Advertentie
nieuws

De opkomst en teloorgang van het Oekraïense heidenenbataljon

We spraken in een bos twee soldaten van het Svarog-bataljon, die in een enorme religieuze betekenis achter het conflict in Oekraïne geloven.

door Roc Morin
18 mei 2015, 10:20am

"Deze oorlog is deel van een veel groter proces," begon Sergei. "Voordat er een wedergeboorte kan plaatsvinden, moet er eerst iets vermoord worden."

Deze soldaat staat bekend als Yarosvet, wat 'helder licht' betekent. Zijn vriend, die ook Sergei heet, draagt de bijnaam 'Zonsopkomst' (vertaald vanuit het Oekraïens dus he). Ik ontmoette de twee nogal opmerkelijke soldaten in april, bij hun heidense altaar in een bos net buiten de stad Donetsk in Oost-Oekraïne, waar de oorlog tussen lokale separatisten en de overheid in Kiev al langer dan een jaar woedt.

De godin Lada.

In het midden van een stenen cirkel staat een lange paal met daarin het gezicht van een bebaarde afgod gekerfd. De afgod heet Rod, naar verluidt de ultieme schepper. Vergelijkbare afgoden zijn de ijzersmidgod Svarog, waarvan ze zeggen dat hij deze wereld heeft gemaakt met zijn aambeeld en hamer, net als de godin Lada, die blijkbaar ook Maria (de moeder van Jezus) was. De cirkel is het exacte middelpunt van het Meta-Universum, legde Zonsopkomst uit.

De soldaten horen bij het Svarog-bataljon, wat volgens hen ooit een militie van duizend heidenen was, onder leiding van Oleg Orchikov (een vader van vier kinderen). Ze strijden voor het pan-Slavische nationalisme, dat op zich voor veel meer groepen de drijfveer is en dus ook de onderliggende oorzaak is van veel van de gevechten. Alleen geloven deze mannen in een grotere religieuze betekenis achter het hele conflict. Daarmee onderscheiden ze zich van de rest.

"Heiden zijn houdt in dat we één zijn met de natuur en met onze voorouders," legde Yarosvet uit. Die eenheid uit zich in een monotheïsme waarbij één god zich als meerdere goddelijkheden manifesteert. De soldaten geloven dat de mens op een evolutionaire queeste is, onder leiding van het Slavische ras. Het doel is om kennis te vergaren en verlichting te bereiken door middel van meerdere wedergeboortes, tot de mensheid evolueert in Rod zelf.

Het leiden van de Slaven tijdens hun heilige missie is, of was, de taak van Orchikov. Sinds het begin van de oorlog leidde de commandant zijn mannen in de strijd tegen de 'onmensen' van het Oekraïense leger, tot hij in november in de gevangenis werd gegooid door de Republiek van het Volk van Donetsk (DPR), de met Rusland geallieerde overheid waarmee hij samen vocht. Orchikov is daar nog steeds, in afwachting van zijn beschuldigingen, zeggen zijn mannen. Die mannen kunnen nu niet veel anders dan uit elkaar gaan, maar zodra Orchikov terugkomt zullen ze zich weer verenigen.

"Er zijn beschuldigingen van moord en plundering," vertelde Yarosvet. "Daar is natuurlijk niks van waar." Hij gelooft dat zijn commandant het slachtoffer van politiek is. "Hij was te onafhankelijk," ging de soldaat verder. "We kregen steeds meer macht. Onze beelden waren overal. Er zijn mensen die geen goedheid in de wereld willen."

Als bewijs van de samenzwering haalde hij de vlag van de DPR aan. "De zwarte streep staat boven de blauwe en rode. Zwart is kwaad. Zwart is als kool, ondergronds. Zwart is een zware kleur, en het drukt de andere kleuren naar beneden. De vlag is omgekeerd. Het is een satanische vlag. Satanisten draaien alles om."

Hij wees naar het embleem op zijn schouder: een omgekeerde DPR-vlag. "Dit is de juiste volgorde. Als de vlag omgekeerd wordt om de normale volgorde te laten zien, dan verandert alles in het goede." Mijn taxichauffeur, die stond te wachten en meeluisterde, haakte hierop in: "Het is waar. Ik heb veel mensen horen zeggen dat het zwarte bovenaan er onnatuurlijk uitziet."

