FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Slijmproppen en vruchtwaterfacials zijn dagelijkse kost voor verloskundigen

Er is geen lichaamssap te bedenken waar verloskundigen voor terugdeinzen. We spraken een jonge verloskundige over wat ze zoal tegenkomt bij de bevallingen die ze begeleidt.

Illustraties door ​Dan Evans 

Verloskundigen faciliteren het leven. Zij zijn het die baby's veilig van binnenin een buik naar onze wereld brengen. Maar wie weet wat deze mensen werkelijk dagelijks moeten zien, ruiken en voelen bij een bevalling? En hoe ben je er zeker van dat wanneer jij moet bevallen, die verloskundige niet ronduit walgt van alles dat er op dat moment rondom jouw onderstel gebeurt?

We spraken een jonge verloskundige die in een groot ziekenhuis in Londen werkt, om erachter te komen hoe het is om elke dag tot je oksels in de baarmoederhalzen en lichaamsappen te werken. Daarnaast zit ze bomvol handige tips voor ouders in verwachting, en kan ze je geruststellen: van met een handdoek een lading poep opvangen tot vruchtwaterfacials – verloskundigen kijken van weinig meer op.

Advertentie

JE ANUS

Vrouwen hoeven zich niet te schamen als ze poepen in aanwezigheid van een verloskundige. "Dat maakt ons echt niks uit – het doet ons niks meer," vertelt mijn verloskundige vriendin glimlachend. "Je dealt er gewoon mee. Je pakt een bak, vangt het op en je gooit het weg. Het is helemaal oké, en een goed teken." Als de baby er uit komt, drukt het namelijk op het rectum en door die druk kan er ook poep uitkomen. De kakdrang komt dan ook pas laat in de bevalling, als die al volop in gang is.

Daarnaast hoef je er niet van op te kijken als je straks op handen en voeten staat, terwijl een verloskundige rechtstreeks je ster in staart. In dat geval is hij of zij op zoek naar tekenen dat de baarmoederhals volledig geopend is, en één van de tekens kan zijn dat de anus zich ook ontspant. En als je dan poept, zal dat de verloskundige hartstikke gelukkig maken, omdat er dan flink vooruitgang wordt geboekt.

KOTSEN

Vrouwen worden soms ziek als de weeën echt intens worden, en een beetje diarree in de beginfase van een bevalling is doodnormaal. Het kan aanvoelen als een extreme versie van zoveel menstruatiepijn hebben dat je denkt dat je moet kotsen.

Je lichaam is eigenlijk alle overbodige ballast aan het dumpen, om de weg te banen voor een van de ingewikkeldste, vermoeiendste en opmerkelijkste dingen die het ooit zal doen. Maak je geen zorgen over het feit dat je de boel onderkotst of dat de verloskundige je walgelijk gaat vinden. Deze mensen kunnen echt alles hebben. Alles.

Advertentie

DE SLIJMPROP

"Je baardmoederhals is een lange tunnel," legt de verloskundige uit. "In die tunnel zit een slijmerige prop. Het is een goed teken als die slijmprop er al vroeg tijdens de bevalling uit komt. Het kan onder de oude bloedvlekken zitten, maar dat is prima. Als er vers bloed op zit, maken we ons eerder zorgen."

Als je een slijmprop nog nooit hebt gezien, dan kun je – en dit zeg ik uit ervaring – online heel veel foto's van vinden. Het is een soort snottampon, die iets wegheeft van zo'n brok die wel eens wegvliegt als je hevig niest. En als je de verloskundige mag geloven is het alles behalve smerig, maar juist een goed teken dat er vooruitgang wordt geboekt.

LUCHTVERKEERSLEIDER

Je verloskundige kan tegen je zeggen dat het belangrijk is om niet helemaal tot het einde door te duwen. Ondanks dat je van nature de aandrang zal hebben om dat wel te doen, is het prikkende gevoel als het hoofdje steeds lager komt juist een teken dat je het rustig aan moet doen. Als het hoofdje langzamer komt – als je steeds kleine duwtjes geeft – is de kans op uitscheuren veel kleiner. De vroedvrouw moet jou dan als een soort luchtverkeersleider begeleiden, om op de optimale manier te bevallen.

DOORDRENKT

Sommige verloskundigen nemen een extra broek mee naar hun werk, omdat ze anders thuiskomen doordrenkt van pis, bloed en vruchtwater. Net als bij een badmeester, een loodgieter is het werk van een verloskundige inherent aan tot je onderbroek doordrenkt zijn. En ze hebben er niets op tegen.

