FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Straatvraag: gaat de wereld nou eindelijk eens ten onder?

We onderzochten hoe het in Nederland staat met de angsten van het moment, wat betreft het kapot gaan van onze beschaving.

De dappere bokkenlullen van IS hebben vandaag in Syrië weer een nieuwe stad toegevoegd aan hun collectie 'plekken om dood en verderf te zaaien', Nepal is verwoest door natuurgeweld, met die bankenwereld schijnt het nog steeds niet erg snor te zitten, Trijntje is naar huis (maar haar nummer is een hit in Tadzjikistan) en minstens negen landen, die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, beschikken over kernwapens.

Advertentie

Zou het einde van de wereld dan eindelijk nabij zijn? Houdt onze beschaving het nog? Of denken mensen dat al zolang de mensheid bestaat? We gingen de straat op om te peilen hoeveel zorgen de Nederlandse burger zich maakt over alle doemscenario's van het moment.

Arie

VICE: Yo Arie. Vrees je het einde van de wereld?
Arie: Nee, niet echt. Als het gebeurt dan gebeurt het, misschien morgen en misschien over duizend jaar, maar het heeft geen zin om je daar veel zorgen over te maken.

Hoe denk je dat het gaat gebeuren?
Ik denk door een extreme natuurramp. Mensen veroorzaken een hoop gedoe, maar ik denk niet dat we het in ons hebben om de wereld kapot te krijgen. Het wordt de natuur, en dan ook echt alles tegelijk: kometen, simultane vulkanenuitbarstingen, dat soort dingen. Op een gegeven moment ontploft de hele planeet gewoon.

Dirk

VICE: Peins jij 's nachts over het einde van de wereld?
Dirk: Nee, niet meer. Ik ben dat punt voorbij.

Dus ooit lag je er wel wakker van?
Toen ik een jaar of twintig was wel ja, maar nu probeer ik positief te blijven; ik ben van het post-nihilisme. Ik denk wel dat de mens de motor van de destructie zelf in zich draagt, en dat een technologische ontwikkeling ons einde gaat worden. Het wordt geen incident, maar iets structureels; langzaam maken we onszelf kapot. We hebben niks van buitenaf nodig, we kunnen dit prima zelf.

Kenneth

VICE: Vrees je het einde van de wereld?
Kenneth: Ik vrees het niet, maar er is maar één miscalculatie nodig voor een derde wereldoorlog. In Oekraïne bijvoorbeeld. Het gaat alleen maar om spierballentaal; Russische straaljagers die provocerend overvliegen en zo. Eén verkeerde stap en dan is het hommeles.

Advertentie

Hoe hommeles?
Als de atoombommen eenmaal heen en weer vliegen kan Amerika het schudden: Rusland kan heel Amerika platgooien en andersom niet, want Rusland is veel te groot. Als zij het echt met elkaar aan de stok krijgen kunnen we het allemaal schudden.

Jasper

VICE: Vrees jij de apocalyps?
Jasper: Hmm, nee niet echt.

Vanwaar de aarzeling?
Ik ben zelf gelovig, en door bepaalde gebeurtenissen vrees ik wel dat het de verkeerde kant op gaat. Ik denk alleen niet dat ik dat nog ga meemaken. Ik denk dat er een derde wereldoorlog zal ontstaan om schoon drinkwater, waar kernwapens bij gebruikt zullen worden en dat dat onze beschaving uiteindelijk zal wegvagen.

Een oorlog om drinkwater?
Je merkt nu al dat schoon drinkwater steeds zeldzamer wordt. Er wordt niet genoeg onderzoek naar gedaan, en ooit zitten we met een tekort. Alternatieve brandstof hebben we al, maar alternatieve bronnen voor drinkwater zijn nog veel minder ontwikkeld. Dat gaat echt een probleem worden denk ik.

Roos en Eva

VICE: Vrezen jullie het einde van de beschaving?
Roos: Ha! Nee, totaal niet.
Eva: Nee, wij werken in het Maagdenhuis.

Ah, dus jullie kennen geen angst meer?
Eva: Ik ben wel bang voor zo'n Hunger Games-regering. Misschien maken wij het niet meer mee, maar als de grondstoffen op een gegeven moment op raken dan gaat het los.
Roos: De robots nemen het op een gegeven moment over, denk ik, en dan roeien ze ons met huid en haar uit.

Robert

VICE: Vrees je het einde van onze beschaving?
Robert: Nee, totaal niet. We zijn gemaakt om te overleven, te allen tijde. Wat we ook op ons bord krijgen, we passen ons altijd aan.

Maak je je geen zorgen om kometen, smeltende poolkappen, robots of aliens?
Kijk, het komt nooit helemáál goed, maar dat moet ook niet, want dan ga je niet vooruit als samenleving. Moeilijkheden zijn enorm leerzaam. En kijk, het feit dat je al die gevaren zo mooi kan opnoemen, betekent dat er al mensen zijn die zich ermee bezig houden. Juist die dingen die je niet kan benoemen, maar die we wel gaan meemaken, zijn het grote gevaar.

Ben je daar niet bang voor?
Nee, waarom zou je bang zijn voor iets waar je niks vanaf weet? Je moet je pas zorgen gaan maken als je met een probleem wordt geconfronteerd. Je hebt tegenwoordig al robots die andere robots kunnen bouwen. Dat vinden mensen eng, ze worden bang dat die robots ons gaan vervangen of zelfs uit zullen roeien, maar wie zegt dat ze dat willen? We projecteren menselijk gedrag op machines, en dat is niet logisch. Dat wij altijd alles over wilden nemen wil niet zeggen dat robots dat ook van plan zijn.