Er bestaat een queer versie van Google Maps
Screenshots

FYI.

This story is over 5 years old.

Identiteit

Er bestaat een queer versie van Google Maps

“Queering the Map” is de eerste collaboratieve wereldatlas die alle LGBTQI-ruimtes oplijst.

Dit artikel verscheen eerder op Broadly.

Het is zover, de queer versie van Google Maps is een feit. De gebouwen zijn roos en kleine zwarte spelden duiden queervriendelijke plaatsen aan.

Het project Queering the Map werd iets meer dan een jaar geleden gelanceerd door een student van de Concordia-universiteit van Montreal. Luca LaRochelle, 22 jaar, omschrijft zichzelf als een “multidisciplinaire designer die werkt aan de queer theory, queer lichamen en technologie en aan ruimtes en architectuur”. Hij kwam op het idee toen hij met de fiets een boomreed die hem bekend voorkwam. Het was de plek waar hij zijn eerste grote liefde leerde kennen, maar ook de plek waar ze een paar “moeilijke gesprekken” voerden. Hij werd overweldigd door emoties. Hij besefte dat de boom een duidelijk teken was in de evolutie van zijn identiteit. De boom werd in de ogen van LaRochelle een “queer-ruimte”.

Advertentie

“Toen ik de boom opnieuw zag, begon ik na te denken over hoe ruimtes en de architectuur queer-ervaringen vormgeven”, vertelt LaRochelle. “Toen ik die plekken voor mezelf had opgelijst, wilde ik graag weten hoe die queer identiteit door anderen beleefd werd, want mijn ervaring is natuurlijk gekoppeld aan mijn eigen identiteit en mijn eigen sociale positionering. Dat wilde ik verder uitspitten.”

Met de hulp van een informaticastudent verbouwde LaRochelle een digitale kaart tot een collaboratieve atlas van queer-ervaringen. Je kiest een plek, klikt erop om een speldje toe te voegen, en schrijft dan een korte omschrijving van de ervaring die je op die plek had.

In februari van dit jaar ging de kaart viraal en vandaag kun je er 6500 spelden op tellen. Maar de kaart kreeg ook ongewenste bijdrages: homofobe berichten en pro-Trump trolls. LaRochelle haalde de kaart daarom even offline. Hij kon ze echter snel terug online zetten omdat een groep vrijwilligers zich nu bezighoudt met de inhoud te modereren.

Naast het risico op trolls en het vrijgeven van vertrouwelijke informatie zoals de volledige namen van medewerkers, is

LaRochelle is heel voorzichtig. Omwille van de trolls, maar ook om het oog opvrijgeven van de identiteit van medewerkers en het editen van interpretaties van de queer identiteit die zouden kunnen verschillen van de zijne. Waar er de laatste tien jaar in heel het land historische en cruciale plekken gecreeërd zijn waar LGBT’ers samenkomen, biedt Queering the Map de mogelijkheid om ze te herdenken. De kaart herinnert mensen er ook aan dat queer identiteit voor velen ook geografisch verankerd is, ook wanneer er geen regenboogvlag boven de deur van een café hangt. In een tijdperk waarin persoonlijke gegevens worden verkocht en waarin de LGBT-gemeenschap de doelgroep is van bepaalde adverteerders in een gespannen politiek klimaat, geeft Queering the Map een nieuwe vorm van intimiteit aan persoonlijke verhalen door anonimiteit te verzekeren.

Terwijl ik over Oakland scroll, de wijk in Californië waar ik vroeger woonde, zie ik een speld op het einde van het terrein waar ik vroeger woonde. Op de kruising van een braakliggend terrein, een residentieel gebouw en verloederde duplexen zie ik dit bericht: “Het is hier dat ik op jou verliefd werd. Op jouw handen, op jouw haar, op jouw glimlach en op jouw fonkelende ogen.”

Een paar blokken verderop is een ander bericht vastgespeld. Het gaat over een magazijn waar vroeger veel queer feestjes werden gehouden waar ik ook naartoe ging: “Ik heb hier een van mijn zotste nachten beleefd. We hebben niet eens gekust maar we zijn op restaurant gegaan nadien. Ik was zo gelukkig om bij jou te zijn, om met jou te dansen. Ik weet niet of het langs jouw kant liefde was, maar langs de mijne was het dat sowieso en zal dat ook altijd zo blijven…”

Ik denk terug aan mijn vroegere buren en aan de verschillende mensen met wie ik de dansvloer heb gedeeld en ik realiseer me dat al onze queer persoonlijkheden op een of andere manier samenkomen om een complex netwerk te vormen die op verschillende plekken en tijdstippen plaatsvinden.

“Wat mij vooral boeit in dit project is het relationeel aspect”, vertelt LaRochelle. “Het is een project voor de gemeenschap, het onderliggend doel is dat mensen zich weer engageren en zorg dragen voor anderen.”