Drugs

Deze Mexicaanse thee verlost je binnen de vijf minuten van je kater

Eén tasje van dit spul is al genoeg om zelfs het dodelijkste katergevoel te verhelpen.

door Natalie B. Compton
04 november 2017, 6:00pm

Alle fotos af artiklens forfatter.

Wie ooit in Oaxaca, het Mexicaanse epicentrum van de mezcal, is geweest heeft vast al ontelbare keren de woorden "van mezcal krijg je geen kater" uit de monden van de werknemers van de distilleerderijen en barren horen rollen. Het is de schuld van bier, zoete mixdrankjes en slaaptekort dat je de volgende ochtend met een loodzwaar hoofd wakker wordt.

Maar maak je geen zorgen als je hoofd voelt als een houten plank na een nacht lang mezcal-margarita's of liters lokaal bier achterover gieten. De inwoners van Oaxaca een middeltje tegen je kater: te de poléo.

1489077804554-Oaxaca-En-Una-Taza

Oaxaca en Una Taza. Alle foto's door de auteur

"Het kruid heet eigenlijk 'dronkemanskruid'," vertelt Nubia Cervantez. Ik ben bij Oaxaca En Una Taza, een café een paar meter van de iconische Santo Domingo-kerk. Ik heb een kater, een helse kater.

1489077856380-Poleo-a-drunk-guys-herb

Poléo, het dronkemanskruid

"Het geneest niet alleen katers, het is ook goed voor je maag en je ademhaling," vertelt ze.

Poleo — in het Nederlands bekend als polei — is mintig en verfrissend. Je kan het warm of ijskoud bestellen, en haar kalmerende kruidensmaak zorgt meteen voor een comfortabel gevoel. Cervantez vertelt me dat je de therapeutische werking van het dronkemanskruid al binnen vijf à tien minuten nadat je het drankje gedronken hebt kan voelen.

1489077869392-Poleo-tea-served-hot-at-a-restaurant-in-Oaxaca-city

Hete poleo-thee in een restaurant in Oaxaca city.

Met het dronkemanskruid wordt meer gemaakt dan alleen thee. De inwoners van Oaxaca stoppen het kruid ook in chocolade en dansen er mee op bruiloften en andere speciale gelegenheden.

Met een kop ijskoude polei-thee in mijn hand voel ik me niet langer of ik op het randje van de dood zweef. Mijn kater is nog niet helemaal weg, maar ik voel 'm wel slinken.

Jammergenoeg is een retourtje België-Oaxaca een nogal hoge prijs om te betalen voor een nacht vol dronken fun. Gelukkig is het internet er om ons te verlossen van alle pijn: je kan de thee gewoon online bestellen.

Wil je elke zaterdag een overzicht van onze beste verhalen toegestuurd krijgen? Schrijf je dan nu in voor onze newsletter.

Volg VICE België ook op Instagram.

Tagged:
Drugs
Munchies
Alcohol
eten