Quantcast
Ik ging laatst figureren en vroeg me toen opeens af: waarom willen mensen in godsnaam figureren?

Daarom vroeg ik de Nederlandse koning der figuranten naar zijn motivatie. “In mijn slaapkamer staat een Oscar voor beste figurant, die ik van Carlo en Irene heb gekregen bij Life & Cooking.”

Toen ik laatst figurant was in kinderserie VRijland merkte ik dat de anderen alleen maar praatten over wat ze eerder hebben meegemaakt als figurant, en continu dingen zeiden als: “Toen ik in de make-up zat praatte ik met een man uit de film. Bleek dat ik naast Matt Damon zat, hahaha!” en “Op de set van Moordvrouw was het eten het allerbest. Heerlijk, echt!” Verder is figureren wachten, wachten en wachten, voor niet veel meer dan 35 euro en een bord pasta. De vraag die in me opkwam is daarom ook: waarom toch?!

En dus traceerde ik de meest gevraagde figurant van Nederland: Frans Draaisma (67). Over zijn leven als figurant is het boek De eeuwige figurant gepubliceerd. Zijn uitgeverij geeft niet zomaar het telefoonnummer van deze koning der figuranten: “Ik zal vragen of hij u kan bellen.” Nog geen vijf minuten later heb ik hem aan de lijn.

VICE: Frans, je uitgeverij vroeg me of het interview voor mezelf was of voor een blad. Bellen er weleens mensen die je ‘zomaar’ willen spreken?
Frans Draaisma:
Oh ja, dat komt wel voor. Dan geven ze mijn nummer niet hoor, dan krijg ik Jantje, Pietje en Klaasje aan de telefoon, en dat kan niet.

Begrijpelijk. Je verdient weinig tot niks met figureren. Waar haal je je voldoening uit?
Ik verdien meestal 45 euro per keer. Het is leuk om te leren wat er achter de schermen gebeurt. Er wordt met kabels gesleept, geluidsmannen hollen heen en weer... Je hoort nooit een wanklank. Ik heb mijn boek ook naar de koningin gestuurd en ik kreeg een bedankbrief waar instond dat ze het een aardige prestatie van me vond, als ‘koning der figuranten’.

Suzan was undercover aan het figureren bij de jeugdserie VRijland, dus dit is een random setfoto.

Denk je dat ze het echt gelezen heeft?
Tuurlijk! Tuurlijk heeft ze het gelezen, anders zegt ze dat niet! 

Wat is volgens jou de ideale figurant?
Je moet aan drie dingen voldoen: voldoende geschikte kleding bij je hebben, nooit in de camera kijken en altijd de raad van de regisseur opvolgen.

Dat klinkt niet zo moeilijk. Waarom ben juist jij de meest gevraagde figurant van Nederland?
Ik heb een echte boevenkop, dat kunnen ze goed gebruiken. En ik volg instructies nauwkeurig op. Op de set van Zwartboek heeft Paul Verhoeven gezegd dat ik het prachtig had gedaan. Dat zegt een regisseur niet snel. Ik werd toen als NSB’er opgepakt en was goed in beeld. Ik sta ook met hem op de foto; die hangt nu levensgroot in mijn woonkamer.

Heb je nog andere pronkstukken?
Ja, in mijn slaapkamer staat een Oscar voor beste figurant, die ik van Carlo en Irene heb gekregen bij Life & Cooking. Sommigen zeggen: da’s geen echte. Maar dat maakt toch helemaal niet uit! Ik ben er heel blij mee.

Met wat voor doel gaan mensen figureren?
Je kunt ze indelen in drie groepen. De eerste groep doet het één keer, komt met z’n hoofd in beeld, en vindt het wel prima. De tweede groep doet het een paar maanden voor de gezelligheid, en stopt dan. Misschien wel omdat ze niet ‘ontdekt’ zijn, dat weet ik niet. De derde groep is heel klein; die mensen doen het jarenlang. Zoals ik. Ik zit al 47 jaar in het vak.
 

Ik geloof dat ik tot de eerste groep figuranten behoor. De pasta was lekker, ik had tijd om een boek te lezen en voor één dag is het leuk om een filmteam in actie te zien. Maar nu is het klaar. Geen foto met Paul Verhoeven, geen Oscar, maar wel 35 euro en een herinnering rijker.