We spraken met de Deense oprichter van Handicap-Dating, XL-Dating, en 46 andere niche datingsites

Nicholas Albertus is de Cupido van Denemarken – de online wingman van iedereen die het moeilijk vindt om liefde te vinden in de traditionele datingwereld.

|
23 februari 2016, 9:37am

Albertus met een BMW. Foto uit zijn privécollectie

Nicholas Albertus is de oprichter van 48 datingsites verspreid over 11 verschillende landen, die zich allemaal richten op een bepaalde niche of subcultuur.

Als je op zoek bent naar een vlammende date met iemand in een rolstoel, is hij je man. Als je vol verlangen droomt over een romantische escapade met een persoon met overgewicht, is hij nog steeds je man. En als je gewrichten allang versleten zijn, je haar helemaal grijs is en je botten kraken, zal hij je ook helpen om liefde te vinden. Nicholas Albertus is de Cupido van Denemarken: hij is de wingman van iedereen die het moeilijk vindt om liefde te vinden in de traditionele online datingarena.

De nieuwste toevoeging aan het arsenaal van datingdiensten van Nicholas Albertus is Bump – een Tinder-achtige datingapp voor zowel romantici als geilaards. Dit is de eerste keer dat de ondernemer een datingdienst lanceert die zich niet direct op een niche richt.

Maar het is de uitzondering die de regel bevestigt. Zijn gespecialiseerde sites zorgen voor brood op de plank, en zullen dat blijven doen. Ik sprak met de datinggoeroe over zijn digitale liefdesimperium.

VICE: Is Nicholas Albertus je echte naam? Het klinkt bijna alsof je van adel bent.
Nicholas Albertus: Ja. Mijn volledige naam is Jens-Nicholas Gundorph Albertus, dus het is mijn echte naam.

Waarom zijn datingsites jouw roeping geworden?
Ik zit nu twaalf of dertien jaar in de industrie, en ik stort mezelf altijd in nieuwe datingavonturen. XL-Dating was een van de eerste sites die ik heb gemaakt. De markt is behoorlijk verzadigd, met Facebook en alle andere apps en sites, dus ik kan het me niet veroorloven om m'n aandacht te laten verslappen.

Mijn nieuwe project is Bump. Alles is zo oppervlakkig tegenwoordig, dus ik wil daar ook van profiteren. Bump is een oppervlakkig product – blader wat door de profielen, en vind waar je naar op zoek bent: een open relatie, fuck-buddy of een monogame relatie. Het is heel ijdel, maar je vermijdt zo wel misverstanden. Dat vind ik leuk aan dit product.

In het verleden richtte je je op vrijgezellen in een niche, zoals gehandicapten, ouderen of mensen met overgewicht. Waarom deed je dat?
Mijn strategie was om op zoek te gaan naar gaten in de markt, hoe klein die ook zijn. In plaats van een site te maken die iedereen aanspreekt, richten wij ons op specifieke doelgroepen. Als jij een meisje bent en 150 kilo weegt, kun je een man vinden op XL-Dating. Die man weet dan precies waar hij aan toe is.

"We verwijderen alle foto's van geslachtsdelen, en opmerkingen van mensen die Joden willen doodschieten en zo."

Ik heb een suggestie voor een nieuwe datingsite: Gingerdating.
Wat is dat?

Een nieuwe datingsite voor roodharige mensen.
Nou, ik denk dat het haalbaar is, maar het is wel een heel, heel kleine doelgroep. Vergeet niet dat het maken van een site niet goedkoop is. We hebben programmeurs, ontwerpers, salarissen die de hele tijd betaald moeten worden. Een paar van onze sites leveren niks op. Slechts bij een paar zien we plussen onder de streep.

Maar het is niche dating. Waar kwam de behoefte vandaan om ouderen, gehandicapten en mensen met overgewicht te koppelen?
Ik had het idee dat ze allemaal aan hun lot werden overgelaten. Mensen met een handicap konden nergens op zoek gaan naar een soortgelijk gehandicapte partner. Dus ik dacht dat ik daar wel een bedrijf van kon maken, en dat ik dan tegelijkertijd deze mensen zou helpen. Als je problemen hebt met het invullen van je profiel, geef je ons gewoon een seintje, en dan zullen we je helpen.


