Quantcast
Ik vind dat speelblokjes het nieuwe pingpong zijn

Koop een berg blokjes en doe mee aan de nieuwe, tot gisteren onbestaande hype.

Ieder creatief bureau heeft een pingpongtafel. Die staat er om reclameboys, grafische vormgevers en andere quasi-geniale creativo's wat afleiding te bieden. Waarom die bureaus altijd kiezen voor een pingpongtafel is me niet duidelijk, maar ik vermoed dat het vooral komt doordat pingpong een sport is die je gemakkelijk op kantoor kunt uitoefenen. Het is ook een typische activiteit voor puisterige, gepeste pubers en laat ons eerlijk zijn: negentig procent van de creatieven heeft een slechte jeugd achter de rug.

Pingpong is leuk maar het is tijd voor iets anders. We kunnen niet in het verleden blijven trappelen, toch? Het is tijd om die slechte jeugd achter ons te laten en richting toekomst te wandelen. In die toekomst zie ik geen pingpongtafels maar houten blokjes. Ik zeg: met blokjes spelen is het nieuwe pingpong. In tegenstelling tot tafeltennis is het creatief en ontspannend en zijn de mogelijkheden onbeperkt. Koop een berg blokjes en doe mee aan de nieuwe, tot gisteren onbestaande hype.

Raad eens welk gebouw dit is. Natuurlijk. Het Paleis van Versailles.

1. Bekende gebouwen nabouwen 
Met de blokjes spelen kan een erg sociaal gebeuren zijn. Speel Pictionary met blokjes. Zoek op Google een bekend gebouw (iets zoals het Paleis van Versailles, niet een of ander museum dat Herzog en De Meuron gebouwd hebben, nerd!) en bouw het na. De collega die het raadt, krijgt, euhm, één punt. Asociale zakken hoeven niet beginnen te janken. Je kunt dit spelletje ook alleen doen. Ik speel het altijd alleen. Ik haat mensen.

Wij speelden voor bier. Uiteraard gebeurde dat na kantooruren.

2. Toren fun!
Er is niets leuker dan de hoogste toren bouwen. Iedere creatieve kantoorklerk legt telkens één blokje bovenop de vorige. Wie de toren uiteindelijk doet omvallen verliest, euhm, één punt. Puur kantoorplezier.

Malevich rip-off.

3. Compositie
Haal het onderste uit je creatieve kan en zo. Maak mooie composities waar Mondriaan en Malevich een dikke, stijve pik van zouden krijgen en overdonder je baas met de wonderen van je brein. Je kunt dit extra leuk maken door gekleurde blokjes te kopen. Ik heb alvast een setje Bauhausblokjes in huis gehaald. Het kostte slechts twaalf euro en is verkrijgbaar in wellicht iedere museumshop. Aangezien het museum de hemel is voor creatieve persoonlijkheden, is het geen moeite om even langs de giftshop te passeren. Voor de prijs moet je het ook niet laten. Twaalf euro, dat is zo weinig als drie latte's met honing, nootjes en andere bucht er bovenop gestrooid. 

Pik in De Stijl.

4. Fallussen
Jongens zullen jongens blijven. Natuurlijk mag je wel eens een fallus vormen. Een vagina kan ook, maar dat is minder interessant. Heb jij ooit van een vaginasymbool gehoord in de kunst? Ik dacht het niet. (Hoewel die grote vijver vooraan het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen een foef schijnt te zijn.)

Het rode blokje is de inkomhal waar een mooie receptioniste je te woord staat.

5. Huizen bouwen en ze opsturen naar architecten bureaus
In plaats van vlakke composities kun je ook gebouwen bedenken. Tijdens dit proces merk je meteen waarom architecten overgewaardeerd zijn. Bouw je toekomstig huis en win, euhm, één punt. Of maak foto's van je creaties en verwerk ze in een artistiek portfolio dat je opstuurt naar je toekomstige werkgever.

Billie wordt ook gelukkig van de blokjes.

6. Betrek er dieren bij
Omdat dieren nu eenmaal leuk zijn, kun je ze best even laten meedoen. Ik weet niet welk beest er in jouw kantoor schuilt, maar onze Billie de witte bosmarmot mag van mij alleszins genieten van de blokjes eens het donker wordt.