Quantcast
De derde zoon van Kadhafi is geen oorlogscrimineel, maar “een leuke jongen”

Dat vertelde zijn bodyguard ons tenminste.

Saadi Kadhafi is de derde zoon van de afgezette Libische dictator Muammar Kadhafi. De internationale playboy en mislukte voetballer deelde niet z’n vaders voorkeur voor een klein leger aan vrouwelijke bodyguards. In plaats daarvan vertrouwde hij zijn persoonlijke veiligheid toe aan Gary Peters, een Australische oud-militair. Hoewel hij niet zo glamoureus is als de Amazones van vader Kadhafi, die een eed van maagdelijkheid aflegden en zworen hun levens te geven als het nodig zou zijn (en dat was het), was Gary wel een trouwe beschermer.

Gary Peters woont in het stadje Cambridge in Ontario, waar ook zijn bedrijf Can/Aust Security and Investigations International gevestigd is. Een jaar lang was hij het onderwerp van een onderzoek door het Canada Border Services Agency, de Canadese instantie voor grensbewaking, immigratiecontrole en douanediensten, voor zijn betrokkenheid bij de voormalige Libische dictatuur. Op 29 januari gaf de immigratiecommissie de opdracht hem te deporterennadat hij medeplichtig bevonden werd aan de misdrijven tegen de menselijkheid die door het Kadhafi-regime waren begaan. Het CBSA oordeelde dat Peters een internationaal misdrijf beging toen hij Saadi hielp Libië te ontvluchten.

Peters lijkt aan een ernstig geval van heldenverering te lijden. Hij liep een schotwond op (maar kreeg niet betaald) toen hij hielp om Saadi naar Niger te krijgen tijdens de Libische Revolutie in 2011. Toch is hij een onvermoeibare verdediger van het Kadhafi-regime.

Peters zegt dat hij niet naar Libië ging vanwege het geld, maar voor de liefde. Helaas lijkt het er niet op dat liefde of geld nu nog voor hem in de toekomst liggen: Saadi’s bankrekeningen zijn bevroren, en hij heeft weinig contact meer met Peters nu ze allebei worden verdacht van betrokkenheid bij misdaden tegen de mensheid. 

VICE: Hoe heb je Saadi Kadhafi ontmoet?

Peters:In 2000 was ik zijn beveiliger bij de Olympische Spelen in Australië, en toen weer in 2008 bij het filmfestival in Toronto. Ik herkende hem natuurlijk meteen, want hij valt nogal op.

Zijn jullie vrienden?

Ja, we zijn vrienden. Daar is niks mis mee. Na een tijdje leer je iemand kennen. Je praat niet altijd alleen maar over zaken, vooral als het laat is, en je samen in een club bent, of achterin een limousine zit.

Waar praatten jullie over?

Dingen die gebeurd waren en hem dwars zaten. Zoals zijn geadopteerde zusje Hana, die jaren geleden door Ronald Reagan werd vermoord [Er zijn berichten dat ze nog leeft, red.]. Hij herinnert zich dat nog goed. Hij heeft daar nog steeds gevoelens over. Soms had hij iemand nodig om mee te praten, en dan was ik er.

Hoe is ze gestorven?

Ze stierf toen Ronald Reagan het Volkspaleis in Tripoli bombardeerde in 1986.

Het CBSA oordeelde dat je medeplichtig bent aan misdrijven tegen de menselijkheid. Dat is een behoorlijk serieuze aantijging. Wat vind je daarvan?

Omdat ik Saadi en de Kadhafi’s al zo lang ken, denkt het CBSA dat ik wel medeplichtig moet zijn aan hun activiteiten, maar dat is niet zo. Iets dat ook bij de hoorzitting ter sprake kwam was—ik bedoel, ik ben geen racist, maar wanneer was de laatste keer dat jij hoorde dat een Arabier advies van een westerling opvolgde? Ik hou van de mensen daar, en heb respect voor ze, maar dat doen ze gewoon niet. Dus hoe kan ik dan medeplichtig zijn aan hun activiteiten?

Waar kwam die beschuldiging van het CBSA dan vandaan?

Dat is schuld door associatie, omdat ik Saadi Kadhafi, zijn vader en wat andere familieleden ken. Ze zeggen dat ik wel moest weten wat voor verschrikkingen het regime aanrichtte. Mijn antwoord daarop is dat ik er wel over had gehoord, net als de rest van de wereld, maar het nooit heb gezien. Ik weet niet wat ze hebben gedaan, dat is de taak van de overheid, niet van mij. Mijn doel was om Saadi Kadhafi te beschermen, dat was het. Geloof ik dat Saadi erbij betrokken was? Nee. Het is belachelijk. Het is krankzinnig.

Wat was Saadi´s rol tijdens de revolutie?

Zijn vader stuurde hem naar Benghazi om te proberen de mensen te kalmeren. Hij bezocht ziekenhuizen en weeshuizen, dat soort dingen, omdat hij dacht dat dat het juiste ding was om te doen. Hij is echt een goed persoon, altijd al geweest.

Wat gebeurde er toen?

Hij was in de barakken en de rebellen konden er niet in. Nadat hij wegging, pleegden de rebellen een zelfmoordaanslag voor de barakken. Wat je je moet realiseren is dat het Kadhafi-regime dat gevecht niet begon; ze sloegen alleen terug. Mensen geven de regering de schuld van de gevechten, maar zo ging het niet. Het leger reageerde alleen. Net als wij zouden doen. Dat is geen misdrijf.

Is het waar dat leden van jouw team vijf mensen neerschoten toen jullie konvooi aangevallen werd tijdens de missie om Saadi uit Libië naar Niger te krijgen?

Ja, we waren onderweg, en waren vlakbij de Libische grens met Tunesië.

Zijn die vijf mensen gedood?

Ja. Maar het was allemaal legaal. We waren in een oorlogsgebied, we mochten wapens dragen, en we verdedigden onszelf gewoon. Ik werd geraakt, iemand anders in mijn team ook, maar we hebben het wel overleefd.

Ben je betaald voor die missie?

Nee.

Weet je wanneer je betaald zal worden?

Nee, dat weet ik niet. Het zal vroeg of laat wel verschijnen, hoop ik. Saadi moet zuinig zijn op wat hij heeft. Dat begrijp ik. Ik ga er geen punt van maken met hem, omdat ik het wel snap.

Toen je hem een paar weken geleden sprak, heb je Saadi toen geadviseerd om in Niger te blijven?

Dat was wel mijn suggestie. Ik zou hem alleen adviseren te vertrekken als ik daar bij hem was. Je moet wel daad bij het woord kunnen voegen. Mijn suggestie was dat hij blijft waar hij is en afwacht. Wacht tot het rustig wordt, en overweeg dan om ergens anders heen te gaan.

Wil hij uiteindelijk weer terug naar Libië?

De ene keer zegt hij van wel, de andere keer weer van niet. Ik denk niet dat hij ooit nog terug zal gaan.

Waarom wil hij weg uit Niger?

Ben je weleens in Niger geweest? Hij zou het risico wel willen lopen om naar een beschaafder land te kunnen gaan, een land dat meer ontwikkeld is. Waar hij ook een langere tijd comfortabel zou kunnen leven, totdat het allemaal weer rustig is.

Is Saadi Kadhafi een playboy?
Oh ja. 

Hij houdt wel van een feestje, van geld uitgeven, luxe?

Ja. Het is een leuke jongen. Niet alleen vanwege het geld. Hij is heel grappig. Hij zorgt ervoor dat je een goede tijd hebt—een hele goede tijd.