Fast Food

Domino's is overdonderd door het enorm aantal Russen dat pizza-tattoos neemt

Hun 'ludieke actie' voor gratis pizza gaat nogal een dure grap worden.

door Hannah Keyser
13 september 2018, 12:38pm

Foto links: Getty Images - Rechts: Matias Castello en Gareth Fuller.

Ik probeer niet meer al te verwonderd te zijn over merken die zichzelf promoten via tattoo-acties. Concreet: een leven lang gratis shit als je jezelf brandmerkt met ons logo. Want heel veel merken doen dit al heel lang en altijd zijn er mensen die erin trappen. Er zijn zelfs duizenden mensen die een merk laten tatoeëren als dat merk simpelweg de tattoo betaalt.

Ook in België zijn er slimmerds die deze trend gespot hebben. Zo bood Kamping Kitsch mensen levenslange gratis inkom op hun margifestival als ze haar logo lieten tattoeëren. Zo'n 50 man deed dat ook, waaronder - uiteraard - Tim van Temptation. Een Japans restaurant in Antwerpen was iets gieriger: geen levenslange voorraad sushi, maar amper één gratis gerecht kregen gasten die de naam ervan in Japanse letters permanent op hun lijf lieten zetten. Al heb je dan wel tenminste gratis 'crispy duck salad' op je arm geinkt natuurlijk.

Het is in elk geval duidelijk: tattoo-acties zijn blijkbaar Een Ding geworden tegenwoordig, onderdeel van het spanningsveld tussen menselijke waardigheid en hedendaags kapitalisme, dat steeds akeligere vormen begint aan te nemen. Ik weet zeker dat als je bereid bent om je lichaam als billboard te verkopen, dat bijna elk merk bereid is om een stukje huid van je te kopen. Als je ook echt besluit om dit te doen, laat het me dan alsjeblieft weten, schrijf er een essay over, want dat soort verhalen wil ik graag op deze site hebben. De kosten-batenanalyse pakt alleen niet altijd goed uit, bijvoorbeeld wanneer je uiteindelijk met een gezicht vol tattoos van pornosites eindigt, of in dit geval: wanneer de lokroep van gratis spullen meer mensen op de been krijgt dan verwacht.

Op 31 augustus postte Domino’s namelijk op VKontakte (Roepnaam VK, het Russische Facebook) dat ze 100 jaar (dus: levenslang) 100 gratis pizza’s per jaar (da's ongeveer 2 per week) aanboden aan mensen die het Domino’s-logo lieten tatoeëren en daar een foto van op sociale media zetten. Oorspronkelijk zou deze actie tot eind oktober duren, maar 5 dagen later plaatste het bedrijf al een bericht dat de actie gestaakt werd, omdat er te veel mensen aan meededen.

En effe serieus, d’r zijn er nog veel, veel meer.

In hun bericht schreef Domino’s dat alleen de eerste 350 deelnemers de gratis pizza’s zouden krijgen, om de schade wat te beperken.

Misschien heb jij zoiets van: “Ik ben superslim want ik heb Vlerick Business School gedaan en deze chaos was helemaal de bedoeling van Domino’s. Dat heet native advertising, google dat maar eens.” Maar ervan uitgaande dat de pizzabakker zijn woord houdt en alle winnaars zoveel mogelijk pizza’s bestellen, dan gaat dat het bedrijf miljoenen euro’s kosten.

Domino’s beschreef niet wat voor pizza’s je wel en niet kunt bestellen, maar laten we aannemen dat je de rest van je leven ervoor kiest enkel nog medium pizza’s Tricolore eet van 8 euro. Als alle 350 ‘winnaars’ van deze actie elk jaar 100 pizza’s van 8 euro bestellen, laten we zeggen voor de komende 50 jaar (de helft van wat ze gewonnen hebben, al is de vraag of ze de 50 halen als ze al die pizza’s oppeuzelen), dan kost dat Domino’s 14 miljoen euro aan misgelopen inkomsten.

We hebben Domino’s gevraagd hoe ze dat gaan aanpakken, en of ze ook zo’n actie opzetten in andere landen. Een vertegenwoordiger van Domino’s legde uit dat “deze actie wordt gerund door Domino’s in Rusland” en dat ze ons als we willen met hen in contact kunnen brengen. Het lijkt er dus in elk geval op dat het om een echte actie gaat.

Volg VICE België razendsnel op Facebook - en mis niets meer van alles wat we maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE US.