Quantcast
De verkrachting in Brussel ging over transnegativiteit

De dingen die men over het hoofd zag toen men over de verkrachting schreef

Jamie Lee Curtis Taete van VICE verkleed als vrouw.

Je hebt er ongetwijfeld iets over opgevangen. Een student (19) werd in Brussel verkracht door twee minderjarigen omdat hij verkleed was als een vrouw. Hij was op weg naar een studentendoop en ter hoogte van het Martelarenplein werd hij eerst beroofd en daarna verkracht. De daders zijn twee allochtone jongeren vijftien en zeventien jaar. Men spreekt over onverdraagzaamheid, gay-bashing en het recht om je als vrouw te kleden.

Ik vond het vreemd hoe de media erover bericht hebben. Hoewel de verkrachting op 15 oktober gebeurde, ontstond er pas 25 november ophef rond de zaak. Toen raakte bekend dat de universiteit (HUB) als gevolg van het incident een verbod had opgelegd om je als vrouw te verkleden tijdens de studentendopen. Alle kranten, radio- en televisiezenders sprongen erop. "Dat is de kant kiezen van de agressor en niet die van het slachtoffer." De artikels waren bladzijden lang terwijl het bericht over de verkrachting zelf maximum acht regels telde. Men het kort over onverdraagzaamheid en gay-bashen en daarmee was de kous af. De daders zijn allochtonen, dus zijn het homo-haters. Vindt niemand het bijzonder dat er wordt gesproken over gay-bashen terwijl een man verkracht werd? Homo's worden in elkaar geslagen, niet gesodomiseerd.

In principe moet er gewacht worden op het onderzoek van de politie dat uitsluitsel geeft over de motieven van de daders. Ik wilde niet op wachten op de politie en belde Fran Bambust op. Zij is hoofdredactrice van ZiZo, het magazine van Cavaria, een overkoepelende organisatie voor holebi's en transgenders. Fran is zowat een alwetende godin. "Ik vind het vreemd dat men denkt dat dit een homonegatieve actie was terwijl het in mijn ogen eerder met transnegativiteit te maken had. Ik heb in mijn hele carrière nog nooit gehoord van een verkrachting bij een gay-bash. Transgenders worden er wel mee geconfronteerd. 33 procent van de transen heeft al te kampen gehad met seksueel geweld." Het probleem is dat de media transgenders en homo's gelijk stellen, terwijl er een duidelijk verschil is in de manier waarop ze veracht worden. De student werd niet verkracht omdat de daders homo's haten, ze hebben hem verkracht als gevolg van transnegativiteit: het haten van transgenders (overkoepelende term voor transseksualiteit en travestie).

Transnegativiteit komt vooral voor in echte macho-culturen. Men beziet het verkleden in een vrouw als een verlaging. Fran: "In zo'n cultuur moet een man voldoen aan het stereotype. Een man die zich als vrouw verkleedt, wordt niet meer beschouwd als man. Hij verlaagt zich tot een vrouw waardoor het veroorloofd is om alles met hem te doen wat je maar wil. In echte macho-culturen moeten vrouwen namelijk kruipen voor de man." We hebben het hier trouwens over de echte macho, niet over een kerel die een beetje stoer rondloopt. En je moet macho-cultuur zeker niet beperken tot de allochtone gemeenschap. Fran: "Dat de vrouw moet kruipen voor de man staat letterlijk in de Bijbel!" Fran is niet zo'n fan van de Bijbel.

Het plaats delict: het Martelarenplein in Brussel op klaarlichte dag.

De student in Brussel was dus voor de macho-daders een persoon die zich verlaagd had tot vrouw, tot travestiet, tot hoer. Transnegatieve personen associëren transgenders namelijk vaak met hoeren, omdat zij zich in bepaalde culturen in de prostitutie bevinden, en met een hoer mag alles. De macho's hebben het slachtoffer uitgescholden, vernederd en verkracht. Als een betekenisloze hoer.

Uiteindelijk hebben zij seks gehad met een man. Hebben de daders dan stiekem homoseksuele gevoelens? Neen. Fran: "Het gaat hier niet om seks, het gaat om machtserotiek. In de roes van het geweld zagen de daders de jongen niet meer als een man maar gewoon als een object dat ze mochten misbruiken." Fran is ervan overtuigd dat als de jongen niet verkleed geweest zou zijn, de verkrachting niet had plaatsgevonden. Zonder de vrouwenkleren zou hij man zijn. De kleren waren de trigger. Dat betekent niet dat men vrouwenkleren voor mannen moet verbieden, zoals de HUB voorstelde. Als travestie voor een persoon een excuus is voor machtsmisbruik, dan is die persoon erg ziek in zijn hoofd.

Het gaat hier ook niet om een allochtonen kwestie. Fran zegt dat de meeste seksuele geweldplegingen op transgenders afkomstig zijn van hun kennissenkring. Aangezien veruit de meeste transen autochtonen zijn, is de kring rondom die persoon ook overwegend autochtoon, zo ook de geweldenaars.

Foto van Pep Bonet.

De theorie die Fran aanhaalt klinkt erg plausibel. Door het onderscheid te maken tussen homonegativiteit en transnegativiteit, klaart de situatie op. Toch vraag ik me af wat er gebeurd zou zijn als de student vrouwelijk was. Want in dit betoog wordt ervan uitgegaan dat transgenders en vrouwen op gelijke hoogte staan bij macho's. Kan het niet zijn dat een transgender nog lager op de ranglijst staat? Is een transgender niet echt het laagste van het laagste voor zo'n man?

Nu moeten we ons geen angst inboezemen. Het is walgelijk wat er gebeurd is en men haalt graag de statistieken erbij: België telt 56 verkrachtingen per week waarvan vijf groepsverkrachtingen. Dat is heel veel, maar het betekent niet dat je op iedere straathoek verkracht wordt. De meeste verkrachtingen gebeuren in de kennissenkring. De kans is dus veel groter dat je oom zijn poten niet kan thuishouden, dan dat een onbekende je van straat sleurt. Hopelijk biedt die gedachte op een sinistere manier enige soelaas als je door de straten slentert van Brussel, of een andere stad.

Veel dank aan Fran Bambust die al mijn vragen beantwoordde terwijl ze op verlof was.

www.zizo-magazine.be  

www.cavaria.be