Advertentie
Tech by VICE

Influencers worden steeds minder invloedrijk

Een nieuw onderzoek toont aan dat steeds minder mensen iets geven om de posts die influencers plaatsen.

door Erica Euse
11 juli 2019, 1:01pm

Beeld via YouTube

Toen Instagram eerder dit jaar aangaf met het idee te spelen de like-functie te verwijderen, vroegen veel mensen zich af of dit het einde van het influencertijdperk zou betekenen. Een nieuw onderzoek suggereert echter dat die tijd misschien sneller aanbreekt dan we denken. Volgens het onderzoek is het engagement van instagramgebruikers met influencer-content namelijk op een historisch dieptepunt.

Volgens Mobile Marketer heeft InfluencerDB, een bedrijf dat dit soort statistieken onderzoekt, geconcludeerd dat in het eerste kwartaal van 2019 maar 1.9 procent van mensen niet-gesponsorde berichten van influencers op social media likten of erop reageerden, ten opzichte van 4.5 procent drie jaar daarvoor. Voor gesponsorde content viel de interactie van 4% naar 2.4%.

Deze daling is mogelijks te verklaren door het feit dat mensen overladen worden met gesponsorde content, en daardoor er gemakkelijker overheen scrollen.

Het onderzoek concludeerde ook dat het engagement van het publiek met influencers in elke industrietak – waaronder beauty, mode, eten en lifestyle – het afgelopen jaar is afgenomen. InfluencerDB gelooft dat deze daling te verklaren is door het feit dat mensen overladen worden met gesponsorde content, en daardoor er gemakkelijker overheen scrollen.

Het nieuwe onderzoek doet denken aan de resultaten van het Streetwear Impact-rapport dat eerder dit jaar door Hypebeast gepubliceerd werd, dat ook concludeerde dat de effectiviteit van influencers aan het afnemen was. Grappig genoeg kwamen zij er ook achter dat influencers met volgers tussen de 1.000 en 5.000 juist meer engagement hadden dan die met meer dan 5.000.

Hoewel we niet met zekerheid kunnen vaststellen dat dit dan echt het einde van de influencer betekent, moeten influencers misschien wel eens overwegen hun strategie aan te passen, want hun volgers beginnen er duidelijk steeds minder in te geloven.

Wil je elke zaterdag een overzicht van onze beste verhalen toegestuurd krijgen? Schrijf je dan nu in voor onze newsletter.

Volg VICE België ook op Instagram:

Dit artikel verscheen eerder op i-D.

Tagged:
Tech
Instagram
Influencer