Bekijk onze docu over de losgeslagen DIY-monteur die Tesla-wrakken tot leven wekt

De “Dokter Frankenstein van de Tesla’s” is één van de weinige mensen die compleet kapotte auto’s repareert zonder hulp van Tesla.

|
02 augustus 2018, 9:01am

In een autosloperij in Massachusetts laat YouTuber ‘Rich Rebuilds’ een startkabel lopen van een kapotte Tesla Model S naar een deepcycle-batterij.

“Misschien horen we wat klikjes,” zegt hij, terwijl hij er nog een band oplegt. “Misschien wat gezoem. De auto kan ontploffen. Ik weet het niet.”

Hij beschrijft zichzelf als de “Dokter Frankenstein van de Tesla’s,” en dit is hoe Rich Benoit te werk gaat. Op YouTube beschrijft hij hoe hij langzamerhand steeds handiger is geworden in het herstellen van deze auto’s, en dat ging gepaard met overstromingen, branden en explosies.

In een nieuwe Motherboard-documentaire laat Benoit ons zien waar hij werkt.

Rich-Rebuilds-Tesla
Afbeelding: Xavier Aaronson

Benoit begon te sleutelen toen hij op zoek was naar een Tesla-modelletje voor zichzelf. “80.000 ballen, dat is veel te duur. Ik kwam een goedkope tegen op internet die volgens de eigenaren in een overstroming had gestaan. Hoe moeilijk kan het zijn, dacht ik. Gooi hem in een zak met rijst.”

Hij kocht uiteindelijk nog een oude Tesla voor de losse onderdelen, en smolt de twee samen. Dit ongelooflijke proces heeft hij vastgelegd in een reeks YouTube-video’s.

Zijn motivatie is niet alleen een goedkopere Tesla – het “recht om te repareren” is even belangrijk. Dat is een filosofie die beschrijft dat fabrikanten niet het recht hebben om repareren onmogelijk te maken. Benoit is één van de meest inspirerende voorvechters van deze beweging. Overdag werkt hij als IT’er, en naar eigen zeggen heeft hij een ambivalente houding tegenover Tesla. Hij vindt de auto’s prachtig. Maar het bedrijf wil te veel controle uitoefenen over de manier waarop gebruikers de auto’s gebruiken en herstellen. In 2016 verbood het bedrijf bijvoorbeeld een voormalig werknemer in Denemarken om een eigen Tesla-garage te openen.

“Als je rondrijdt, zie je garages die alleen Saabs of Volvo’s repareren,” zegt Rich. “Dat soort plekken zijn ontzettend belangrijk. Deze kleine familiebedrijven die bepaalde auto's goed kennen en ze repareren tegen een fatsoenlijke prijs, zodat de fabrikant geen monopolie op reparaties kan krijgen, zijn echt belangrijk.”

Rich-Rebuilds-Tesla-S

Sinds de reparatie van zijn eerste Tesla – hij is op dit moment bezig met zijn tweede – is Rich een belangrijke figuur in de Tesla-reparatiecommunitie geworden. Hij runt een Facebook-groep voor mensen die onderdelen willen verkopen of ruilen, en heeft enthousiastelingen van de VS tot Noorwegen geholpen.

Rich droomt ervan om een onafhankelijke Tesla-garage te openen, maar hij maakt zich wel zorgen over de juridische gevolgen.

“Ik zou het graag willen, maar ik weet hoe dat afliep voor anderen die het probeerden,” zegt hij. “Tesla zorgde ervoor dat ze binnen enkele maanden moesten sluiten. En het bedrijf geeft ze ook niet de tools die ze nodig hebben.”

Rich-Rebuilds-Tesla-2

Een woordvoerder van Tesla weigert in te gaan op de inhoud van de documentaire. Maar Tesla meldt wel dat ze de geborgen auto’s tegen betaling kunnen inspecteren om te zien welke reparaties er nodig zijn. De woordvoerder voegt daar nog aan toe dat reparaties door ongeschoolde monteurs gevaarlijk kunnen zijn voor de monteur zelf en voor andere weggebruikers, maar dat klanten vrij zijn om met hun auto te doen wat ze willen – dus ook repareren.

Op de sloperij monteert Rich een batterij in zijn Tesla-wrak. De elektronica begint te knarsen en hij joelt van opwinding als de karakteristieke deurhendels naar buiten komen. “Hoe is het mogelijk!” hoor je hem roepen. “De deurhendels komen gewoon naar buiten! O, mijn god.” Er blijkt nog leven in de auto te zitten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE US.

Meer VICE
VICE-kanalen