Seks

Ik ben een klein persoon, mijn man niet. Zo ziet ons seksleven eruit

“We gaan nooit staand seks kunnen hebben, zoals onder de douche.”
10 augustus 2020, 11:35am
Stel in bed
Illustratie door Nico Teitel & Cathryn Virginia

Kleine mensen worden van oudsher altijd al als een speciaal soort mensen behandeld. Ook wat liefde betreft: mensen met een gemiddelde lengte vallen normaal gesproken niet zo snel op kleine mensen – en wanneer dat wel zo is, dan is dat vaak omdat ze benieuwd zijn naar hoe het is om seks te hebben met een klein persoon en hoe die zaken werken met iemand met een wat kleiner postuur. Een soort fetisj dus eigenlijk.

Het is moeilijk om vast te stellen hoe het voor kleine mensen is om seks te hebben, aangezien dwerggroei honderden verschillende oorzaken kan hebben, waar we lang niet allemaal evenveel over weten. De meest voorkomende oorzaak is de erfelijke aandoening achondroplasie, waarbij de torso zich normaal ontwikkelt, maar de ledematen korter zijn dan gemiddeld en het hoofd juist wat groter. Daarnaast kan het leiden tot een kromme ruggengraat, rugpijn, gebogen benen en stijve ellebogen.

Een klein postuur kan ook het gevolg zijn van een tekort aan groeihormonen. Maar wat de oorzaak ook is, kleine mensen hebben altijd kleinere lichaamsdelen dan gemiddeld. Bovendien komen ze later in de puberteit en krijgen vaak te maken met complicaties als osteoporose. Bij sommige oorzaken kunnen er zelfs ademhalingsproblemen en verlamming van het onderlichaam optreden, of zicht- en gehoorstoornissen ontstaan.

Elke aandoening heeft dus ook zijn eigen gevolgen op het seksleven. Niet alle standjes zijn uitvoerbaar en soms veroorzaakt het op bepaalde plekken pijn. Toch hoeft seks voor kleine mensen in de meeste gevallen helemaal niet veel ingewikkelder te zijn dan voor mensen van gemiddelde lengte.

De grootste problemen waar kleine mensen op seksueel gebied tegen aanlopen zijn de effecten van hun ontmenselijking. Hun eigenwaarde kan hierdoor een deuk krijgen en sommigen zonderen zich daardoor af. Omdat kleine mensen vaak als een bijzonder iets worden beschouwd, kunnen ze huiverig worden voor seksuele interesse. Ook kunnen intieme ontmoetingen onveilig aanvoelen omdat er geregeld op gewelddadige wijze wordt omgegaan met kleine mensen.

Gelukkig worden er ook stappen in de goede richting gezet. Acteurs zoals Peter Dinklage verzetten zich tegen de deseksualiserende manier waarop kleine mensen in films en op tv worden gepresenteerd. Schrijvers zoals Cara Reedy brengen gesprekken op gang over de sociale en seksuele ervaringen van kleine mensen, en seksuoloog Marylou Naccarato geeft voorlichtingen over alle fysieke en psychologische aspecten die daarbij komen kijken.

VICE sprak onlangs met Lisa, een vrouw met achondroplasie, en haar partner David, die een gemiddelde lengte heeft. We vroegen het stel hoe het is om seks te hebben als en met een klein persoon. Hun namen zijn om privacyredenen veranderd.


Lisa: Op mijn zestiende ging ik een keer logeren bij een vriendin die ook klein is. Ik vroeg haar hoe seks eigenlijk werkt voor kleine mensen. Ze was daar heel open over: “Het is prima, alles doet het gewoon,” zei ze. Daarna kwam het nooit meer echt ter sprake.

Tijdens mijn jeugd zag ik nooit kleine vrouwen in de media die mij hadden kunnen uitleggen dat we onszelf gewoon konden zien als mensen tot wie anderen zich aangetrokken kunnen voelen. Mijn ouders, die beiden van gemiddelde lengte zijn, deden hun best om mij trots te laten voelen over mijn lengte. “Je bent klein, dat is gewoon onderdeel van wie jij bent,” zeiden ze. Maar desondanks denk ik dat ik sterk werd beïnvloed door de media. Ik zag mezelf niet terug in romcoms of chickflicks en vond het daarom lastig om mezelf in romantische situaties voor te stellen.

Toen ik het op die leeftijd met mensen over seks had, konden anderen vaak nogal denigrerend reageren. Zo had ik bijvoorbeeld een ideale pijphoogte en zo. Dit laatste werd trouwens gezegd door een manager van mijn vorige baan. Geweldige werkplek.

