Advertentie
VICE News

De gefaalde wapenstilstand in Oekraïne (Deel 1)

Op papier is er weliswaar een wapenstilstand uitgeroepen, in werkelijkheid is het in Oost-Oekraïne nog allesbehalve rustig. In deze docu filmt VICE hoe er nog altijd driftig op los wordt gevochten.

door VICE News
29 juli 2015, 2:16pm

Het is inmiddels vijf maanden geleden dat er voor de tweede keer een wapenstilstand is uitgeroepen tussen de Oekraïense overheid en de pro-Russische separatistische rebellen van de Volksrepubliek Donetsk (DNR). Aan de gevechten is echter nog lang geen einde gekomen.

Enkele dagen nadat men de wapenstilstand overeen was gekomen, nam de DNR de strategisch belangrijke spoorplaats Debaltseve in. Daarmee was meteen al alle hoop op een duurzame vrede voor die periode in rook opgegaan. Sindsdien waren er om de haverklap schermutselingen: tientallen, zo niet honderden burgers en soldaten zijn gedood, en alle pogingen om de wapenstilstand te laten werken zijn jammerlijk gefaald.

Eind vorige maand reisde VICE News terug naar Oost-Oekraïne om met eigen ogen te zien hoe er voor soldaten aan beide kanten van de frontlinie eigenlijk nog weinig is veranderd.

Tagged:
DNR
Donetsk
eu
Aan
de
Rusland
Oekraine
stront
oorlog
nieuws
knikkers
NAVO
burgeroorlog
wapenstilstand