Advertentie
This story is over 5 years old
Stuff

Het was supergezellig op het Griekse neonazi-strandfeest

Ieder jaar bonden de hardcore leden van de Gouden Dageraad op het strand van Kreta. De dresscode is Spartaans.

door Gavin Haynes
22 augustus 2013, 7:30am


Alle foto's via

De Gouden Dageraad is een extreem rechtse partij in Griekenland die achttien van de driehonderd zetels in het Griekse parlement bezit. De partij zet zich in om alles wat met ‘Project Europa’ te maken heeft zorgvuldig kapot te maken. Terwijl de generatie die vocht in de Tweede Wereldoorlog nog niet dood is, zijn de mainstream nazi’s al teruggekeerd in Griekenland. In het parlement houden ze zich openlijk bezig met dingen als het lezen van antisemitische boeken zoals Protocollen van de wijzen van Sion, het onderdrukken van hele dorpen onder de noemer ‘sociale opruiming’ en met het in handen krijgen van steeds meer macht in een onstabiel land. En met feesten. Dat je je vrije tijd besteedt aan het slaan van Egyptische taxichauffeurs met een fietsketting, wil nog niet zeggen dat je zo nu en dan niet even wat stoom moet afblazen.

Ieder jaar verzamelen de hardcore Gouden Dageraad-leden zich daarom op Kreta voor een gezellig, raszuiver dagje uit. Ze doen die dag alsof ze Spartanen zijn, wat een beetje raar is, maar historisch accuraat zijn is niet hun sterkste punt. Het idee is om elkaar wat beter te leren kennen, samen joden te haten en te laten zien dat ze echte mannen zijn. 

Op deze foto van een fascistische sportdag is het helemaal leuk om met een schild en een speer rond te rennen, maar je ziet gewoon de teleurstelling bij de jongens over het feit dat de oude Grieken het ei-op-lepel-estaffettespel niet hebben uitgevonden. 

Als je de geschiedenis op zo’n kitscherige manier herinterpreteert, dan is de scheidslijn tussen een fascistisch evenement en een leerzaam dagje buitenspelen met de leerlingen van groep 8 erg dun.

Dit is hoe alles in toekomstig fascistisch Griekenland eruitziet als niemand in opstand komt tegen deze mensen die alleen in nachtmerries zouden moeten voorkomen.  

Wat dat raciale chauvinisme ook is waar de Gouden Dageraad zich hard voor maakt en wat voor wetenschappelijk bewijs ze ook aandragen om het te rechtvaardigen, sommige dingen zullen voor hen en voor ons altijd hetzelfde blijven: vrouwen kunnen niet speerwerpen. Die schouders naar boven, schat.

Dit ziet er onschuldig uit, maar wat je niet ziet is de moslim die drie meter boven de grond vastgebonden is aan een paal. 

Surf’s up, dudes.

Zelfs de allerhoogste bazen van de Gouden Dageraad zouden na het zien van deze foto moeten toegeven dat wiskunde niet het sterkste punt van hun organisatie is.

Deze mannen kunnen dan wel dezelfde mening delen over het steriliseren van gehandicapten, maar smeer ze in met olie en de strijdlust komt meteen boven borrelen. 

Klik hier. Luister naar Get Lucky terwijl je naar deze foto staart en vertel me nu nog maar eens dat twee fascisten die in elkaars vetkwabben aan het zweten zijn niet het toppunt van het discogevoel is. Het is net Studio 54 maar dan zonder de donkeren, de moslims, de joden en de transseksuelen. 

Dit lijkt alleen grappig omdat je niet ziet dat ze een Turk aan een galg proberen te takelen. 

En als de dag bijna om is kruipen alle Gouden Dageraders samen om te luisteren naar een anti-homotoespraak van dit icoon van heteroseksualiteit. 

Deze gast las gewoon wat namen voor van wijven die hij wilde neuken. Daarna volgde een bescheiden applaus.

Als je dacht dat je broek afzakte van het gemiddelde housefeest in een Bloemendaalse strandtent, luister dan eens in de regen naar het gezwam van een neonazi over raciale superioriteit.

En dan gaat iedereen naar huis. Herboren. Vol energie. Spartaanser dan ooit. Jammer genoeg heeft niemand ze ooit verteld dat Spartanen regelmatig gehandicapte baby’s vermoordden om de genenpoel te beschermen, en dat ze waarschijnlijk bij een aanzienlijk percentage van deze groep menselijk afval vlak na de geboorte het nekje zouden hebben omgedraaid.