Ik raakte altijd een beetje in paniek wanneer een jongen met me flirtte. Ik ging er meteen van uit dat ze alleen maar interesse toonden omdat ik voldeed aan een een of andere fantasie, of dat ze ‘klein mens’ of ‘beperkt’ van hun lijstje “bedpartners” wilden afvinken.

Seks was dus niet iets waar ik veel over nadacht. Ik hield me altijd meer bezig met school, mijn omgeving en later mijn carrière. Pas toen ik David ontmoette, begon ik na te denken over hoe dat eigenlijk zat met seks. Ik had daarvoor nooit een relatie gehad of ook maar iets dat daar op leek.

David: Ik heb er nooit zo bij stilgestaan hoe het is om klein te zijn tot ik Lisa tegen kwam. Ze was de eerste die ik echt goed heb leren kennen. Ik denk niet dat ik me ooit veel heb aangetrokken van wat er over kleine mensen wordt gezegd, behalve dan dat ik – zoals iedereen – wel te horen kreeg wat de ideale lichaamsvormen zijn.

Lisa: David en ik zaten op dezelfde universiteit en we gingen met dezelfde mensen om, vooral binnen onze studentenvereniging. Op een dag sprak ik met David af bij mij thuis, we spraken urenlang met elkaar.

David: We hadden het vooral over dingen die met de vereniging te maken hadden en over school.

Lisa: Het was puur platonisch, maar het werd wel een ding. We gingen op een gegeven moment om de week bij elkaar eten en kletsten dan door tot drie uur ‘s nachts. We lagen naast elkaar op bed, maar raakten elkaar niet aan. Er was geen intimiteit, we babbelden alleen wat. Na ongeveer een half jaar begon het wel wat meer die kant op te gaan: we hadden geen seks, maar knuffelden en kusten elkaar wel.

Ondertussen vond ik mijn job maar niks – die ene waar ook die manager werkte. Ik verlengde mijn contract niet en zei dat ik op reis ging. Ik dacht dat het misschien gevolgen voor onze band zou kunnen hebben, maar David zei: “Nee, dit moet je gewoon doen.” Dus ging ik op reis en bleven we met elkaar in contact.

Toen ik terug kwam, kreeg ik een baan waarvoor ik het hele land moest doorreizen. Op een keer zei ik tegen David dat ik in de buurt was en vroeg hem of hij wilde afspreken. Hij zei: “Ja, maar ik ben hier wel met een andere vrouw.”

We hadden het eigenlijk nooit effectief gehad over daten en exclusief zijn en zo, maar ik dacht: wow, oké. Ik belde hem op en zei iets als: “Waarom doe je me dit aan? Het was leuk om je gekend te hebben, maar ik denk dat het hierbij blijft. We zitten duidelijk niet op dezelfde golflengte.” Ik had hem niet eens gevraagd waarom hij met deze vrouw op stap was en hoe de situatie in elkaar stak. Achteraf gezien had hij er natuurlijk alle recht toe.

Een paar maanden later stuurde ik hem een berichtje: “Hoi, ik weet dat het niet helemaal goed afliep de vorige keer, maar ik hoop dat het goed met je gaat.”

Hij antwoordde: “Ik zat er al over na te denken om contact met je op te nemen.” We spraken af en hadden het er over hoe we nu samen verder konden gaan. Op een gegeven moment hadden we twee avonden op rij lange gesprekken over onze “soort van” relatie en op de derde avond zei hij: “Laten we dit gewoon eens uitproberen.” Toen begonnen we te daten.

Op de eerste avond hadden we het al over intimiteit, kinderen en trouwen. Ik vond dat we het daar over moesten hebben. Een paar maanden later trok ik bij hem in en een half jaar daarna waren we verloofd. Nu zijn we bijna vijf jaar samen, waarvan drie jaar getrouwd.

Dat David de eerste was met wie ik serieus ging daten en intiem was, kwam deels omdat ik wist dat ik hem kon vertrouwen. Dat hij geïnteresseerd in me was om wie ik ben en niet omdat hij toevallig benieuwd was hoe het zou zijn om het met iemand van mijn postuur te doen.

David: Haar lengte kwam tijdens onze gesprekken eigenlijk nooit aan bod. Ik heb er nooit over nagedacht of me zorgen gemaakt over wat dit zou kunnen betekenen voor onze relatie. Ik heb ook nooit stilgestaan bij wat andere mensen ervan zouden vinden. Ik zou waarschijnlijk precies dezelfde gedachten en zorgen hebben gehad als Lisa een gemiddelde lengte zou hebben.

