Quantcast
Er is een vrouw, ze maakt sieraden van de haarballen van haar kat

“Gaia loopt vaak weg als ik de sieraden bij hem om heb gedaan. Maar hij moet stil blijven zitten totdat het allemaal goed op de foto staat.”

Ik zou het echt superleuk vinden als ik dit jaar een ketting van plakkerige haarballen opgerold in ijzerdraad voor mijn verjaardag kreeg. Maar waar koop je zoiets? Misschien in een of ander organisch winkeltje? Of in een gebouw waarin zowel een kattenasiel als een kippengaasfabrikant gevestigd zijn? Gelukkig vond ik Etsy, waar Flora Davis, kunstenares, ‘kattendichtster’ en juwelier dit gat in de markt weet te vullen.

Ze verkoopt haar creaties voor prijzen tussen de 25 en 180 euro, waarschijnlijk voornamelijk aan eenzame kattenvrouwtjes. Ik belde haar op om te vragen hoe het met de zaak gaat en wat Gaia (haar kat en tevens model, muze en haarbalproducent) van deze business vindt. 

VICE: Hoi Flora. Hoeveel katten heb je eigenlijk?
Flora Davis:
Ik had er ooit drie, maar nu nog maar twee omdat er laatst een is overleden. Ik heb schobbejakjes, die erg op honden lijken. Ze volgen je overal en willen graag geaaid worden. Gaia, mijn eerste kat en model voor al mijn sieraden, geeft me zelfs een nachtkusje en komt daarna lekker bij me liggen.

Gebruik je het haar van beide katten voor je sieraden?
Mijn beide katten hebben erg mooi haar, maar dat van Gaia is iets fijner dan dat van Luna, zijn halfzusje. Het voelt veel zachter aan en hij heeft meer dan genoeg.

Denk je dat Luna jaloers is omdat je altijd Gaia’s vacht gebruikt?
Ze is niet heel erg jaloers. Ik heb in sommige sieraden ook iets van haar vacht gebruikt. Ik stop het in de bolletjes—ik noem ze liever geen haarballen—als opvulling. Gaia’s haar komt aan de buitenkant, omdat dat zachter is. Luna’s haar is niet zo licht als dat van Gaia; het is wat grijzer en het ziet er viezer uit, ook al is dat het niet hoor.

Wat vindt Gaia ervan om de sieraden te dragen?
Hij loopt vaak weg als ik ze om heb gedaan. Maar hij moet stil blijven zitten totdat het allemaal goed op de foto staat. Luna wil helemaal niks dragen, daar houdt ze niet van.

Heb je last gehad van dierenactivisten?
Nee, maar er worden wel dingen geschreven op regretsy.com. Ik kreeg daar wat vervelende opmerkingen. Ze zeggen dingen als “het is een goed cadeau voor mensen die geen katten mogen of een kattenallergie hebben.” Maar aan het eind van de 19de eeuw, misschien zelfs begin 20ste eeuw, maakten ze al sieraden van het haar van dode mensen. Het was een manier om te laten zien dat ze van je hielden. Er zijn ook websites waar je kattenhaar naartoe kunt sturen om er een tas van te maken.

Klinkt goed. Denk je dat Gaia boos is omdat je geld verdient met zijn vacht?
Het maakt hem niet zo veel uit, hij vindt het lekker om geborsteld te worden. Ik zat een keer in een programma van Animal Planet, Must Love Cats, waarin iemand vroeg hoe ik Gaia hiervoor beloonde. Ik legde hem uit dat we op de derde verdieping wonen en dat hij graag de hal inloopt omdat hij houdt van de verschillende geurtjes die daar hangen. Daarom laat ik hem, onder toezicht, af en toe even rondlopen in de hal.