Selfie in Venetië, de liefdeshoofdstad van de wereld

Hoe beheer je de sites?
We checken alles voordat het op de site verschijnt – foto's, biografieën en ga zo maar door. We verwijderen alle foto's van geslachtsdelen en opmerkingen van mensen die Joden en zwarten willen doodschieten en dat soort dingen. We willen het allemaal beschaafd houden, dus filteren we alles.

Uploaden veel mensen foto's van hun penis?
Ik blokkeer ongeveer vijftig profielen per dag vanwege dat soort foto's. En daarbij komen nog de nepprofielen, racistische opmerkingen, en andere seksueel getinte afbeeldingen. Dat willen we niet.

Welke datingsite krijgt de meeste foto's van penissen?
Ze allemaal, zou ik zeggen.

Zelfs de site voor oudere mensen?
Nou, oké, die niet. Er komen daar niet zo heel veel lullen voorbij. Maar op XL-Dating en de datingsite voor gehandicapten komen ze om de haverklap voorbij. Toch wil ik het geen probleem noemen, omdat we ze meteen verwijderen als we ze zien. Daarna krijgt de gebruiker een e-mail, waarin staat dat we de afbeelding hebben verwijderd, omdat die thuishoort op een erotische website.

Dus je hebt mensen in dienst die de sites doorspitten op zoek naar piemels?
Ja, maar laten we het niet groter maken dan het is. We hebben inderdaad personeelsleden die alles lezen en alles bekijken. Maar daar heeft tot nu toe nog niemand een trauma door opgelopen.

Wat vind je ervan dat je geld verdient aan de romantische escapades van ouderen en mensen met een handicap?
Ik vind dat ik goed bezig ben. Ik bied een veilige virtuele plek waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden voor een gemarginaliseerd deel van onze samenleving. Dat is een goede zaak. En het is niet alsof deze sites astronomische bedragen opleveren.

Hoeveel mensen hebben elkaar dankzij jou gevonden? En krijg je veel positieve feedback?
Pfoe, ik zou het niet weten. Ik ontmoet weleens mensen op straat die me vragen of ik die gast van XL-Dating ben. Dan vertellen ze me dat ze elkaar via de site hebben ontmoet en dat ze nu gelukkig getrouwd zijn. Dat maakt mijn dag.

Heb je ooit een profiel op een van je sites gezien en bij jezelf gedacht: die maakt echt geen schijn van kans?
Ik kan er op dit moment geen voor de geest halen. Maar ja, waarschijnlijk wel. Dat kan aan verschillende dingen liggen: mensen die slecht hun gevoelens kunnen verwoorden, slechte foto's, en dat soort dingen.

Heb jij ook een profiel op een van de sites?
Ik heb een profiel op alle sites, maar niet om een date te krijgen. Ik help onze gebruikers met technische ondersteuning en andere problemen die ze mogelijk met onze site hebben. Dat wil niet zeggen dat ik geen aandacht krijg – vooral nadat ik bij de realityshow Singleliv op Kanal 4 was. Tijdens die periode kreeg ik heel veel e-mails. De helft was positief en de andere helft vond me een stomme klootzak.

Als je werd gedwongen om alle sites uit de lucht te halen behalve één, welke zou dat dan zijn?
Dan zou ik XL-Dating houden. En Handicap-Dating. En Bump.

Je mag er maar eentje houden.
Ja, maar ik ben echt dol op Handicap-Dating. Daarbij heb ik het gevoel dat het niet om geld draait, maar om iets leuks doen voor andere mensen. Er zijn veel gebruikers op die site die extra hulp nodig hebben, dus het kost behoorlijk wat tijd en geld om de site draaiende te houden, maar we zijn meer dan bereid om hen die extra hulp te bieden.

Bedankt, Nicholas.