Quantcast
De wolf is eindelijk terug in ons land

De wolf is vanuit Frankrijk en Duitsland de grens overgestoken naar ons land. Meteen na zijn komst kreeg hij een website en een meldingscentrum. Wij vroegen een wolvenexpert om uitleg.

Dit lief beestje is één van de veertien wolven van Peter.

Landschap VZW meldde kortgeleden dat de wolf terug in België is. Hoera! Toen er schapen verdwenen in de Voerstreek, dachten boeren en experts eerst dat dit het werk was van een lynx. Vlaanderens bekendste dierentelevisiemaker Chris Dusauchoit wijdde er een heel programma aan dat ik geheel toevallig heb gezien. Geheel toevallig! Men verborg bewegingsgevoelige camera's om de lynx te identificeren maar wat bleek: het was een wolf.

De Belgische wolf heeft ondertussen een website gekregen: www.welkomwolf.be. Er staat wat je moet doen als je er eentje gezien hebt: foto's nemen en keutels opsturen voor DNA-onderzoek. Peter Lennertz helpt mee met het identificeren van de wolven. Hij is de baas van The Wolf Conservation Association en heeft veertien wolven rondlopen die je voor een paar euro's een bezoekje kan brengen. Aangezien hij dé specialist in België is en een foto op Facebook heeft staan van een wolf die in zijn gezicht bijt, vroeg ik hem om uitleg.

VICE: De wolf is terug! Juij! Vanwaar komen ze eigenlijk?
Peter Lennertz: De wolven komen van Duitsland en Frankrijk en zitten op zo'n 200 km van onze grens. Dat lijkt ver weg maar ze leggen gemakkelijk 60 km per dag af. Voorlopig wordt er één wolf in ons land gesignaleerd.

Leven wolven niet in een roedel?
Ze leven in families maar als een mannetje volwassen wordt, gaat hij op zoek naar een vrouwtje. Een hond maakt daar geen probleem van en kweekt binnen de familie. Omdat een wolf incest mijdt, durft hij wel eens verderop te zoeken. Maar zo komt de wolf dus in België terecht. Een familie zit hier nog niet maar dat zal zeker gebeuren.

Hoe weet je dat het om een echte wolf gaat en niet een zotgedraaide hond?
Dat zie je aan het gedrag. Wolven zijn heel schuw en voorzichtig. Op de videobeelden van de filmvallen was te zien dat het dier schoorvoetend naar een dood schaap toestapte en twijfelde alvorens eraan te peuzelen. Een hond zou meteen schransen. Wellicht had de wolf zelf dat schaap omgebracht en door omstandigheden laten liggen. Bij terugkomst was hij heel argwanend en voorzichtig. Wolven lopen ook veel soepeler en energiezuiniger dan honden. Een hond maakt overdreven bewegingen, een wolf niet. Ook verschilt een wolvenspoor van een hondenspoor. Wolvenpoten zijn ovaler en een wolf plaatst zijn achterpoten op precies dezelfde plaatsen als zijn voorpoten. De nagelafdruk in het voetspoor lijkt daardoor dubbel te zijn.

Iedereen juicht maar moeten we die gevaarlijke beesten niet afschieten?
In Europa is de wolf beschermd. In Frankrijk en Duitsland is er zelfs een wet die zegt dat je een wolf mag afschieten pas van het moment dat je bewijs hebt dat het dier 35 schapen in twee maanden gedood heeft.

Pjotr bijt zijn baasje lief in het gezicht.

Oké, maar zijn wij als mens niet in gevaar?
Er zijn meer mensen gestorven aan een bijensteken dan aan een wolven. Ze zijn erg schuw en mijden ons. De wolf beziet ons niet als prooidier omdat we rechtop wandelen, net zoals een beer, zijn meest gevreesde vijand. Maar het zijn vooral heel zachtaardige dieren. Je moet eens zien hoe lief ze met mij en elkaar omgaan. Ze knabbelen zachtjes in mijn gezicht zonder dat ik er maar een schram aan overhoudt. Ook delen ze altijd hun eten, zelfs als er een conflict is in de familie.

Je hebt een wolvencentrum waar veertien exemplaren rondlopen. Op je website las ik dat je voor 25 euro bij de wolven mag spelen.
Inderdaad. We zijn de goedkoopste. In Finland en Noorwegen kost je dat 100 euro.

Hoe ben je ermee begonnen?
Mijn eerste wolf kwam van iemand die het beest had als huisdier. Hij wilde hem afmaken omdat hij onhandelbaar werd. Vroeger werden er vaker wolven thuis gehouden. Er was zelfs een pastoor in West-Vlaanderen die die beesten kweekte. Ik doe dat niet. Wel heb ik één keer een nestje gehad. Nu zijn mijn wolven allemaal gesteriliseerd.

Hoeveel keutels hebben mensen al naar het meldingscentrum opgestuurd?
Voorlopig is er nog geen poep opgestuurd naar ons. We hebben wel al veel reacties gekregen van mensen die dachten dat ze een wolf zagen. Meestal is het onzin.

http://www.wolf-center.eu/