Quantcast
Sodemieter alsjeblieft even op met je tablet, dankje

De populariteit van dit product is alleen te verklaren door het onvermogen van de moderne mens om even een kwartiertje niks te doen. Het is de fopspeen voor volwassenen.

We hebben allemaal wel zo'n irritante oom die iedere verjaardag weer op de proppen komt met een nieuwe gadget, waar hij dan weer als een kind zo blij mee is. En dan moet iedereen tegen wil en dank een persoonlijke demonstratie ondergaan. Als je hierna af denkt te zijn van deze prullariapropaganda, barst er onder de familieleden een discussie los over bijvoorbeeld wat het hoogste gebouw ter wereld is. Je oom ziet dan de mogelijkheid om zijn tablet te pakken, zwierig over het scherm te swipen en vervolgens zijn keel te schrapen en gewichtig te stellen dat hij “het even op z’n tablet heeft opgezocht”.

Dit soort mannen van middelbare leeftijd noemen dit overbodige product “leuk speelgoed” en paraderen er met een soort misplaatste trots mee in de rondte. Ze hebben zich blauw betaald aan applicaties waarmee ze voor even weerman denken te zijn of hun tweede jeugd kunnen beleven aan de hand van een touchscreenvariant van Tetris. Bleef dit infantiele gedrag maar binnenshuis, dan hoefde ik mezelf niet op te vreten iedere keer dat er in de trein weer zo’n vent quasinonchalant door ‘al die mogelijkheden’ aan het scrollen was. De populariteit van dit product is alleen te verklaren door het onvermogen van de moderne mens om even een kwartiertje niks te doen. Het is de sigaret voor de niet-roker, de fopspeen voor volwassenen.

Niet alleen verjaardagen en het openbaar vervoer worden ontsierd door de aanwezigheid van deze uit de kluiten gewassen Game Boy. De televisiewereld kon blijkbaar ook niet achterblijven en heeft besloten dat het nieuws voortaan niet meer kan worden opgelezen vanaf de autocue of vanaf met viltstift beschreven kartonnen bordjes. Ook ’s lands bekendste smetvreespatiënt en presentator van De Smaakpolitie kan de hygiënische staat van de lokale snackbar niet meer op analoge wijze afvinken. Doorbitches hebben genoeg van de papieren checklist. Het is nu nog wachten tot de tv-kok zijn snijplank en kookwekker inwisselt voor de tablet, die deze twee functies tegelijk kan vervullen.

De mensen op de foto hierboven doen geen collectieve poging om het wereldrecord ‘hang een schilderijtje op zonder muur’ te verbreken. Dit moderne slapsticktafereel is slechts het resultaat van de camerafunctie. Hieronder de ‘selfie’-variant, waar de camera of telefoon is vervangen door een grote grijze rechthoek met een appeltje:

De reden van de populariteit van de tablet kan niet liggen aan zijn formaat of unieke functie. Het is een smartphone die niet in je zak past. Het is een tv die twee keer zo klein is als het krakende beeldbuisje dat ik vroeger in mijn kamer had staan. Het is een laptop zonder toetsenbord. Al is deze wel los verkrijgbaar. Natuurlijk. Ik koop ook altijd een éénwieler als ik wil fietsen. Dat tweede wiel koop ik er later wel bij, zodra ik heb besloten om toch maar niet als clown door het leven te willen gaan.