De ‘waarheid’ kwam boven tafel tijdens de jaarlijkse Bilderberg-conferentie

Geen enkele demonstrant kon me uitleggen wat nu precies het probleem was. Behalve dat de Bilderbergers ons allemaal al vele jaren kanker geven.

|
jun. 24 2013, 1:00pm

Ieder jaar komt de Bilderberg Group, een paar van de machtigste mensen op aarde, bij elkaar om te discussiëren over hoe ze het beste machtig kunnen blijven. De laatste weken zijn niet bepaald democratisch verantwoord geweest (ik noem demonstraties in Turkije, de NSA) dus ik neem het je niet kwalijk als het gegeven van een stel wereldleiders die dingen bespreken achter gesloten deuren je een beetje naar de keel grijpt.

Als je kijkt naar de Turkse steden die in brand staan, de oorlog in Syrië en andere huidige puinhopen op de wereld, dan is er een grote kans dat je het ziet als het bewijs van menselijke zwakte en grove fouten. Bij complottheoristen gaat dat anders: zij zien het nieuws, zien het woord Bilderberg en verbinden die twee dingen meteen aan elkaar. De problemen in de wereld zijn geen gevolg van menselijk onkunde of fouten, maar van een listig plannetje om de mensheid dwars te zitten met een Nieuwe Wereldorde van aliens. Of iets dergelijks.

Met een gastenlijst vol namen als de Britse premier David Cameron, IMF-directrice Christine Lagarde (een van de 14 vrouwen onder de 134 genodigden), voormalig CIA-directeur David Petraeus en de directeuren van BP, Goldman Sachs en Shell zou je kunnen zeggen dat de Bilderberg Group zijn vergaderingen moet openstellen voor publiek. Maar helaas. De legitieme vraag om media toe te laten tot de conferentie wordt ongeloofwaardig en ten schande gemaakt door de zwermen complottheoristen die ieder jaar weer bij de hekken van het evenement dingen over geheime sektes aan het schreeuwen zijn.

Toen de Bilderbergers dit jaar arriveerden bij het vijfsterrenhotel Grove in Watford, werden ze vergezeld door de grootste meute complottheoristen ooit. De demonstranten hadden zelfs besloten om een officieel evenement te lanceren en zo was het Bilderberg Fringe Festival geboren, compleet met camping, geïmproviseerde tent voor pers, beveiligers en de grootste namen in de wereld van de complottheorieën, inclusief David Icke en Alex Jones. Ik vroeg me af wat de laatste geheimen zijn die de machtigen der aarde voor ons verborgen houden om ons te fucken en ging naar het Grove om het uit te vinden. 


 

Toen ik aankwam had de politie al een 1-erin-1-eruit-beleid ingesteld. “Er zijn te veel mensen binnen,” schreeuwden ze. “Het plan was dat er duizend mensen kwamen, maar er zijn al tweeduizend. Niet op het gras lopen, alsjeblieft.”

“Niet op het gras lopen? Is dat waar ik belasting voor betaal?”, schreeuwde een man terug, waarna het publiek hem toejuichte. Ik wachtte geduldig op mijn beurt om dichter bij het randje van dit festival te komen, samen met een stel echte media, zoals InfoWars, WeAreChange en Truthjuice. Iedereen leek nerveus en het rook er alsof de Cannabis Cup plaatsvond. Ik vroeg me af of deze twee evenementen misschien met elkaar verbonden waren. 

Indie Meds, die dit pak “zelf in elkaar gezet had”.

Nadat ik journalisten al snel zag afdruipen, mocht ik eindelijk naar binnen. Alex Jones, de belangrijkste spreker, was nog niet begonnen met zijn speech, dus besteedde ik mijn tijd nuttig door vrienden te maken.

“Wanneer werd je wakker geschud?”, vroeg ik een man in een bruine jurk die zich Indie Meds noemde.

“Een jaar of drie geleden, toen ik een beroerte kreeg. Toen werd ik echt wakker en begon het me op te vallen dat het nieuws een hoop onzin is. Ik begon zelf een onderzoek naar Egyptische piramides, de Maya’s, heilige geometrie, dat soort dingen. En aliens. Al deze onderwerpen horen in hetzelfde pakketje, soort van, en ik heb zelf de puzzelstukjes in elkaar gelegd.”