Lisa: We waren allebei maagd. Ik was dus nog nooit met een ander klein persoon naar bed geweest en David niet met iemand van zijn lengte. Ik ben geen seksdeskundige of zo, dus ik kan het fout hebben, maar ik heb het idee dat twee mensen die elkaar voor het eerst op seksueel gebied leren kennen altijd eerst wat moeten aftasten. Iedereen heeft voorkeuren over wat ze fijn vinden en wat niet, wat comfortabel is, hoe ze het willen. Bij ons ging dat allemaal vanzelf. We ontdekten samen hoe seks werkt. We hadden allebei geen eerdere ervaringen en hadden geen speciale verwachtingen van elkaar.

David: Ja, het was denk ik niet veel anders dan hoe de meeste mensen hun eerste keer beleven.

Lisa: Het was wel nog een dingetje dat ik nogal aanrakingsgevoelig ben. David vond dat in het begin wel even moeilijk.

David: Daar verschillen we het meest in. Ik ging er altijd vanuit dat alle mensen van aanraking houden, maar na lange tijd ontdekte ik dat dat niet altijd het geval is.

Lisa: Wat mijn postuur betreft, merk ik dat mijn rug weleens pijn doet, dus er zijn momenten dat ik aan moet geven dat iets even niet werkt of dat ik moet stoppen. Als ik een slechte dag heb door mijn rugpijn is het soms wat minder gezellig. Maar David heeft daar alle begrip voor.

Er zijn ook momenten in bed dat ik last heb van mijn rug, maar ik wel heel graag door wil gaan. Achteraf heb ik dan weer spijt en voelt hij zich er schuldig over. Maar dan zeg ik: “Jij moet je niet schuldig voelen, want het is mijn lichaam en ik ken mijn grenzen. Als ik het even verkeerd inschat dan is dat niet jouw fout.” Meestal word ik dan een beetje boos op hem, omdat hij zich schuldig voelt, en op mezelf, omdat ik te ver was doorgegaan. Dan zit ik even in een neerwaartse spiraal.

Los daarvan zijn er trouwens ook dingen die ik gewoon echt niet kan doen. Ik kan hem bijvoorbeeld niet oppakken.

David: Ja, soms werkt iets niet helemaal.

Lisa: We gaan nooit staand seks kunnen hebben, zoals onder de douche.

David: Maar als ik op de grond sta en Lisa op bed, dan lukt dat prima.

Ik kan me niet herinneren dat we ooit een gesprek hebben gehad als: “Oké, we gaan het nu zo doen omdat jij nou eenmaal wat kleiner bent.” We hebben gewoon manieren ontdekt om het te laten werken.

Lisa: David is oprecht de aardigste persoon ooit, dus er is nooit een probleem. Hij doet nooit opdringerig, dus we hoeven nooit ergens op terug te komen of dat ik hem moet uitleggen dat ik iets echt niet kan, hoe graag hij dat ook zou willen.

David en ik zijn allebei feministisch. Dat werkt ook door in de slaapkamer: hij weet dat nee ook echt nee betekent, en ja gewoon ja. We hebben stopwoordjes afgesproken, dus als een van de twee het om wat voor reden niet fijn vindt, is het snel klaar.

Het scheelt ook dat David zich openstelt voor de rest van de kleine mensen gemeenschap. Ik ben trots op mijn postuur en hij steunt me daarin. Omdat we er zo open over kunnen praten, kom ik nooit voor verrassingen te staan.

David: Lisa’s trots op haar lengte, maakt mij ook trots. Wanneer ze zegt: “Ik vind het geweldig om klein te zijn.” Dan ben ik het daar helemaal mee eens, want ik vind haar lengte ook geweldig.

Lisa: Toen we begonnen met daten raakte ik me weer bewust van hoe mensen naar me kijken, omdat ik nu ook nog eens naast een langer iemand liep. Ik dacht dat David dat ook zou merken.

Vooral een hoop oudere vrouwen gaven hem een blik van: wat goed dat hij met haar samen is. Ik maakte me daarnaast ook zorgen over hoe zijn vrienden erover zouden denken. Ik wilde niet dat iemand medelijden met hem zou krijgen, omdat hij geen… weet ik veel, seks in de douche zou kunnen hebben of zo.

David: Als ik de minachting van sommige mensen voel, dan kan ik daar best kwaad om worden. Het is een van de redenen dat ik betrokkener wilde raken bij de gemeenschap, omdat ik niet wist hoe ik daarmee om moest gaan. Ik voelde me onzeker over hoe ik met dat soort situaties moest omgaan, onder andere omdat ik zelf niet klein ben. Ik weet niet hoe dat is. Nu durf ik sneller mensen die denigrerende opmerkingen maken daarop aan te spreken. Als ik zie dat mensen op ons neerkijken, dan is dat vooral hun probleem.

Lisa: Wij voelen ons in ieder geval nu op ons gemak.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij VICE US.