Advertentie

De Japanse maffia dealt nu ook in zeekomkommers

De Yakuza heeft zich verplaatst van de onderwereld naar de onderwaterwereld.

door VICE Staff
14 augustus 2018, 7:48pm

Foto links: Flickr | Fortune Johnny | CC 2.0 | Foto rechts: pxhere | CC0

Dingen als gokken, drugshandel en chantage staan op de to-dolijstjes van veel georganiseerde criminele bendes. Zo ook op die van de Yakuza, die er al meer dan honderd jaar hun brood mee verdienen. Het gaat goed in de onderwereld: al in 2008 waarschuwde de Japanse politie dat de georganiseerde misdaad zoveel invloed had op de financiële markt dat het zelfs de economische fundamenten van Japan bedreigde,” schreef The Japan Times. En nu blijkt dat de Japanse maffia niet alleen goed geld aan het verdienen is in de onderwereld, maar ook onder water: met zeekomkommers.

De delicatesse is zeer populair in Azië. Japanners zijn er gek op en verdienen ongeveer 162 miljoen euro per jaar met de export van gedroogde zeekomkommers. De Yakuza springt in op deze enorme vraag en bevist de dieren volgens The Telegraph zonder vergunning, om ze vervolgens voornamelijk in Hongkong en China te verkopen. Het tijdschrift Shukan Bunshun meldt dat de bendes daar bijna evenveel geld mee verdienen als met amfetaminen.

Drie jaar geleden onderschepten de autoriteiten in het noorden van Japan een illegale lading zeekomkommers, ter waarde van ongeveer 1,5 miljoen euro. En vorig jaar moest Kenichi Shinoda, het hoofd van Yamaguchi-gumi, het grootste Yakuza-syndicaat in Japan, een boete van ongeveer 775.000 euro betalen, omdat hij werd betrapt met 60 ton zeekomkommers.

De Japanse regering probeert nu te vechten tegen de illegale vangst van zeekomkommers – met matig succes. De regering houdt de Yakuza nauwlettend in de gaten en reguleert hun activiteiten deels (de organisatie mag bijvoorbeeld geen bouwcontracten afsluiten), maar de verschillende groepen worden niet als verboden beschouwd. De Yakuza heeft kantoorgebouwen en eigen visitekaartjes. Daarnaast is er een tijdschrift voor fans, waarmee geïnteresseerde lezers op de hoogte worden gehouden van nieuws uit de onderwereld, schrijft The Washington Post.

Al dat maffiageld maakt het werk van de politie ook niet makkelijker. Met veel geld kun je veel boten kopen en gewoon naar internationale wateren varen om daar rustig verder te vissen.

Uiterlijk in 2020 wil de regering samen met de Japanse Visserijvereniging een visserijcertificaat invoeren, waarmee de herkomst van de zeekomkommers kan worden vastgesteld, om zo de illegale export van de Yakuza te voorkomen. Maar zelfs deze nieuwe hindernis zou de Yakuza niet echt gaan schaden, want naast nieuwe inkomsten uit cybercriminaliteit en illegale zeekomkommers, wil de organisatie nu ook gaan handelen in gestolen meloenen.

Volg VICE België op Facebook.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE DE.

Tagged:
japan
Mafia
YAKUZA
geld
internationaal
delicatesse
zeekomkommer