Advertentie
Stuff

Een verslag van Goedele Liekens’ seksles in de Tweede Kamer

De SGP noemde de les vooraf al "platvoers en banaal" en de Christen Unie vond het "een poppenkast met Goedele Liekens". Al deze hoererij was gelukkig te volgen via een livestream.

door Sander Roks
19 mei 2016, 3:42pm

Goedele Liekens gaf donderdag 19 mei seksles aan een aantal Tweede Kamerleden en wat middelbare scholieren. De les was vooraf uitgebreid besproken in de media, vooral omdat de SGP en de Christen Unie weigerden deel te nemen aan dit evenement. SGP-kamerlid Bisschop noemde de les vooraf al "platvoers en banaal" en Eppo Bruins van de Christen Unie vond het "een poppenkast met Goedele Liekens". Gelukkig werd de seksles gelivestreamed, en kon iedereen meekijken naar dit stukje hoererij op de donderdagochtend.

Dit was de setting. Links zitten nog wat middelbare scholieren

Kijkend naar de livestream wordt al snel duidelijk dat Goedele niet helemaal uit Vlaanderen is afgereisd om te vertellen hoe een lul in een kut moet. Samen met medeseksuoloog Yuri Ohlrichs, een aantal middelbarescholieren en wat Tweede Kamerleden die wél zin hadden, is ze hier namelijk om te debatteren over seksuele voorlichting op school. En dat is een geweldig initiatief. Goedele gaat het hebben over emoties rondom seksualiteit, 'nee' durven zeggen tegen iemand die wat van je wil en dat pubers niet onzeker hoeven te zijn over hun lichaam. Zelfs Jezus zou dit initiatief goedkeuren, SGP en Christen Unie. Dat die pubers bij thuiskomst meteen weer tieten gaan kijken op Pornhub is een ander verhaal.

Ondanks dat het een prima initiatief is, voelde de seksles toch aan als dat moment dat je moeder je op je zestiende even apart nam vlak voordat je tien dagen op vakantie ging naar Blanes. Goedele lijkt behoorlijk gespannen, getuige de zenuwtrekjes in haar gezicht. Wellicht door de voorafgaande media-aandacht. Voordat de les begint zegt ze dan ook dat de middelbare scholen niet met hun ogen mogen rollen, zoals pubers vaak doen. Ook zij wil zich "veilig voelen". Verder benadrukt ze iets dat ik in mijn aantekeningen heb opgeschreven als 'openheid, bla, bla, bla.'

De seksles begint met een fragment uit het programma Dokter Corrie. Het is niet echt de moeite waard om hier diep op in te gaan, maar de woorden 'kut', 'eikel' en 'piemel' fladderen door de zaal, rechtstreeks in de oren van bijvoorbeeld Pia Dijkstra van D66.

Al snel word mijn aandacht getrokken door Govert, hier links van Goedele, die de botte pech had om naast de enthousiaste seksuologe te zijn geplaatst en dus de hele tijd in beeld is. Hij heeft net te horen gekregen dat hij niet met zijn ogen mag rollen en dat valt even koud op zijn dak, want dat is het enige waar hij zin in lijkt te hebben.

In totaal heb ik twaalf screenshots van Govert...

... die allemaal ongeveer ...

... dezelfde strekking hebben.

Hier hebben Govert en de andere aanwezigen zojuist een vraag uit Goedele's 'interactieve quiz' beantwoord. De vraag was of dokters altijd aan de vagina van een meisje kunnen zien of ze nog maagd is. Een groen kaartje omhoog voor 'ja', rood voor 'nee'. Govert kiest vooral voor het antwoord 'waar zijn de frikandelbroodjes en Euroshopper energydrink die me beloofd zijn?' Of iets anders waar middelbare scholieren tegenwoordig mee uit hun slaapkamers gelokt worden.

Na de quiz, met vragen als 'hebben meisjes even vaak zin in seks als jongens?' (antwoord: ja), is het tijd voor een geacteerd filmpje over een jongen die de naaktfoto van een scharrel laat zien aan z'n vrienden. Livestreamers kunnen het filmpje niet zien, wel horen. De jongen heet Rachid en hij en zijn vrienden praten met een buitenlands (Marokkaans?) accent. Persoonlijk had ik die accenten weggelaten om eventuele vooroordelen niet te bevestigen, of ik had juist gekozen voor een accent van een roomblanke Leidse corpsbal die Frederik heet, maar goed, wat heb ik gedaan voor de bevordering van een gezonde seksuele moraal? Vervolgens vertelt Goedele dat het niet goed is om naaktfoto's van anderen te laten zien aan je vrienden. Govert was even niet in beeld, maar ik kan me niet voorstellen dat hij van dit advies opeens verrast van zijn stoel opveerde.

Even later krijgen de aanwezige Tweede Kamerleden de kans om ieder één vraag te stellen waar dan met z'n allen over gebabbeld zou worden. Met smacht wachtte ik op PVV'er Harm Beertema. Hoe zou hij in hemelsnaam de verplichte klodder moslimhaat in deze seksles weten te fietsen?

Harm Beertema vraagt iets over de acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren, en hoe dat op middelbare scholen te sprake gebracht kan worden. Een van de betere vragen, moet ik hem nageven. En bovendien rept hij met geen woord over de islam. Wat een relatief leuke PVV'er is Harm Beertema!

Maar Harm Beertema was blijkbaar nog niet klaar en wil graag nóg een vraag stellen. "Hoe zit het dan met jongeren uit andere culturen? Die andere normen en waarden hebben dan de onze?" wil hij weten. Ah, zo ken ik de PVV weer. Geert kan tevreden zijn. Harm Beertema heeft niet voor de kat z'n kut deelgenomen aan deze seksles, ook al wordt zijn tweede vraag vrijwel volledig genegeerd.

Govert veegt ondertussen wat slaap uit z'n ogen.

Aan het einde van de les roept een Tweede Kamerlid dat er nog wel wat besproken gaat worden in "de procedurevergadering". Een abstract overheidsbegrip dat me van binnen een beetje nijdig maakt, omdat het volgens mij codetaal is voor een lange maandagochtendbijeenkomst waarin Tweede Kamerleden hun weekendjes op de camping bespreken en waar enkel besloten wordt dat ze volgende week weer gaan vergaderen.

Goedele besluit de seksles met te zeggen dat "E-Learning de toekomst heeft" en dat "op het internet veel te vinden valt." Als Govert niet al lang met zijn hoofd bij de frikandellenbroodjes was, had hij nu echt met z'n ogen gerold.