“Wat verbindt al deze dingen?”

“De Maya’s, de oude Egyptenaren en zelfs de mensen die daarvoor leefden: allemaal hebben ze dezelfde boodschap: jij bent God, jij bent één.”


Op de achtergrond van deze foto, achter de beveiliger, zie je de Grove, het hotel waar de Bilderberg Group vergaderde.

“Wat heeft dit te maken met Bilderberg?”

“Bilderberg is gewoon onderdeel van het machtsspel,” zegt Indie Meds. “Alle oorlogen, alle media, alle politiek, alle religies. Ik weet zeker dat ze ook banden hebben met het Vaticaan. Als je onderzoek gaat doen, kom je erachter dat je alles met elkaar kunt verbinden, en als je dat gedaan hebt verandert het je kijk op het leven.”

“Waarom heb je dit kostuum aan?”

“Omdat ik me graag als een Jedi kleed.”

Nadat ik met Indie Meds had gesproken, was ik nog steeds niet veel wijzer. Wat betekende het om “wakker geschud” te zijn? Moet ik daarvoor een beroerte krijgen? En op wat voor manier is heilige geometrie verbonden met een kudde machtige mensen die één keer per jaar bij elkaar komen zonder camera’s erbij? Ik vroeg wat meer mensen om hulp. 

Philis (links) en Jud Charlton

Misschien konden Jud Charlton en zijn buikspreekpop Philis me wakker schudden.

“Het idee achter Buiksprekers Tegen Samenzweringen is dat we samenkomen,” zegt Jud.

“Als ik hier alleen zou zijn, zou dat geen goed teken zijn,” grinnikt Philis.

“Oké,” antwoordde ik. “Wat is de samenzwering dan waar jullie het telkens over hebben?”

“Het gaat erom dat alle informatie naar buiten wordt gebracht. Laten we alles wat ze doen openbaar maken.”

Veel van de mensen die ‘wakker geschud’ waren besteedden hun tijd aan slapen.

Voordat ik iemand nog meer vragen kon stellen vertelden een paar mensen die het Imperial March-lied van Star Wars schreeuwden dat Alex Jones op het podium stond. De hoofdact van dit evenement stond op het punt te beginnen. 

 

Alex Jones voor zijn bewonderende publiek.

Voor degenen die niet weten wie Alex Jones is: hij kan nog het best omschreven worden als een WWE-worstelaar die de gedaante van een extreem paranoïde persoon aanneemt als hij de ring ingaat. Hij is een expert op het gebied van de debattechniek die je overstelpt met een stortvloed aan onwaarheden die je onmogelijk allemaal kunt verwerken in je hoofd.

“Als je denkt dat honderden verkrachtingen en necrofilie erg is, dan kan ik je vertellen dat dat nog maar het topje van de ijsberg is,” begint hij zijn speech. Hij is meteen lekker op dreef. 

Rare elektrodenshit was alom vertegenwoordigd.

“Ze zullen me misschien vermoorden als ik jullie dit vertel, maar ze zorgen ervoor dat er nieuwe soorten kankervirussen de wereld in komen. Daarom zijn er nu honderden soorten nieuwe, bizarre kankers die hiervoor nooit bestonden,” ging Jones verder. “Daarom vlogen dokters—ik heb zelf met ze gepraat—dertig jaar geleden nog naar de andere kant van het land om een kind met kanker te bezoeken. Nu loop ik de voordeur uit en zie ik de hele tijd kinderen met kanker in de speeltuin spelen, met apparaten met giftige chemokuren aan ze vastgemaakt!”

Het publiek juicht hem toe.

“40% van deze agenten heeft binnen zes jaar kanker.”

Het publiek lacht en klapt. Haha! Kanker. 


Een klein meisje breekt door de beveiliging heen, waarschijnlijk om zich bij de Illuminati te voegen.

“In 2030 is het ongeveer 70%, dus deze agenten zullen het zich herinneren als dat hun kind doodgaat aan kanker, en ze zullen zeggen: ‘Oh, deze kanker bestond twintig jaar geleden nog niet, maar de kinderen krijgen het nu wel. Laten we ons vooral niet afvragen waarom dit gebeurt, maar laten we geld doneren om een medicijn te vinden.’ Het is alsof Jack the Ripper mensen neerstak en wij naar een manier gingen zoeken om hun wonden te verzorgen in plaats van de moordenaar op te sporen!”

