Quantcast
Er broeit een burgeroorlog in Amerika

Wat er aan de hand is? Barack Obama is herkozen. Meer dan 700.000 Republikeinse Amerikanen hebben een petitie getekend die zegt dat hun staat zich moet afscheiden van de rest van het land.


Het is verdomd druk op de wapenbeurs in Dothan, Alabama. Terwijl kinderen tussen de geweren snuffelen en vrouwen de schattige roze pistooltjes uitproberen, schudden de mannen verslagen hun hoofd. “Let op wat ik zeg, over een paar jaar kan een beurs als deze alleen nog maar in het geheim plaatsvinden.” Men is het er hier over eens: er is nooit een dringender moment geweest om je te bewapenen. Wat er aan de hand is? Barack Obama is herkozen.

Binnen ultrarechts Amerika gonst het van de mogelijke scenario's. Wordt het een bloederige strijd om het terugwinnen van het land? Of wordt het een politieke opstand, omdat sommige staten zich afscheiden en als onafhankelijk willen doorgaan? Die laatste optie is er nu opeens. Meer dan 700.000 Amerikanen hebben een petitie getekend die zegt dat hun staat zich moet afscheiden van de rest van het land. En dat allemaal vanwege die Obama. In elf staten hebben de actievoerders meer dan 25.000 stemmen opgehaald, genoeg om officieel op het bureau van Barack Obama te belanden.

Het grappige van die petitiedrift is dat deze zich op de site van het Witte Huis afspeelt. Obama dacht een paar jaar geleden namelijk dat het opzetten van een ideeënbus een mooie manier was om burger en politiek dichter bij elkaar te brengen. Nu wordt het gebruikt als platform om de haat tegen zijn presidentschap tentoon te spreiden. Auw...

Oorlog
Helemaal nieuw is dat afsplitsen van staten niet. De laatste keer dat dit gebeurde was 150 jaar geleden. Toen was slavernij het hete hangijzer. Het noorden van de VS wilde ervan af, het zuiden wilde z'n slaven graag houden en herdoopte zichzelf 'The Confederate States of America'. Nou, daar krijg je dus oorlog van en dus sneden Amerikanen elkaar vier jaar lang de strot af.

Terug naar de wapenbeurs in Alabama. De bezoekers daar zijn vrijwel zonder uitzondering blank en Republikeins, en ze hebben het idee dat ze de grip op hun land aan het verliezen zijn. Afsplitsen is dus misschien maar beter ook, aldus een mevrouw die naast M16's ook Amerikaanse vlaggetjes verkoopt: “Ik geloof er nog in, in die stars en stripes,” mompelt ze. “Maar die zoon van mij zegt: mam, die overheid van ons is zo corrupt, ik hang alleen nog de vlag van Alabama uit.”

Gedesillusioneerd
De rechtervleugel van de Republikeinen is nog steeds woest om het verlies van vorige maand. En stomverbaasd. Hoe heeft het zo mis kunnen lopen? Jarenlang had hun huiszender Fox News ze verteld dat Obama een president was die de grip op de realiteit volledig verloren was. Een man die regeerde over een gedesillusioneerd land. Maar vorige maand werd pijnlijk duidelijk hoe de rechtse, blanke bevolking steeds meer een minderheid aan het worden is.

“Ik wil geen burgeroorlog, maar Obama drukt ons steeds verder in een hoek,” vertelt Mike Vanderboegh me. Hij is blogger en behoort tot de radicaal rechtsen die van mening zijn dat Amerika steeds meer wordt onderdrukt door de macht vanuit Washington. “Obama voldoet nog niet aan alle kenmerken van een tiran, maar het begint er steeds meer op te lijken.”

Deze mensen haten Obama with a passion. Hun idee over deze man in het kort: eerst pakt hij de wapens van de bevolking af zodat hij het volk kan onderdrukken. Vervolgens verhoogt hij de belastingen enorm, zodat hij zijn grote overheidsprogramma's kan blijven financieren, en zodat zijn linkse, luie achterban aan het lijntje wordt gehouden en voor eeuwig links blijft stemmen. En daardoor blijft hij voor eeuwig aan de macht en wordt hij een tiran. Dat is het extreemrechtse idee over Obama in een notendop.
 

Aanslagen
Uit opinieonderzoek blijkt dat 43% van de Republikeinse stemmers wel oren heeft naar de afsplitsing van hun staat. Het is alleen de vraag hoe reëel die steun is, en of het niet alleen een uiting van frustratie is. Op de wapenbeurswordt de petitie om Alabama zich te laten afscheiden in elk geval gretig ondertekend. Jacob staat mensen lid te maken van de NRA, de lobbyclub voor wapenbezit: “Ik heb m'n handtekening gezet om een signaal af te geven. Barack Obama, Hillary Clinton, we moeten jullie niet. De Minister van Justitie, Eric Holder: ik zie hem het liefst bungelen aan de hoogste boom in de tuin van het Witte Huis.”

En dus broeit er opnieuw een conflict in de Verenigde Staten, dit keer tussen de overheid en een club radicale wapenbezitters. Dat lijkt een beetje op wat er in de jaren negentig gebeurde, toen verschillende anti-overheidsgroepen actief waren. De spectaculairste uiting daarvan was de aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City, uit woede tegen de macht van de centrale overheid in Washington. De vaderlandsliefde na de aanslagen van 11 september maakte grotendeels een einde aan dat sentiment. Tot nu dus.

Laat ons met rust
Of er iets komt van dat afscheiden is nog maar de vraag. De petities, met nu al meer dan 25.000 stemmen, worden officieel behandeld door het Witte Huis. De verwachting is niet dat Obama zegt: sure, ontevreden staten, gaan jullie maar alleen verder. Het is trouwens ook nog afwachten wat Obama de komende vier jaar daadwerkelijk aan wapenbezit gaat doen. Hij heeft er zo goed als niets aan gedaan de afgelopen vier jaar, uit angst om als te links te worden gezien. Maar de frustratie op rechts, gegrond of niet, blijft.

“Laat ons met rust, dat is de boodschap die we hebben,” zegt blogger Vanderboegh. “Laat-ons-verdomme-gewoon-met-rust.” Hij zegt nog niet te weten wanneer de opstand uitbreekt, maar alles wat je volgens hem nodig hebt is een vastberaden minderheid. “Wij zijn nu de best bewapende burgerbevolking in de geschiedenis van de mensheid. Dat is een militaire tactiek. Als de overheid ons te veel gaat pushen, dan komen ze in de problemen. Want op een gegeven moment schieten we terug.”