"Inderdaad," bevestigde Yarosvet. "Ze kunnen niet uitleggen waarom het verkeerd is, maar ze voelen het wel, in hun hart."

Yarosvet (Helder licht) en Zonsopkomst

Voor de leden van het Svarog-bataljon is dat de enige echte manier om wat dan ook te begrijpen. "Je hoofd kan je misleiden, maar je hart niet," legde hij uit. "Je gedachten komen van buitenaf – van boeken, televisie, van anderen. Alleen je hart is nooit verpest door informatie van buitenaf."

De leden van het Svarog-bataljon geloven ook dat ze klein gehouden worden door de lokale kerkelijke autoriteiten. "De orthodoxe kerk mag ons niet, omdat we mensen willen verlichten," zei Yarosvet. "We respecteren hen zoals we alle religies respecteren, omdat er maar één God is en daarom aanbidden we dezelfde God. Alleen het is wel zo dat als je de Bijbel leest, je ziet dat er vreselijke dingen in het Oude Testament staan, zoals dochters die hun vader verkrachten en allerlei moorden. Het is vreselijk waar zij in geloven en hoe ze mensen erin luizen en geld laten betalen aan de kerk. Toch hebben we nooit problemen met ze gezocht."

Tijdens de afwezigheid van Orchikov ging het gauw achteruit met het Svarog-bataljon. De resterende soldaten werden door de overheid naar twee andere, traditionelere bataljons gestuurd. "Ze wilden ons verdelen," zei Zonsopkomst, "als een soort verdeel-en-heerstactiek. Ze wilden dat we met elkaar gingen vechten. Maar in plaats daarvan moeten we ons juist verenigen om tegen het kwaad te strijden."

De heidenen geloven dat kwaad onwetendheid is. "Het is iets wat je nog niet kent," zei Yarosvet. "Kwaad is als er te veel van iets is. Wanneer mensen te veel van een kind houden, dan verwennen ze hem te veel. Te veel liefde kan slecht zijn."

Hun doel is om een balans te vinden. "Ieder man heeft een vrouw in zich schuilen, en andersom is iedere vrouw voor een deel man. Als je luistert, dan is dat je vrouwelijke deel, en als je vecht is dat je mannelijke deel. Als een man en vrouw elkaar vinden, dan worden ze één. De vrouw geeft haar aardse energie aan de man, en de man geeft zijn luchtenergie aan de vrouw."

"Klinkt als Yin en Yang," zei ik.

"Ja, het Yin-Yangsymbool is oorspronkelijk een Slavisch symbool dat de Chinezen van ons hebben afgenomen. Wij zijn eigenlijk de echte Chinezen. Er was 7523 jaar geleden een oorlog tussen de Slaven en de pseudo-Chinezen. De Slaven wonnen." Na hun nederlaag bouwden de pseudo-Chinezen de Chinese Muur om zichzelf op te sluiten voor hun nieuwe Slavische heersers. "Kijk maar eens goed naar de Chinese Muur," zei Yarosvet, "dan zie je dat de spleten voor boogschutters naar binnen staan gericht, en niet naar buiten."

Symbolen van het Svarog-bataljon

Naast het Yin-Yangsymbool gebruiken de heidenen van het Svarog-bataljon ook andere symbolen die het begin van het Meta-Universum vertegenwoordigen, zoals gekleurde swastika's.

"De swastika is een eeuwenoud Slavisch symbool dat de eenheid van Slavische stammen vertegenwoordigt," zei Zonsopkomst. "Hij gaat ook de tegenovergestelde kant op van Hitlers swastika: namelijk met de klok mee, zoals de zon. Dat betekent dat het constructief is. Tegen de klok in is destructief."

Toen we uitgepraat waren liepen de mannen naar de rand van het Meta-Universum. Met hun armen gestrekt baden ze richting de afgoden. Daarna liepen ze in cirkels om Rod heen – eerst tegen de klok in en daarna met de klok mee.

"Waar baden jullie voor?" vroeg ik toen we elkaar de hand schudden en afscheid namen.

"Niks. We aanbidden ze," zei Yarosvet, "maar we vragen nooit ergens om. Ze weten altijd wat ze ons moeten geven. Alleen zij weten wat we nodig hebben."

Tagged:
Donetsk
Oekraine
religie
oorlog
Pagan
Vice Blog
Rebellen
leger
Volksrepubliek Donetsk
ritueel
pro-Russische separatisten
bataljon
heidens
Svarog