hackers

Deze Belgen laten zien hoe ze een Tesla hackten in 1,6 seconden

Door een zwak sleutelsysteem kun je een Tesla Model S in een paar seconden hacken - en stelen.

door Wester van Gaal
15 september 2018, 1:51pm

Afbeelding via Getty Images

De onderzoekers van de afdeling ESAT-COSIC, Computerbeveiliging en Industriële Cryptografie van de KU Leuven presenteerden onlangs een paper waaruit blijkt dat er een ernstige kwetsbaarheid zit in het sleutelsysteem van de Tesla Model S, waardoor de auto in een enkele seconden gehackt en gestolen kan worden.

Tesla’s maken gebruik van een Passive Keyless Entry and Start-systeem (PKES), van het bedrijf Pektron. Heel handig, alleen helaas maakt dit bedrijf gebruik van verouderde, en eerlijk gezegd inadequate cryptografie. Hierdoor zijn er 2^16 codecombinaties om zo’n Tesla te ontgrendelen. En die zijn door de onderzoekers in een handig bestand gezet. Daarmee wordt het voor een dief vrij gemakkelijk om een sleutel te klonen en die bij dichtbij de wagen te houden om hem te starten.

Maar hoe gaat dit diefstal in zijn werk? Behalve die lijst met alle mogelijke sleutelcombi’s heeft de dief een Yard Stick One-radio, een Proxmark-radio en een Rasberry Pi-minicomputer nodig.

Een van de onderzoekers vertelt dat ze alleen eventjes tegen de wagen aan hoefden te leunen om het signaal van het vergrendelsysteem op te vangen. Daarna vingen ze het signaal op van de sleutel die in het bezit was van de eigenaar, door zich met de radio’s voor te doen als de auto. Hiermee was het mogelijk om de twee codes in bezit te krijgen. Vervolgens hoefden ze alleen nog even tegen de auto leunen om weg te rijden. Dat laatste duurde slechts 1,6 seconden.

Er zijn dus wel wat stappen nodig voordat iemand een Model S kan stelen, maar met een beetje geduld en een paar honderd euro kan een huis-tuin-en-keuken-hacker er wel met je fancy auto vandoor.

Natuurlijk hebben de onderzoekers de kwetsbaarheid vorig jaar al gemeld aan Tesla, waardoor de kwetsbaarheid verholpen kon worden – al duurde het wel bijna een jaar, en is de manier waarop niet echt ideaal.

Het bedrijf meldt dat de Tesla’s die zijn verkocht na juni niet vatbaar zijn voor de hack. Mensen die hun Model S daarvoor hebben gekocht, kunnen hun auto alleen nog starten door op een knopje te drukken. Dat gaat dus niet meer automatisch door in de buurt te gaan staan, wat het hacken ingewikkelder maakt. Ook kunnen mensen een pincode instellen op hun dashboard. Het probleem met wachtwoorden en pincodes is natuurlijk dat lang niet iedereen dit zal doen. Er rijden op dit moment dus nog Tesla’s rond die niet zo veilig zijn als zou moeten.

Ook vermoeden de onderzoekers dat auto’s van andere merken kwetsbaar zijn. McLaren en Triumph maken ook gebruik van het systeem van Pektron. McLaren onderzoekt het probleem inmiddels, en heeft een gratis systeem beschikbaar gesteld waarmee mensen het signaal van de sleutel kunnen blokkeren. Tot die tijd adviseren de onderzoekers van de KU Leuven om het sleutelsysteem in een metalen omhulsel te bewaren dat radiosignalen tegenhoudt - just in case.

Volg VICE België razendsnel op Facebook - en mis niets meer van alles wat we maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE NL.