Photography Li Hui

Li Hui maakt foto's van intieme momenten die ons niet eens opvallen

Verstrengelde benen tussen rommelige lakens, schaduwen achter de douchedeur of een liefkozende bijtafdruk op een kont.

|
23 augustus 2018, 1:20pm

Photography Li Hui

“Het karakter van kunstenaars zit onvermijdelijk verweven in het werk dat ze maken,” vertelt Li Hui. De Chinese fotograaf uit Beijing omschrijft zichzelf als “vrij verlegen,” hoewel haar werk momenten van intimiteit vastlegt die de meesten van ons waarschijnlijk niet opmerken: ledematen verstrengeld tussen rommelige lakens, een liefkozende bijtafdruk op de billen van een tiener in het zonlicht, lichamen die nog net zichtbaar zijn door de beslagen douchedeur, suggestieve vingers in een stuk fruit. Hui’s spectaculaire oog voor lichtval maakt dat iedere scene – ze haalt veel van haar inspiratie uit films – spontaan voelt, alsof het moment maar een paar seconden duurde.

“Ik denk dat, omdat ik minder in contact sta met de wereld zoals veel mensen die iedere dag ervaren, ik meer oog heb voor kleine details en dingen die vaak over het hoofd worden gezien,” legt Hui uit. In haar stroom van gouden foto’s op Instagram zul je geen gezichten zien, wat bevestigt wat we eigenlijk al wisten: je hebt geen oogcontact nodig om intimiteit te voelen, dat kan zelfs afleidend zijn. Hui’s anonieme benadering is ook logisch vanuit het perspectief van haar subjecten – de mensen in haar foto's zijn voornamelijk haar echt vrienden. Maar ze is van plan haar horizon te verbreden door steeds meer mensen buiten haar vriendenkring te gaan vastleggen. Ik sprak de fotograaf over de invloed en toekomst van stillevenfotografie, mystiek, en het maken van fouten.

li-hui-borsten

Hey, wat trok je aan in fotografie?
Mijn interesse voor analoge fotografie ontstond toen ik voor het eerst dubbele belichting zag. Ik ben altijd fan geweest van surrealisme, en was van mening dat fotografie het perfecte medium was om alle ideeën in mijn hoofd te vertalen. Toen ik besefte dat fotografie echt was wat ik wilde doen, kocht ik mijn eerste camera.

Hoe heeft je werk zich over de jaren heen ontwikkeld?
Ik denk dat de grootste verandering voortkomt uit het feit dat ik met allerlei apparatuur heb geëxperimenteerd. Door mijn gebruik van verschillende camera's en lenzen heb ik me allerlei visuele effecten eigen gemaakt. Maar de grootste overkoepelende thema's blijven natuur, jeugd, intimiteit en gevoel. Ik blijf verschillende manieren uitproberen om deze thema's te kunnen verdiepen – dubbele belichting, stilleven, wat ook maar werkt. Ik blijf mezelf altijd uitdagen om nieuw apparatuur uit te proberen en nieuwe effecten in te zetten tot ik het beeld heb gecreëerd waar ik echt tevreden mee ben.

li-hui-rozen-vingers

Cinema lijkt een grote inspiratie te zijn voor je werk. Wat inspireert je verder nog?
Ik hou van muziek, vooral ambient, en schilderen. Misschien komt het omdat ik van nature een verlegen persoon ben, maar ik heb altijd mijn eigen fantasie gebruikt om een wereld te creëeren vol nieuwe en interessante ideeën. Het bestuderen van mystiek en optiek helpt me ook in mijn werk. Ik experimenteer bijvoorbeeld met licht, water, schaduw en vormen in mijn composities, en denk altijd na over hoe kleuren elkaar complimenteren. En de mystiek is een manier om diepere betekenissen te achterhalen.

li-hui-benen-bed

Vertel eens wat over de mensen in je foto's. Zijn het mensen die je persoonlijk kent? En zo niet, hoe krijg je dan die intimiteit en kwetsbaarheid in je foto's?
Het zijn vrienden van me. Aanvankelijk fotografeerde ik steeds dezelfde twee mensen (en soms mezelf). We vertrouwden elkaar, dus het was niet moeilijk om intieme momenten vast te leggen. Maar alleen dezelfde mensen vastleggen werkt beperkend, omdat ik in zoveel onderwerpen geïnteresseerd ben. Ik wil niet blijven hangen in een comfortabele fase. Dus push ik mezelf om erop uit te gaan, nieuwe mensen te leren kennen en echts iets nieuws vast te leggen. Ik werk nu steeds vaker met mensen die ik helemaal niet ken, wat een heel andere beleving is. Met vrienden loop je niet snel tegen obstakels aan – het is makkelijk om instructies te geven om zo het gewenste effect te krijgen. Met mensen die je niet kent moet je toch een beetje je persoonlijkheid aanpassen en voor een andere benadering kiezen.

li-hui-borsten-in-bed

Waarom kies je ervoor geen gezichten te laten zien?
In mijn vroegere werk zag je inderdaad nauwelijks gezichten, iets wat vooral kwam doordat ik zelf bijna nooit mensen in de ogen keek, en ik vooral op lichaamstaal lette. Ik had de gewoonte om vooral te observeren, en het voelde wat onnatuurlijk om foto's van hun gezichten te maken. En door al dat observeren kwam ik erachter dat, hoewel het gezicht misschien niet zichtbaar is, je aan het lichaam nog steeds duidelijk kan aflezen wat er in iemand omgaat.

Ik denk dat mijn werk tegelijk met mijn karakter aan het veranderen is. Ik heb nu meer kennis of de verschillende soorten fotografie. Sommige stijlen vereisen het portretteren van iemands gezicht, en dus ben ben ik dat langzaam gaan incorporeren in mijn visuele taal. Maar hoevaak ik ook van stijl verander, toch wil ik eerlijk blijven tegenover mij zelf en mijn werk.

li-hui-naakt-bed

Wat fascineert je zo aan stillevenfotografie en alledaagse details?
Het voelt voor mij natuurlijk om het dagelijkse leven als uitgangspunt te nemen. We zien onze omgeving vaak als iets vanzelfsprekends, en vergeten zo hoe speciaal ons bestaan eigenlijk is. Ik wil deze interessante, kleine elementen vangen in mijn eigen beeldtaal, zodat deze verwaarloosde details wel onthouden worden. Zo geef ik een nieuwe betekenis aan alle mooie en fragiele dingen die het universum heeft weten te creëren.

Doordat je natuurlijk licht gebruikt moet je werk wel een bepaalde spontaniteit hebben. Vind je dat imperfectie foto’s interessant maakt?
Absoluut. Soms ben ik verbaasd over hoe die fouten juist zorgen dat een foto bijzonder wordt. Maar je hebt niet altijd zoveel geluk, dus vaak moet je ook een hoop mislukte beelden weggooien.

Meer van Hui vind je op haar website.

Volg VICE België razendsnel op Facebook - en mis niets meer van alles wat we maken.

li-hui-vlieg-kleur

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE US.

Meer VICE
VICE-kanalen