FYI.

This story is over 5 years old.

Sport

Nederland heeft godsgruwelijk huisgehouden op het WK sjoelen

Afgelopen weekend werd Nederland wereldkampioen sjoelen. HOLLAND! We spraken sjoelorganisator Jan Oostenbrink over het WK, het uitgebreide dopingreglement en sjoelen in Korea.
Foto door Alejandro Tauber

Ik weet niet waarom je doet alsof dit een volkomen normale week is – een gewone dinsdag, na een totaal gemiddeld weekend – en waarom de grachten in Amsterdam op dit moment niet zwart van de mensen zien en iedereen in Nederland gewoon stoïcijns naar z'n laptop aan het staren is, want HALLO, WE ZIJN DIT WEEKEND WERELDKAMPIOEN GEWORDEN! MET SJOELEN! HOLLAND! Onze jongens (mannen en vrouwen) hebben dit weekend op het WK in Tsjechië de rest van de wereld een allergruwelijkst pak slaag gegeven en alle andere landen volledig de gallemiezen in gesjoeld.

Advertentie

Bij de vrouwen werd Nederland eerste, tweede en derde: Geesje van der Linden versloeg Joke Schagen en Nelly Eekhof. Bij de mannen werd Siem Oostenbrink kampioen, boven Dick Eijlers en – eindelijk een buitenlander die iets heeft klaargespeeld – Moritz Tschörtner uit Duitsland. Geesje en Nelly zijn beiden ook wereldkampioen in de teamcompetitie geworden, gesterkt door sjoelvedetten Patrick Haring, Cock Tukker en Bert-Jan Walaardt.

Om de jubelstemming te peilen belde ik met de broer van wereldkampioen Siem Oostenbrink – Jan Oostenbrink – die zelf ook niet onverdienstelijk is aan de bak, en die sjoelevenementen voor de Algemene Nederlandse Sjoelbond organiseert.

VICE: Gefeliciteerd met uw broer! Hoe is het WK verlopen?
Jan Oostenbrink: Nederland heeft het bijzonder goed gedaan. Dat lag ook wel helemaal in de lijn der verwachting, maar het was erg spannend. Er waren deelnemers uit acht landen: Duitsers, Polen, Zweden, Koreanen, Fransen, Australiërs en Tsjechen. Suriname en Zwitserland vonden Tsjechië te ver weg.

Ik hoorde dat het nog kielekiele was, omdat er op een ander merk sjoelbak werd gespeeld.
Klopt, er werd op Homas-bakken gesjoeld. Vroeger was dat ook de standaardbak in Nederland, maar toen de Homas-fabriek failliet ging werd er overgestapt op een andere bak. Homas is later weer teruggekomen als sjoelbakkenfabrikant, maar inmiddels sjoelen we in Nederland al jaren op Schilte-bakken. De Duitsers hadden dus licht voordeel, want die zijn de Homas-bakken gewend.

Advertentie

Waar zit het verschil 'm in? Is de één stroever dan de ander, ondanks dat ze worden gepoederd met aardappelzetmeel?
Nee hoor, je hebt stroeve Homas-bakken en gladde Homas-bakken. Het verschil zit 'm in waar je precies de kant moet raken.

De kersverse wereldkampioen Siem Oostenbrink, hier bezig op het NK sjoelen in Barneveld in 2012, waar we dit verslag over schreven (naast hem Dick Eijlers, die ook al twee keer wereldkampioen is geweest maar dit weekend als tweede eindigde)

Uw broer is een sjoellegende. In 1975 werd hij al wereldkampioen.
Ja, en ik zelf ook. Wereldkampioen bij de jeugd. Maar toen deden er alleen Nederlanders en wat Belgen mee. Kijk, iedereen kan een toernooi organiseren en het een wereldkampioenschap noemen, maar het was toen niet zoals nu.

Hoe is het nu?
Het wordt steeds groter. Vorig jaar kreeg ik een mailtje van een Koreaan die naar Nederland wilde komen, om alles over sjoelen te leren. Ik dacht dat het een grap was, maar voor ik het wist stonden er drie Koreanen op Schiphol. Ze zijn hier een week geweest en het gevolg is dat ze nu meededen aan het WK. En dat ze nu hun eigen sjoelbakken hebben gemaakt.

Ze hebben zelf een Koreaan een paar sjoelbakken in mekaar laten timmeren?
Ja. De transportkosten zijn zo hoog dat ze beter zelf bakken konden maken, zeiden ze.

Wat heeft u precies gedaan toen de delegatie langskwam?
Ik heb ze de eerste avond opgepikt en toen zijn we naar een clubcompetitie in Zaandam gereden. Een dag later zijn we naar Dedemsvaart gegaan, voor een toernooi. Verder heb ik ze nog in een of ander zaaltje uitgelegd hoe het sjoelen precies werkt.

Heeft u ook nog gechilld met ze?
Ja, zeker. Een vrouw van één van de mannen had verteld dat ze in Nederland rauwe vis aten. Ik begreep niet waar ze het over hadden, maar opeens zag ik een haringkar staan en toen dacht ik: verdomd, dat bedoelen ze. Ze vonden het niet heel lekker.

Advertentie

Jan Oostenbrink (tweede van links), landskampioen Jan Drent (aan de bak) en de Zuid-Koreaanse sjoeldelegatie (foto via)

Waarom wilden ze het zo graag introduceren in hun land?
Ze willen het vooral introduceren op basisscholen, voor de kinderen om te leren tellen en rekenen. Daar vonden ze sjoelen een uitgelezen manier voor.

Aha, dus niet zozeer het sportieve en fysieke eraan?
Nee, ook het rekenen. Kijk, als je snel kan tellen weet je wat de tegenstander heeft gegooid en hoeveel jij moet gooien.

Ik zag dat de Algemene Nederlandse Sjoelbond een bijzonder uitgebreid dopingreglement heeft. Zijn er veel excessen?
Nee, dat is verplicht als je bent aangesloten bij het NOC*NSF.

Vinden er nog festiviteiten plaats?
Nou, mijn broer heeft wel vaker gewonnen [sinds 1982 werd hij zestien keer Nederlands kampioen, won hij twintig keer de beker, en ook in 2013 was hij de beste sjoeler van de ruim zeven miljard mensen op planeet aarde], dus dat zal wel meevallen.

Bedankt!