Twee naakte mannen uit de reeks 'UNcovered' van de Belgische fotograaf Pierre Debusschere
Fotos

Huid, stof en verf: deze Belgische fotograaf toont lichamen als sculpturen

Pierre Debusschere gaf zijn geportretteerden de vrijheid om zich zoveel bloot te geven voor de camera als ze zelf wilden.
01 oktober 2018, 11:23am

Pierre Debusschere weet al onze fantasie te prikkelen met zijn innovatieve werkwijze en bijzondere fotografie. Dat is al zo sinds zijn begindagen als backstagefotograaf op fashionweeks en recenter in zijn werk voor muzieksterren zoals Beyoncé of Kanye West en labels zoals Louis Vuitton of Raf Simons.

Eerder deze zomer hield hij zijn eerste solo-expositie, UNcovered, in de Brusselse mode- en designcentrum MAD. De tentoonstelling telde negentig originele werken en een audiovisuele installatie, waarin hij vrienden, social media-volgers en bekenden documenteerde. Alle geportretteerden gaven zich zoveel bloot voor de camera als ze wilden. De serie riep vragen op wat het betekent om te onthullen, en onderzocht de intimiteit die met het ontkleden gepaard gaat.

“Dit project bood me veel meer de gelegenheid om mijn subjecten vrij te laten in hun zelfexpressie – meer dan tijdens een commerciële shoot," legt Pierre uit. "Ik vond het belangrijk dat ze zichzelf konden zijn en zoveel zouden geven aan mij als fotograaf als ze zelf wilden. Ik leerde daardoor beter begrijpen hoe het lichaam als sculptuur en vorm werkt. Het was dan ook noodzakelijk om modische elementen weg te laten, zoals kleding. Het was simpelweg huid, vlees, en beschermingslaagjes."

De expositie is samengebundeld in een 112-pagina's tellend boek en wordt uitgegeven door de in Brussel gevestigde uitgeverij Triangle Books, die bekend staat om zijn kunstboeken. "Ik blijf onderwerpen als bescherming, ontkleding en intimiteit bevragen aan de hand van laagjes," legt hij uit. "Dit project heeft meerdere onderliggende betekenissen, en ik nodig de toeschouwer dan ook uit een eigen interpretatie eraan te geven."

Meer van Pierre Debusschere vind je op zijn Instagram.

Bekijk meer VICE fotoreeksen van Belgische fotografen. Ben je of ken je zelf een getalenteerde fotograaf? Stuur ons dan een mailtje: beinfo@vice.com

Schrijf je in voor onze newsletter, en krijg elke week onze beste verhalen, video’s en fotoreeksen. Volg VICE België razendsnel op Instagram.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE UK.