Narcisten opgelet: je kunt trouwen met jezelf

Het wordt niet officieel erkend en je hebt er eigenlijk helemaal niks aan, maar toch zijn er steeds meer mensen sologamist.

|
feb. 2 2015, 5:26pm

Yasmin Eleby had tien bruidsmeisjes en zong "I Believe I Can Fly" tijdens haar bruiloft met zichzelf. Foto via Facebook.

Yasmin Eleby wilde niet dat ze op veertigjarige leeftijd nog steeds single was, dus toen ze jarig was kocht ze een paarse jurk, huurde ze een museum in Houston af en verzamelde ze tien bruidsmeisjes. Daarna trouwde ze met zichzelf.

'Sologamie', zoals dit fenomeen heet, wordt in de Verenigde Staten en Europa niet officieel erkend. Het is daarom meer een soort zelfredzaamheidsbeweging die in 2000 opkwam en in Amerika een kleine trend werd. Eleby is dan ook lang niet de eerste vrouw die met zichzelf is getrouwd. En hoewel sologamie niet echt duidelijke voordelen heeft (je betaalt net zoveel belasting als wanneer je ongetrouwd bent en je moeder zal er niet door ophouden met zeuren dat je echt eens een partner moet gaan zoeken) zeggen sommige voorstanders dat de wereld een betere plek zou zijn als iedereen het zou doen.

Vroeger werd er heel anders gedacht over mensen die hun hele leven alleen blijven. In 1957 bleek uit een onderzoek van de University of Michigan dat tachtig procent van de ondervraagden vond dat mensen die single wilden blijven "immoreel" of "ziek" waren. Sinds de jaren negentig is dat anders. In televisieprogramma's als Sex and the City en Ally McBeal pleiten vrouwen er juist voor dat vriendschappen en hun eigen levens belangrijker zijn dan een relatie met een man.

Dat idee leefde ook bij Sasha Cagen, die tijdens een oud-en-nieuwfeestje in 1999 bang was dat ze niemand had om te zoenen als het twaalf uur was. Ze kwam erachter dat ze niet de enige was, dus het jaar erna schreef ze een manifest over 'eigenzinnig alleen' zijn. Ze definieert dit op haar website quirkyalone.net als: "een persoon die het fijn vindt om single te zijn (of om in zijn of haar eentje de tijd door te brengen) en daarom liever wacht tot het moment dat de juiste persoon aanklopt, dan de hele tijd willekeurige personen te daten."

Sinds een jaar geeft ze lessen in hoe je het leven als single juist kan leren waarderen, in plaats van je er zorgen over te maken. Eén van de diensten die ze aanbiedt is om mensen te helpen om met zichzelf te trouwen. Ze ziet dat als een belangrijke rituele stap in het volwassen worden, vergelijkbaar met een bar mitswa. Al vijf vrouwen zijn door haar hulp met zichzelf getrouwd, vertelde Cagen, die vorig jaar met zichzelf trouwde.

"Als dit aanslaat zullen mensen zich ook eerder daadwerkelijk durven te registreren. Er bestaat tot dusver niet echt een manier om te laten zien dat we echt volwassen zijn. Hiermee zeg je eigenlijk: 'Ik neem mezelf als persoon serieus.'"

Vroeger was bij je echtgenoot intrekken, na lang bij je ouders te hebben gewoond, een proces van volwassenwording. Maar in 2005 woonde 51% van de Amerikaanse vrouwen alleen. Eric Klinenberg, professor aan de universiteit van New York, schreef het boek Going Solo: The Extraordinary Rise and Suprising Appeal of Living Alone over deze verandering. In dat boek gaat hij in tegen stereotypes als 'kattenvrouw' of 'gestoorde', die mensen die alleen leven vaak toegewezen krijgen. Klinenberg is het eens met Cagen dat de angst om op je drieëndertigste nog steeds alleen te zijn niet zou moeten bestaan.

"Het is zelfs zo dat alleenstaande mensen veel meer tijd doorbrengen met hun vrienden en buren dan mensen die getrouwd zijn," zei Klinenberg in een interview met Smithsonian Magazine. "Als ik iets heb geleerd dan is het wel dat in je eentje leven geen eenzaam bestaan is. Het is juist heel sociaal.

Het getrouwde stel achter de website I Married Me is ook voorstander van sologamie. Voor zo'n 265 euro kun je bij hen een zelftrouwpakket bestellen met daarin een ring (goud, zilver, of met een roos) en een zooitje inspirerende kaarten. Jeffrey Levin, de eigenaar van de website, vertelde me dat hij ongeveer één bestelling per week ontvangt.

Levin: "Om eerlijk te zijn gaan de pakketten niet als warme broodjes over de toonbank. Mensen vinden het al snel iets egocentrisch hebben. Daarom accepteren ze het niet zo heel snel. Maar voor de mensen die er wel voor gaan is het iets heel moois."

Het is me niet precies duidelijk geworden waarom Eleby met zichzelf wilde trouwen. Ze reageerde niet op mijn verzoek om commentaar, dus het is moeilijk te zeggen of ze voor een serieuze levensverandering heeft gekozen of dat het gewoon een grap is. Maar goed, het zou ook kunnen dat ze niet te bereiken was omdat ze inmiddels op huwelijksreis is (ze wilde graag Cambodja, Laos en een jazzfestival in Dubai bezoeken, vertelde ze).

Meer VICE
VICE-kanalen