Mocht je hier niets van begrijpen, wat niet zo verwonderlijk is omdat het echt nergens op slaat, dan volgt hier een uitleg van Jones. “In plaats van geld te geven aan onderzoek naar kanker en uit te vinden waar nieuwe kankers vandaan komen en hoe we ze moeten behandelen, kunnen we beter beginnen met het beschuldigen van zakenlui en politici die nieuwe, geheime manieren uitvinden om onze genen te muteren.” Hij maakt niet duidelijk wat het voordeel is voor de Bilderberg-gasten om iedereen kanker te geven.

Daarna riep het publiek onder zijn leiding “We weten dat jullie moordenaars zijn!” Volgens mij in de richting van het Grove, ruim zeshonderd meter bij ze vandaan. 


Aan het einde van de speech sprong er iemand op die Jones ervan beschuldigde zelf deel uit te maken van de Nieuwe Wereldorde. Dit tot grote woede van het overige publiek. “Politie! Arresteer hem!”, schreeuwden ze. De concentratie ironie die in de lucht hing verstikte me bijna.

Trevor, a.k.a. Noisy Parrot.

Ondanks het feit dat ik begraven was onder een lawine van nieuwe informatie, wist ik na de speech van Jones nog steeds niet wat er nu precies aan de hand was. Dus vroeg ik weer wat mensen of ze het me konden vertellen.

“Wat was denk je het belangrijkste punt dat Alex wilde maken in zijn speech?”, vroeg ik aan Trevor, die ook wel door het leven gaat als Noisy Parrot.

“Ons duidelijk maken wat er achter de schermen gebeurt.”

“Wat gebeurt daar?”

“Nou ja, het is de Bilderberg-conferentie.”

Ik zuchtte. “Waarom heb je elvenoren op?”

“Oh, dat zijn eigenlijk feeënoren. Ik ga om met een groep feeën. 

Janet (links) en Valerie.

Ik ging naar twee van de feeën toe, Janet en Valerie, en vroeg ze wat zij dachten wat het belangrijkste punt was dat Alex wilde maken.

“Ik denk bewustzijn creëren,” zegt Janet. “Als ik veel mensen die hetzelfde denken bij elkaar zie, dan krijg ik het idee dat er een verandering gaande is.”

“Ja.” Valerie was het ermee eens.

“Een verandering in wat?”, vroeg ik. “Kun je me alsjeblieft uitleggen waar ik me bewust van moet zijn?”

“Veel mensen die ik ken vinden dingen de laatste jaren ontzettend moeilijk. Ik denk dat mensen nu echt wakker worden,” zegt Janet, voordat zij en Valerie wegliepen. Vast op zoek naar een betere vibe en naar mensen die niet van die lastige vragen stelden. 


Ik had alle reden om gefrustreerd te zijn. Ik was hier naartoe gegaan om uit te vinden hoe het er bij de Bilderberg-conferentie aan toe ging, of in ieder geval wat deze mensen dachten dat er gaande was, en niemand kon me iets vertellen. Op dat moment begon het me op te vallen dat er een zorgwekkend aantal kinderen in de ‘spiritual healing zone’ aan het spelen waren. Ik vroeg me af hoeveel kinderen een leven vol paranoia in gedwongen werden en iedere geschiedenisles rare blikken van klasgenoten kregen als ze probeerden te vertellen wat “echt belangrijk” is in het leven.

Maar misschien was ik gewoon cynisch. Misschien waren ze hier omdat ze het hartstikke leuk vonden en misschien konden ze me zelfs met hun ongecompliceerde kijk op dit evenement eindelijk wakker schudden?

Ik vroeg een klein meisje wat ze van de Bilderberg-conferentie vond.

“Ehhh. Heel leuk!”, zei ze tot mijn verbazing. Heel leuk? Had ze ook een rolletje gekregen in het toneelstuk De Nieuwe Wereldorde? Was dit allemaal een spelletje voor haar?

“Wat denk je dat er in dat hotel gebeurt?”, probeerde ik.

“Dat weet ik niet zeker,” zei ze.

