FYI.

This story is over 5 years old.

Sport

We vroegen een expert waarom matchfixing zo makkelijk is bij tennis

Afgezien van het feit dat je welbeschouwd maar één persoon hoeft om te kopen.

Toen BuzzFeed en de BBC een onderzoek publiceerden over matchfixing in de professionele tenniswereld, kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Er werd gesproken over meetings in schimmige hotels, internationale goksyndicaten, en enorme afkoopsommen. Vervolgens werd het onderzoek maandag kracht bijgezet door Novak Djokovic, die toegaf dat hij in 2007 een bedrag van 200.000 dollar had afgeslagen om een wedstrijd te verliezen. VICE belde met expert op het gebied van gokken Dr. Steve Georgakis, van de Universiteit van Sydney, om erachter te komen hoe eenvoudig het werkelijk is om een tenniswedstrijd om te kopen.

Advertentie

VICE: Was je verbaasd toen het nieuws uitkwam over het matchfixingschandaal?
Dr. Steve Georgakis: Verbaasd over matchfixing in de tenniswereld? Natuurlijk niet. Ik vermoed dat het in alle commerciële sporten gebeurt.

Maar als je een topsporter bent, gaat het toch niet om zoveel geld dat je je carrière ervoor op het spel zet?
Om eerlijk te zijn weet ik niet wat topspelers in de tenniswereld verdienen, maar het is ongetwijfeld een boel. Maar dat zijn de top honderd, of de top vijftig. Er zijn ontelbaar veel tennissers die erg goed zijn, maar niet zoveel verdienen. Voor hen is het verleidelijk: als ik niet gepakt wordt en meer geld verdien met verliezen dan met winnen, waarom zou dat dan niet doen? Hoe komt het dat het zo makkelijk is om een tenniswedstrijd te manipuleren?Bij tennis zijn er maar twee spelers, in tegenstelling tot teamsporten, zoals voetbal. Het is veel makkelijker om de uitkomst van een tenniswedstrijd te manipuleren, omdat je maar één persoon hoeft om te kopen. Het heeft ook met de sport zelf te maken. Tijdens een wedstrijd kan je net doen alsof je geblesseerd bent, of zeggen dat je buikpijn hebt of zoiets. Op cruciale momenten kan je de uitkomst van de wedstrijd beïnvloeden, zonder dat het er geforceerd uitziet.

Djokovic vertelde vandaag aan de media dat er in 2007 is geprobeerd om hem om te kopen. Afbeelding via

Het onderzoek is uniek, in de zin dat het de matchfixing ontdekte met een algoritme. Hoe worden mensen doorgaans gepakt?
Het is lastig om erachter te komen. Als je kijkt naar mensen die in het verleden gesnapt werden, gaat het eigenlijk altijd om heimelijk opgenomen gesprekken, waarin ze zeiden wat ze van plan waren. En het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat er over de hele wereld gegokt wordt op sport.

Gokken op sport is jouw vakgebied. Kun je me er wat over vertellen?
Het is heel lastig om iemand te beschuldigen van matchfixen. Ik vermoed dat het pas in de laatste jaren echt is opgebloeid, door de opkomst van online gokken en de wat meer exotische varianten van gokken. Het heeft vaak niet eens te maken met wie er wint. Het kan over iets specifieks gaan binnen een bepaalde wedstrijd. Dan heet het spotfixing. Het werkt omdat er een aantal criminele organisaties zijn die er erg op gebrand zijn om geld te verdienen aan sport, en tennis is een sport die over de hele wereld en elke dag wordt gespeeld. Veel van de wedstrijden zijn niet zo heel belangrijk, het zijn bijvoorbeeld oefenwedstrijden. Er wordt niet al te zeer op gelet. Sport is nauw verbonden met bookmakers, gokagentschappen en de sportindustrie, dus zo gek is het niet dat er corruptie is. Komt het door de invloed van gokbedrijven dat de tennisbond niet deed toen er geruchten over matchfixing naar boven kwamen?
Het gaat niet alleen om grote gokbedrijven, maar ik ga er vanuit dat het er wel mee te maken heeft. Bij de Australian Open dit jaar, zagen we dat [bookmaker] William Hill een van de sponsors is. Maar de echte kwestie hier is dat in een commerciële sport alle negatieve berichten slecht voor de zaken zijn. Dus als je vermoed dat sporters iets doen wat niet door de beugel kan, is dat slecht voor de sport.

Dus je zegt dat het niet iets is dat specifiek bij tennis voorkomt?
Dat is precies waarom de International Association of Athletics Federations heel erg haar best doet om alle gevallen van doping te ontkennen. Hetzelfde geldt voor gokken. Kan je je voorstellen dat de tennisbond een paar dagen geleden had toegegeven dat ze berichten hadden ontvangen over matchfixing? Dat is een signaal naar de toeschouwers dat ze voor de gek worden gehouden, en dat is slecht voor de business.