Quantcast
De camouflagetechnieken van witte Benny

Een verslag van een tentoonstelling, een momentopname vermomd als blog, een promobabbel gecamoufleerd als info.

Vrijdag ging ik naar Camo, een expositie over kunst, grafische vormgeving, camouflage en de relatie ertussen. De ruimte, Hole of the Fox, had de meest witte verlichting ooit gezien. De bedoeling was om alles zo wit mogelijk te houden want wit is de kleur van het natuurlijke biotoop van de kunstenaar. Zo dadelijk begrijp je er alles van, als Benny aan het woord komt.

Camouflage van Vincent Vrints.

Tegen één muur hingen een aantal posters. Het waren hapklare brokjes van digitaal verneukte legercamouflage op A3-formaat. De prints waren erg goed gelukt. Tegen een andere muur was een wit laken gedrapeerd dat hard leek op een weggewaaide feesttent. Andere onderdelen van die tent, een paar houten stokken, lagen aan de andere kant van de ruimte verspreid. Mijn beschrijving is misschien respectloos maar ik bedoel het niet verkeerd. Ik leg graag uit met verstaanbare vergelijkingen. Aangezien ik niets van kunst begrijp, ging ik op zoek naar de maker. Er werd gefluisterd dat de kunstenaar Benny heette en dat hij helemaal in het wit was getooid, net als zijn werk. Ik sprak de enige kerel aan die een spierwit overhemd droeg en vroeg hem of hij Benny was. Terwijl ik naar hem toestapte, keek Lode me aan, de man achter de Antwerp Sci-fi Convention die dit jaar zal plaatsvinden. Hij droeg een donkerblauwe parka. Ik zag hem kijken en bedacht dat ik na Benny met hem zou willen spreken over een mogelijk interview ter promotie van zijn beurs.

Voordat Lode naar me keek, sprak ik ook nog even met Edward Dekeyzer. Hij heeft vaker in Rusland getoerd als new wave DJ. Ik vroeg hem of hij foto's had gemaakt. "Enkel saaie beelden van DJ's". "Jammer", antwoordde ik want ongetwijfeld heeft hij daar het varken uitgehangen. De laatste keer dat ik hem zag draaien, was op een feestje in de achterzaal van een bar op de Turnhoutsebaan en terwijl hij plaatjes oplegde, liet hij zijn haar knippen door een knappe griet. Edward zei dat hij nu werkte als archivaris en dat hij volop poëzie aan het absorberen was. Ik zei: “Hier moet ik je eens over interviewen.” Hij zei: "Ik ben nog in de slurpfase."

Benny staat voor een witte muur en is gecamoufleerd.

Het witte werk van Benny.

Ik sprak Benny aan en vroeg hem of ik een foto van hem mocht maken voor de witte muur. Hij zei: "Natuurlijk." Langs hem stond Yannick Val Gesto, een heel goede kunstenaar met zijn lief, Shana Teugels , die heel leuke en onconventionele juwelen maakt. Yannick droeg een zwarte trainingsjas met op de mouwen fluorescerent groene spinnenwebben die me deden denken aan Spiderman.

Benny stond tegen de muur en ik flitste in zijn gezicht. Een sympathieke jongeman. Hij legde me uit wat de bedoeling was: zich camoufleren als kunstenaar. Witte muren zijn museaal, musea zijn de plaats van een kunstenaar, dus als je je als kunstenaar wil camoufleren, dan moet je volledig in het wit gaan. Ik vond dat wel leuk en bedacht dat kameleons hun klote groene oerwoud mochten hebben. Op Facebook werd gevraagd aan de deelnemers om zich te camoufleren waardoor iedereen zijn best had gedaan om legerkleuren en legerjassen te dragen. Iedereen droeg dus een parka. Volgens mij was dat een grap van Benny opdat enkel hij écht gecamoufleerd zou zijn. Het plan werkte niet. Benny viel het hardste op. Als kunstminnaar draag je best een parka als je je wilt camoufleren, Benny. Mijn parka is blauw.

Felipe en Sebastien.

De twee gasten die geen parka droegen maar echte legerjassen met camouflagemotief, waren Felipe en Sebastien. Sebastien is mijn beste vriend en hij vindt Spiderman maar niets. We hebben er al eens over gediscussieerd. Sebastien: "Batman heeft geen superkrachten en dat maakt hem net zo cool. Hij is een man wiens familie vermoord is en hij is uit op wraak. Peter Parker kreeg 'toevallig' een superkracht en vindt het moeilijk om ermee om te gaan. Spiderman is zo’n coming of age-verhaal." Ik repliceerde met: "Spiderman heeft een unieke kracht die een vloek is door de verantwoordelijkheid die ermee gepaard gaat. Hij zal nooit een normale relatie kunnen hebben met die geile, rosse Mary-Jane. Spiderman gaat inderdaad over volwassen worden maar dat is een interessant, universeel verhaal. Batman is een rijke lul. Zijn kung fu is ongeloofwaardig en zonder pak is hij veel te sterfelijk. En hij neukt met Kim Bassinger in de eerste film. Dat is onvergeeflijk.”

Een poster van Vincent Vrints.

De posters waren van Vincent Vrints. Hij is grafisch vormgever en maakt heel mooi werk. Volgens Benny was Vincents grafisch werk 'vermomd als kunst'. Of zoiets. Ik ben slecht in het opnemen van auditieve informatie. De diepzinnige boodschap was me niet geheel duidelijk maar ik vond Benny en Vincent leuk. Ik kwam tot de conclusie dat individualistische persoonlijkheden zoals ikzelf dezelfde kuddegeest hebben als de blonde stormtroopers die wekelijks Echo Base Forever 21 aanvallen. Natuurlijk wist ik dat al, maar Benny heeft mijn neus in een plasje pipi gedrukt en gezegd: “Niet meer op het tapijt!” Hij heeft me ook geleerd dat wit de echte camouflagekleur is van kunstminnaars. De volgende keer dat ik een museum bezoek, zal ik wit dragen en onzichtbaar zijn. Ik zal zaalwachters besluipen samen met mijn vrienden. Misschien verf ik mijn parka wit.