Advertentie

Na een geboorte kan er nog een hoop vruchtwater uit een vrouw lopen. Als het hoofdje van de baby heel vast zit, komt er maar een klein beetje water uit als je vliezen breken, maar dan volgt daarna een hele vloedgolf. "Dus dan zit je daar op handen en voeten en stroomt het over je heen."

Ook dan is het nog niet gedaan met de schier eindeloze sappenstroom: baby's pissen vaak over degene die hen ter wereld heeft gebracht, bovenop alle bloed- en poepresten. Daarom is een schone broek meenemen geen overbodige luxe.

DE PLACENTA ERUIT TREKKEN

Nadat de baby eruit is, moet er nog één zaakje afgehandeld worden: de moederkoek. "Als je borstvoeding geeft maak je hormonen aan, en diezelfde hormonen zorgen ervoor dat je baarmoeder ontsluit," legt mijn vroedvrouw uit. Als dat gebeurt, komt de moederkoek eruit. Of je krijgt een prik, die voor ontsluiting zorgt. Bij zo'n prik bewaakt de verloskundige de baarmoeder en trekt hij of zij de moederkoek eruit.

De placenta – dat ding dat de baby verbindt met de baarmoeder en de baby negen maanden lang van voedingsstoffen voorziet – bevat een hoop mineralen en andere voedzame stoffen. Sommige vrouwen kiezen ervoor om hun moederkoek te bewaren of (met het risico dat je een enorme hoeveelheid geld verkwist aan iets dat je hoogstwaarschijnlijk binnen een paar minuten weer uitkotst) ze maken er een smoothie van, met fruitsappen en bessen.

TIETMASSAGES

"Het kan wat raar klinken om een vrouw te adviseren om vaker haar borsten te melken," zegt onze verloskundige. "Maar als de baby niet genoeg gevoed wil worden, krijg je ook steeds minder voorraad." Borstvoeding is namelijk, net als kapitalisme, een kwestie van vraag en aanbod. Je moet de borst blijven stimuleren om de melkvoorraad goed op peil te houden. Daarnaast is er ook een theorie dat de geur of smaak van de biest de eetlust van de baby kan vergroten.

Advertentie

Dus, wees niet bang om je tieten straks helemaal plat te kneden. Je lichaam weet precies wat het doet en kan soms gewoon wat aanmoediging gebruiken. Elke verloskundige is meer dan bereid om je tijdens een bezoek of telefonisch wat tips te geven.

Wees niet bang om je tieten straks helemaal plat te kneden.

PIJN ACHTERAF

De pijn houdt niet op als je klaar bent met baren. Eventuele scheuren naaien ze dan dicht, maar maak je geen zorgen: "het geneest heel goed", volgens onze deskundige. Dat is ook logisch, anders zou niemand meer dan één kind nemen.

Je kan later ook pijn krijgen, vaak tijdens het borstvoeden, omdat de baarmoeder moet blijven samentrekken tot in de bekken. Ook dat kun je bespreken met je verloskundige, daar zijn ze voor.

DRANK

Drank is heerlijk, maar gevaarlijk. Elke hoeveelheid alcohol tijdens zwangerschap kan problemen opleveren: visuele beperkingen, hartproblemen, ADHD. Hoe meer je drinkt, des te hoger het risico, en als je gedurende de hele zwangerschap niet drinkt, loopt je baby geen onnodige risico's. Negen maanden onthouding kan veertig jaar zorg voorkomen, zegt onze verloskundige. Geen lastige rekensom.

BLOEDEN NA DE SEKS

Het kan tijdens je zwangerschap gebeuren dat je bloedt na de seks, omdat je baarmoederhals vasculair is, oftewel: het draagt bloed. Dus als er tijdens een potje horizontaal stoeien in gepord wordt, kan het gaan bloeden. Dat is dus niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om bij bloedingen altijd voor de zekerheid even contact op te nemen met de huisarts.

MANNELIJKE VERLOSKUNDIGEN

Er zijn mannelijke verloskundigen. Net als dat er mannelijke gynaecologen zijn. En mannelijke varianten van alle banen, eigenlijk. Ze hebben zelf misschien geen vagina's en nooit een ontsluiting ervaren, maar ze hebben wel heel lang gestudeerd om precies te begrijpen hoe het werkt.

ALS JE PARTNER JE BANG MAAKT, ZEG DAT-IE OPROT

Angst en stress kunnen een bevalling erg bemoeilijken. Dus het is belangrijk dat je partner iemand is die je geruststelt. Dat kan je moeder zijn of misschien wel je vriend of vriendin. Dus laat conventies even achterwege en kies iemand bij wie jij je het meest op je gemakt voelt. Jij bent uiteindelijk degene die het werk moet doen.