“Komt de Nieuwe Wereldorde daar bij elkaar om te vergaderen over de verdeling van de verschillende rassen?”

“Ja!”

Ik maakte dat ik wegkwam voordat ze kanker in mijn bloed ging injecteren. 


Op het t-shirt van deze vrouw staat “I went to Bilderberg 2013 and all I got was this lousy New World Order.”

Ik had inmiddels al veel mensen met een mening ontmoet die niet openstonden voor een mening die anders was dan “de jongens van Bilderberg zijn de mensen achter kanker”. Maar echt wakker geschud voelde ik me nog niet. Ik ben naar genoeg van dit soort evenementen geweest om te weten dat je er altijd lekkere wijven met een hoelahoep kunt vinden, dus zocht ik ze op. Misschien dat zij me wakker konden schudden. 

Francesca.

Francesca had een prachtige lach. Als aura’s bestonden, had zij er sowieso een. Ik voelde de energie die van haar afkwam. Ik denk dat ze de mijne ook wel voelde.

“Wat doe jij hier vandaag?”, vroeg ik.

“Ik kom hier om zo veel mogelijk onvoorwaardelijke liefde te verspreiden als ik kan. Voor iedereen. En ik denk dat het werkt, ik voel het.”

“Ik denk het ook. Wat was volgens jou het hele punt van Alex’ speech?”

Beveiligers voeren iemand af.

“Ze maken mensen gewoon bewuster en dat is geweldig. Ik vind het fantastisch dat ze hier zijn om goede dingen te doen en de waarheid te vertellen.”

“Waar maken ze mensen precies bewust van?”

“Van wat er precies gaande is in de wereld. Wij luisteren niet naar de media en dat soort dingen. Dit zijn echt belangrijke dingen, weet je.”

Ik was teleurgesteld in Francesca, totdat ze zei dat ze van me hield en me knuffelde toen we afscheid namen. 

Bryony.

“Waarom ben je hier vandaag?”, vroeg ik aan een meisje dat Bryony heette.

“Mensen, iedereen verbonden en informatie,” zei ze.

“Wat voor informatie dan?”

“Eh, over de… mensen die daar binnen zitten. Hoe heten ze ook alweer?”

“Bilderberg?”

“De Bilderberg, ja. We zullen ons niet overgeven aan deze mensen die daar binnen zitten en ons proberen te onderdrukken. En vergiftigen.”

“Hoe vergiftigen ze ons?”

“Ze stoppen fluoride in het water en doen aan het genetisch manipuleren van de natuur.”

“Dus iedereen daar binnen stopt fluoride in het water?”

“Ik weet ook wel dat er mensen binnen zijn die goede dingen willen doen. Ik ben hier om me met mensen te verbinden en om lief te hebben.”


 

Ik had verwacht dat complottheoristen me vanuit iedere hoek zouden bespringen terwijl ze “de waarheid” zouden uitleggen, maar de mensen die ik sprak konden niet echt vertellen wat ze geloofden. Tenminste niet op een manier die ik begreep. Het enige ding waar iedereen het over eens leek te zijn was dat Bilderberg ons op een of andere manier in zijn macht heeft en ons wil vermoorden door fluoride in ons water te stoppen. Maar in dat geval duurde die hele conferentie toch ongeveer vijf minuten? (“Laten we dit jaar weer wat meer fluoride in het water stoppen! Ja, goed idee. Oké, tot volgend jaar!”)

Het is niet verwonderlijk dat in een tijd waarin het slecht gaat met de economie, mensen iemand de schuld willen geven, maar de hippies en sensatiezoekers kunnen hun woede niet omzetten in iets nuttigs en daarmee maken ze het moeilijk voor diegenen die wel echt vechten om iets te veranderen. We weten allemaal dat als je drugs neemt alles met elkaar verbonden lijkt in een soort gigantische kosmische complottheorie, maar de oplossing voor de problemen in deze wereld zijn niet zo simpel als wat stennis schoppen over een groepje mensen die in jouw ogen uit zijn op wereldmacht. Het oplossen van problemen vergt meer werk en toewijding dan dat. En het aanwijzen van niet-bestaande zondebokken leidt al helemaal nergens toe. 

Meer VICE
VICE-kanalen