlichting.

door Rachel Browne
06 mei 2015, 4:11pm

Duizenden kinderen die nauwelijks oud genoeg zijn om woorden als "masturbatie" en "anale seks" te begrijpen, spijbelden afgelopen maandag, en gingen de straten van Ontario op om te protesteren tegen veranderingen in het provinciale leerplan rond seksuele voorlichting. Dat zou namelijk ingaan tegen hun geloof.

De eerste dag van de "een week geen school"-staking was een succes. De actie werd georganiseerd door een groep op Facebook, die alle ouders in de meest dichtbevolkte provincie van Canada oproept om hun kinderen deze week weg van school te houden.

Op een school in Toronto was negentig procent van de 1350 leerlingen maandag afwezig. Eén moslimgemeenschap schatte dat bijna tienduizend van haar leden deze week niet naar school zouden gaan.

Het leerplan rond seksuele voorlichting in Ontario was het oudste curriculum in heel Canada. In februari introduceerde de minister van onderwijs een geüpdatete versie. Boze ouders doen er sindsdien alles aan om het nieuwe plan weer af te schaffen. Ze vinden hun kinderen te jong voor het nieuwe curriculum, en sommigen noemen het zelfs een vorm van kindermishandeling.

De veranderingen betekenen onder meer dat groep vier les krijgt over wederzijdse consensus in de seks, groep vijf over genderidentiteit, groep acht over masturbatie en de eerste twee jaren van de middelbare school over orale en anale seks. Dat gebeurt allemaal in de context van kiezen voor onthouding om SOA's te vermijden. En omdat het nu ook onderwerpen als sexting en cyberpesten inhoudt, is het volgens experts de meest progressieve seksuele voorlichting in Canada.

Melanie Marcus is een van de organisatoren van de staking. Ze protesteerde maandag samen met haar dochter en honderden andere families in Queen's Park, voor het gebouw waar de wetgevende macht van Ontario vergadert. Ze zei tegen VICE News dat ze het geen probleem vindt dat kinderen leren over de wetenschap achter puberteit en voortplanting, maar dat ze wel problemen heeft met "de discussies over het plezier dat ermee gepaard gaat."

"Als kinderen beginnen te roken, leren we ze over kanker en stellen we wetten op zodat ze geen sigaretten kunnen kopen. Maar als ze aan seks beginnen, leren we ze hoe ze ervan kunnen genieten. En dat is absurd," zei ze.

Een meisje met oranje kattenoren stond tijdens de demonstratie urenlang met een bord in haar handen waarop stond: 'Ik ben pas zes. Ik hou van pony's en van klei. Waarom wil je mijn onschuld afpakken?'

Kimberly Cormier, een andere moeder die op de demonstratie aanwezig was, zei tegen VICE News dat ze zich vooral zorgen maakt over de delen van het curriculum die gaan over genderidentiteit en LGBTQ-zaken. "We hoeven de kinderen niet te vertellen over transseksualiteit. Eigenlijk wil ik die terminologie niet gebruiken, want er zijn kinderen aanwezig. En dat is precies waar we ze tegen willen beschermen," zei ze. Sophia Banks is een transgenderactiviste, die in de jaren negentig naar school ging in Toronto. Als zij op haar elfde lessen over gendergelijkheid had gekregen, zou ze misschien beter hebben begrepen waarom ze de drang voelde om haar moeders kleren te dragen. "Alles zou ander voor me zijn geweest. Ik dacht dat er iets mis met me was," zei ze. "Het is de onwetendheid over de mogelijkheden rond gender, die mentale angst en verwarring veroorzaakt bij een kind." Banks wil dat kinderen nog voor ze naar groep vijf gaan leren over genderidentiteit.

Ondertussen vragen leiders van de Ahmadiyya moslimgemeenschap in Ontario aan ouders om het nieuwe curriculum te verlaten, indien het tegen de herfst nog niet is aangepast. Deze week tonen ze hun ongenoegen over het leerplan, door les te geven aan jongeren in moskeeën en buurtcentra. "We hebben het gevoel dat de overheid ons in gesprekken niet echt tegemoet komt," zei imam Farhan Iqbil tegen VICE News. "Ik zeg niet dat seksuele voorlichting niet nodig is, maar we vinden dat sommige onderwerpen te vroeg aan bod komen, en dat is tegen onze religie."

Kathleen Wynne, de premier van Ontario, was niet bereid voor commentaar. Vorige week zei ze tegen verlaggevers dat de overheid het curriculum niet zal intrekken. "In sommige gevallen moet je je er gewoon bij neerleggen dat de meningen verdeeld zijn," zei ze.