Quantcast
Teun kocht Allah voor een appel en een ei

Een gesprek met kunstenaar Teun die ons heeft geleerd dat je goden zomaar kunt misbruiken om je rotzooi mee te verkopen. Hij heeft Allah gekocht voor 240 euro. God, Jezus, Boeddha en Mohamed waren al in gebruik.

Allah als beeldmerk op de huid van Teun in lettertype Bebas. De huid kun je downloaden via www.teun.nu.

Teun Castelein (32) is kunstenaar, woont in Amsterdam en heeft Allah gekocht voor een prikje. Hij liet het woord als merknaam deponeren in Den Haag bij het merkenbureau van de Benelux, maar kreeg voorlopig geen volmondige 'go'. Hoewel er wettelijk gezien geen bezwaar kan zijn, houdt het merkenbureau zijn aanvraag tegen omdat ze een zee van stront verwachten als het zou doorgaan. Teun gaat het nu aanvechten en hij heeft goede argumenten. God, Jezus, Mohamed en Allah zelf zijn al gedeponeerde merknamen buiten de Benelux.

De moslimgemeenschap is er niet mee opgezet. Als je Teun om uitleg vraagt, dan kom je echter meteen te weten dat de commotie ongegrond is. Hij probeert aan te kaarten hoe walgelijk het is dat je belangrijke, religieuze woorden kunt deponeren als merk. Hij is geen gladde marketing boy die Allah wil uitbuiten. Hij is kunstenaar. Allah is trouwens al geregistreerd in Amerika als juwelenmerk en in Spanje voor elektronica. God is een broekenmerk in Italië. En Mohamed werd gedeponeerd door een Israëliër en is een merk voor chemische producten.

Het gezicht van Teun.

VICE: In principe kan er geen bezwaar zijn tegen je plan, want buiten de Benelux worden alle goden al misbruikt.
Teun Castelein: Ik vind het heel cru dat het toegelaten is om als commerciële instelling te parasiteren op woorden als God en Allah, woorden met zo'n inhoud en gewichtigheid. Het zijn woorden die al een soort merk zijn met volgelingen en een hele geschiedenis. In het Westen geven we voorrang aan handel ten opzichte van religie.

Wat zou Allah je kosten?
Ik heb al betaald hoor, alleen heeft men nu de werking stopgezet. Voor 240 euro heb je Allah!

Dat is heel goedkoop. Met Allah kan je een fortuin verdienen. Wat wil je ermee doen?
Mijn project bevat twee stappen. De eerste stap is: kun je Allah deponeren? De tweede stap is: eens je Allah hebt, wat kan je ermee doen? Dat zou ik graag overleggen met de moslimgemeenschap. Op zich zou ik een T-shirt met Allah erop nog wel respectabel vinden.

Maar het merkenbureau van de Benelux heeft het tegengehouden. Met welke reden?
Het is afgewezen omdat het 'een tekort aan onderscheidend vermogen' zou hebben. Ik heb een merkenjurist onder de arm genomen om het aan te vechten. Wat we gaan doen is aantonen dat er andere, gelijkaardige merknamen al bestaan. Het merkenbureau zou in feite enkel moeten bekijken of het kan. Ze zouden niet mogen beslissen of het mag. Ze zijn in mijn geval op een andere stoel gaan zitten! Opeens beseften ze dat ze het al jaren toelaten.

Schop je vaker tegen schenen?
Ik zoek altijd de grenzen op van de vrije markt die tegen ethische bezwaren aanlopen. Eerder heb ik poolijs verscheept naar Amsterdam zodat mensen een stukje Noordpool konden kopen als souvenir. De slogan was: "op is op", omdat het poolijs aan het wegsmelten is. Het was een behoorlijke onderneming. Ik had toestemming nodig van Groenland om het te vervoeren. Je mag niet zomaar een grondstof vervoeren. Dus heb ik het vervoerd als kunstwerk: ik zei dat ik er een ijssculptuur van zou maken.

Wat was de idee erachter?
Ik had het aangekocht om mensen de mogelijkheid te bieden een stukje wereldproblematiek letterlijk in handen te hebben. Milieuorganisaties waren razend omdat het ecologisch onverantwoord was. Tja, we leven in een wereld waar alles heen en weer versleept wordt. Alles wordt vermarkt en vermerkt. Het is hypocriet dat wanneer ik het laat zien, mensen boos worden. Nu is dat precies hetzelfde. Het is mogelijk om goden te deponeren als merk en daar valt niemand over. Nu ik Allah deponeer staat iedereen op zijn achterste poten. Als je in het merkenregister snuffelt, zul je zien dat God, Jezus, Mohamed en Boeddha gedeponeerd zijn als merken.

Kreeg je minder reacties op het poolijs dan nu op Allah?
Het project over het poolijs ging meer de wereld rond. Allah is eerder een Beneluxprobleem en dat wil ik zo houden. Op Twitter ga ik de discussie aan met zij die het ermee oneens zijn. Ik heb een gesprek gehad met Nourdeen Wildeman, de voorzitter van de Nederlandse moslimgemeenschap. Dat was een heel goed gesprek. Hij hoopt dat ik deze missie stopzet. Zijn standpunt is: "God wordt al misbruikt en Boeddha ook, dus waarom zou je Allah ook nog misbruiken?"

Men zou toch moeten inzien dat jij slechts de pianospeler bent in dit verhaal?
Het gevaar is dat het niet zo gezien wordt. Ik wil de moslimwereld geen hak zetten.

Nu komt Allah in handen van een kunstenaar die een punt wil maken. Stel je voor dat een marketing boy voor jou erop was gesprongen. Hij zou geen babbeltje slaan met de moslimwereld. Hij zou Allah gewoon misbruiken.
Dat vind ik ook. Ik kaart het probleem aan. Als ik het merk krijg, zal ik er zaken mee maken die ik kan ophangen in mijn galerie. Dan is het project lekker afgerond. Eens dat gebeurd is, schenk ik het wellicht aan de moslimgemeenschap.