Advertentie
The VICE Guide to Right Now

Een boom heeft deze week een Nederlands drugslab verraden

De boom waaide om, waardoor een enorm cokelab werd ontdekt – vlakbij de Belgische grens.

door Nils de Lange
07 juni 2019, 8:45am

Een andere omgewaaide boom, ter illustratie. Voor zover bekend is deze boom geen snitch. Foto via Wikimedia-gebruiker Ellywa. (cc 4.0)

Het zal je niet ontgaan zijn dat onlangs nogal heftig weer was. Misschien is er bij jou in de buurt wel een mooie boom omgewaaid, of ben je zeiknat geregend op de fiets. Ik wil verder niets afdoen aan het enorme leed dat jou dat heeft bezorgd, hoor, maar er zijn een paar mensen die net iets meer balen van de storm dan jij. Die mensen runden tot voor kort namelijk een gigantisch drugslab in het Nederlandse Zeeland, totdat er een boom vlak naast het lab omwaaide.

Volgens de politie stond in een schuur in Oud-Vossemeer (op zo'n 25 kilometer van de Belgische grens) “een van de grootste cocaïnelabs in Nederland ooit.” In het lab werd geen coke gemaakt, maar werd drugs uit het buitenland ‘snuifklaar’ gemaakt. Dat zit zo: de coke die vanuit Zuid-Amerika naar hier komt, is niet het spul dat jij op een vrijdagavond op een uit de hand gelopen werkborreltje stiekem op de wc naar binnen staat te harken. De coke die in de haven binnenkomt wordt eerst ‘gewassen’, met gezellige huis- tuin- en keukenmiddeltjes als aceton of zoutzuur, alvorens het in jouw lichaam belandt.

"De wasserij werd ontdekt toen behulpzame buren de boom wilden weghalen, maar ze een vreemde lucht roken en verdachte personen zagen."

In de schuur in Zeeland werd dus op behoorlijk grote schaal coke gewassen. De wasserij werd ontdekt toen behulpzame buren de boom wilden weghalen, maar ze een vreemde lucht roken en verdachte personen zagen, schrijft de NOS.

Toen de politie ter plaatse kwam ontdekten ze het “zeer professionele cokelab,” zegt politiewoordvoerder Alwin Don tegen de Zeeuwse krant PZC. De verdachte personen hadden toen al de benen genomen. Dat kan je ze nauwelijks kwalijk nemen, want zoals je misschien weet dankzij informatieve series als Narcos en Undercover zijn hoge drugsbazen niet de meest vergevingsgezinde mensen. Hoe groot de kans dat “ja maar baas, we zijn gesnitcht door een boom” een geldig excuus is voor het laten ontdekken van je cokelab weet ik niet, maar die kans is vast niet groter dan de problemen waarin de ‘verdachte personen’ nu zitten.

Overigens betekende de storm van afgelopen dagen niet voor iedereen slecht nieuws: in Rheden, een ander Nederlands dorpje, loste de wind een slepend conflict tussen een man en de gemeente op:

Aboneer je op onze newsletter, en krijg elke week onze beste verhalen, video’s en fotoreeksen.

Volg VICE België razendsnel op Instagram.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE NL.