Quantcast
Alexandra's heroïsche nachtbeelden van skaters in Brussel

Alexandra Dos Santos volgde nachtenlang een bende skaters in Brussel en maakte er een mysterieuze fotoreeks van.

Alexandra Dos Santos is een mix van Spaans, Belgisch en Paraguayaans bloed. Sinds haar jeugd pendelt ze tussen Europa en Zuid-Amerika. Nu woont ze in Brussel. Vorige week stuurde Alexandra ons een fotoreeks door van skaters in Brussel. Ik hoor je denken: alweer foto's van skaters. Waarom zou je ze bekijken? Omdat de foto's ruwer, sferische en mysterieuzer zijn dan het gangbare materiaal dat we voorgeschoteld krijgen.

Ik babbel met Alexandra via Skype. Ze draagt een hoodie met sterretjes op en rookt de hele tijd een zelf gerolde sigaret. Haar stem is schor en ze lacht vriendelijk. "Ik ben de officiële persfotografe van UNICEF in Zuid-Amerika en in Paraguay doe ik veel modefotografie. Dat wordt goed betaald. Ik doe ook modereportages, laatst nog voor Fashion Week in São Paulo. Langs de andere kant maak ik ook echte journalistieke fotoreportages." Klik HIER en dan zie je foto's over haar reis doorheen Zuid-Amerika.

De foto's van de skaters beziet ze als een combinatie van enscenering en reportage. "De fotoreeks ligt ergens tussen fictie en realiteit omdat er een aantal zaken in scène is gezet. Zoals de maskers. Dat idee kwam van de skaters zelf. Ik ben vertrokken vanuit de comic strip en wilde de skaters als superhelden tonen." Ze vertelt dat er in Brussel weinig plaatsen zijn waar je echt kunt skaten omdat het beton overal naar de kloten is en je steeds wordt weggejaagd. Mensen hier vinden skaters een bende lamzakken, terwijl dat in steden als Barcelona niet zo is. Vandaar dat ze helden van hen wil maken, helden die hindernissen moesten doorstaan: "Het is een moderne versie van Odysseus!"

De foto's zijn deels analoog deels digitaal getrokken en zijn op geen enkele manier bewerkt. Nu werkt ze aan een reeks over feestjes en kraakpanden in Brussel. "Daar zie je echt vreemde dingen gebeuren. Ik ben al in iedere grootstad geweest maar enkel in Brussel kom je écht bizarre dingen tegen. Vrienden uit Barcelona zeggen me altijd: "Waarom blijf je in dat saaie Brussel wonen?" Omdat hier de mogelijkheid is om verrast te worden! Hier zit magie!"