FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

VICE News veroordeelt de Turkse overheid voor het arresteren van VICE-journalisten

De Turkse overheid heeft vandaag valse beschuldigingen van 'betrokkenheid bij terroristische activiteiten' geuit tegen drie VICE News-journalisten, in een poging hen te intimideren en hun verslaggeving te censureren.

Een Turkse rechtbank heeft gisteren twee VICE News-journalisten en hun collega formeel aangeklaagd voor terrorisme, terwijl mensenrechtenorganisaties de Turkse overheid blijven oproepen om de verslaggevers vrij te laten.

De twee Britse journalisten, Jake Hanrahan en Philip Pendlebury, zitten sinds donderdagavond vast in Diyarbakir. De twee werden opgepakt samen met hun fixer – een lokale journalist die optrad als vertaler en gids – en een chauffeur. De chauffeur is inmiddels vrijgelaten.

Advertentie

Kevin Sutcliffe, hoofd van de VICE nieuwsprogrammering in Europa, veroordeelde de arrestatie van de journalisten in een persverklaring.

"De Turkse overheid heeft vandaag ongefundeerde en volstrekt valse beschuldigingen van "betrokkenheid bij terroristische activiteiten" geuit tegen drie VICE News-journalisten, in een poging hen te intimideren en hun verslaggeving te censureren. Voordat ze ten onrechte werden opgepakt, waren de journalisten bezig om de situatie in de provincie Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije te verslaan.

VICE News veroordeelt ten zeerste de pogingen van de Turkse overheid om onze journalisten het zwijgen op te leggen, en hun cruciale verslaggeving vanuit het gebied te dwarsbomen. We blijven ons samen met alle relevante autoriteiten inzetten om de vrijlating van onze drie collega's en vrienden te bespoedigen."

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, PEN International, en het Committee for the Protection of Journalists (CPJ), hebben de Turkse regering opgeroepen om de journalisten onmiddellijk vrij te laten.

"Het is volkomen logisch dat de journalisten over zo'n belangrijk verhaal verslag deden," aldus Amnesty. "Het is onterecht om de journalisten vast te houden, aangezien de aantijgingen dat ze de Islamitische Staat zouden steunen niet alleen ongefundeerd, maar ook ronduit belachelijk zijn."

De vrijheid van meningsuiting ligt al langer onder vuur in Turkije. Zeynep Oral, directeur van PEN Turkije, zegt dat het steeds moeilijker wordt voor journalisten om hun werk te doen in het land.

Advertentie

"In deze periode van onzekerheid, zowel in het land als in de specifieke regio, hebben we juist behoefte aan vrijheid van meningsuiting en het recht om informatie te verkrijgen," aldus Oral. "We vragen daarom om gerechtigheid, en dus om de onmiddellijke vrijlating van deze journalisten die niets anders deden dan hun werk."

De Turkse overheid heeft al meerdere keren socialemediasites als Twitter en YouTube geblokkeerd, die tijdens de opstanden van de Arabische Lente in 2011 veel gebruikt werden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De onderdrukking van de media lijkt toegenomen te zijn nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geen meerderheid behaalde bij de verkiezingen in juni.

"[Erdogan] heeft zijn inspanningen om alle kritische verslaggeving te onderdrukken versterkt – en dan in het bijzonder de berichtgeving over de escalerende conflicten in het overwegend Koerdische zuidoosten," zegt Maureen Freely, directeur van het Britse PEN. "Zijn doel is, zoals altijd, om de berichtgeving te sturen. Als deze journalisten in de gevangenis blijven zitten, heeft hij zijn zin gekregen."

Hoewel Turkije bereid is om met de door Amerika geleide coalitie tegen extremisten in het Midden-Oosten te strijden, aarzelt de regering over het trainen en bewapenen van de Koerdische strijders die langs de Turkse grens met Syrië vechten tegen IS, uit angst dat zij zich zullen aansluiten bij de PKK, die door de Turkse overheid als een terroristische organisatie wordt gezien.

Hanrahan en Pendlebury zijn beide ervaren reporters. Samen hebben ze onder meer verslag gedaan over de migrantencrisis in Calais, het Schotse onafhankelijkheidsreferendum en de republikeinse jongeren in Ierland. Naast zijn werk voor VICE News heeft Hanrahan onder andere geschreven voor de Guardian, de Independent, Wired en de Rolling Stone Middle East. Pendlebury is een gerespecteerd cameraman die onder meer in Irak, Afghanistan en Noord-Korea heeft gewerkt.