Quantcast
Hoe mijn dag was? De leider van de Ku Klux Klan heeft me ge-DM’t op Twitter

Hij was boos omdat ik met neppe KKK’ers aan het praten was.

Ik krijg elke dag wel vreemde en hilarische berichtjes binnen via social media, maar toen ik op Twitter een DM kreeg van de leider van de Ku Klux Klan was dat toch even nieuw voor me. Het bericht kwam van Bradley Jenkins—de keizer van de United Klans of America (UKA). Hij vertelde me dat Thomas Robb, de man die ik sprak toen een vrouw zichzelf in de fik zette en dat vervolgens de KKK verweet, de leider was van een ‘neppe Klan’. Jenkins beweerde dat ik maar eens met hem moest praten, de leider van een ‘echte Klan’.

De UKA is in het verleden in verband gebracht met extreme gewelddadigheden, zoals enkele moorden in de jaren zestig en het bombardement van een Baptistische Kerk in 1963, waarbij vier jonge meisjes omkwamen. Alle digitale literatuur die ik kon vinden over de UKA (afgezien van hun eigen website) verwees naar de organisatie in de verleden tijd—de UKA was effectief ontbonden na de dood van haar leider Robert Sheldon in 2003. Ik belde Bradley om te zien hoe hij de leider van een ter ziele gegane organisatie kan zijn en waarom zijn bende ‘echter’ is dan de bende van Thomas Robb.

De vriendelijke profielfoto van Bradley Jenkins.

VICE: Hé Bradley, wat bedoelde je toen je zei dat ik heb gepraat met een ‘neppe Klan’?
Bradley Jenkins:
We noemen dat soort Klans ‘pop-up Klans’. Onze regering heeft het te makkelijk gemaakt voor mensen om zich een Klan te noemen, door de officiële Klans op te splitsen. De United Klans of America zijn echt—wij hebben de geschiedenis en een handboek met reglementen; we zijn geen haatzaaiende organisatie.

En je ziet de ridders van Thomas Robbs KKK als een pop-up Klan?
Oh, ik kan niet eens beginnen met te vertellen wat ik allemaal van hem vind. Hij was ooit een goede Klansman, maar kijk eens naar het verschil tussen zijn website en die van ons: hij bedelt op elke pagina om geld. Tuurlijk, het kost geld om een Klan te onderhouden, maar bedelen om 20 of 30 euro per maand van mensen die hun baan verliezen, dat is gewoon niet goed te praten.

Dus jij vraagt geen lidmaatschapsgeld? Is dat het enige verschil tussen jouw Klan en de KKK?
Dat is niet het enige verschil. Robb noemt onze jongens, die kappen en gewaden dragen, acteurs. Maar dat zijn we niet. Wij zijn de echte. Wij verbranden geen kruizen, we verlichten ze. Het is een oproep om de wapens op te pakken, het is het verlichten van Jezus Christus. Wij zijn de originelen, wij hebben de geschiedenis.


Attributen van de UKA.

Moet je een christen zijn om bij de UKA te kunnen?
De persoonlijke geloofsovertuigingen laten we aan het lid zelf over. Er zijn drie belangrijke Arische geloven binnen de KKK: christendom, odinisme en de creators. Dat zijn een soort van atheïsten. 

Zijn die religies niet met elkaar verbonden door de onderkenning van blanke suprematie?
Ik hou niet van die term. Ik heb zo veel ‘white power’ gehoord dat ik ervan moet overgeven. We hadden white power al sinds de pelgrims hier arriveerden, dus dat is niets nieuws. Ik hou niet van onze president, maar weet je wat? Hij is onze president. Het kan me niet schelen welke huidskleur hij heeft.

Dus je hebt wel een beetje respect voor Obama?
Laat ik het zo zeggen, en ik zweer dat ik naar je toekom als je het anders opschrijft, want dit is een gevoelig onderwerp en dat weet je. Ik respecteer dat hij de ballen heeft getoond om als eerste zwarte man zo’n positie aan te nemen. Het hele land was in rep en roer. Maar ik vind hem nog steeds een communist, voor 150%.

Ik kan het niet helpen, maar ik vind het vreemd dat je zegt dat je geen problemen hebt met andere huidskleuren. Dat is nogal tegenstrijdig met de originele Klan.
De Klan was oorspronkelijk opgericht om in het zuiden van Amerika gezinnen te beschermen tegen de bevrijde slaven. Die opvatting is door de jaren heen verbasterd om de behoefte aan macht te vervullen. Maar het gaat niet meer om macht—er is geen macht in deze kwestie. Als iemand denkt dat de Ku Klux Klan macht heeft, zijn ze achterlijk.

Je ziet de UKA dus niet als een haatorganisatie?
Met het organiseren van openbare bijeenkomsten in gewaden en schreeuwen om het schreeuwen bereik je niets. Laat me je vertellen wat ik haat: ik haat het dat mijn land de pijp uitgaat en dat Europa de pijp uitgaat. Ik haat het dat mensen blind zijn voor de islamisering van onze wereld.

Toch is de UKA in verband gebracht met een aantal zeer ernstige incidenten in het verleden.
Dat was een andere tijd en dat is niet iets dat we kunnen veranderen. Maar als je kijkt naar andere Klans: die hebben uitschot in de gelederen omdat ze niet doen aan antecedentenonderzoek. Het draait allemaal om de hoeveelheid aanhangers, terwijl de UKA zich richt op kwaliteit. Ik ben een oorlogsveteraan en een ex-agent. In feite zijn kinderverkrachters en immigranten twee van onze grootste problemen. De Klan wil gemeenschappen over die kwesties informeren, zonder hen te vertellen dat het vanuit de Klan komt. Dat willen we niet, de Klan is meer een middel dan een doel. 


Meer een middel dan een doel.

Hoe is het om lid te zijn van de Klan als niemand weet dat je al dit werk doet?
Vanaf 2013 zal de UKA nationaal bekend zijn. We zullen de verkeerd geïnformeerde mensen goed informeren. We gaan een einde maken aan alle mensen die geld uitgeven om zichzelf Klansmen te noemen. Vanaf 1 januari krijgtelk nieuwsmedium een persbericht met onze standpunten. Die mensen schilderen ons af als idioten en dat moet gestopt worden.

Dus het is je plan om je eigen Klan te claimen als de echte en daarnaast nep-Klans te verklikken?
We gaan geen individuele Klans verklikken, dat is niet volgens de code van de Klan. Als ik een probleem heb met een Klan, dan kunnen ze maar beter hopen dat ik ze niet tegenkom.

Je zou geweld gebruiken tegen andere Klans?
Als je bij een Klan hoort, betekent dat niet meteen dat je gewelddadig bent. Wij willen juist af van de mensen die alleen lid zijn van de KKK om te participeren in geweld. Als dat is wat ze willen, hebben we geen plaats voor ze.


De beelden op de website van de UKA zijn helemaal niet racistisch, ze zijn gewoon pro-wit.

Dus je wilt het stigma van de KKK gebruiken om je politieke ideeën te uiten?
Ja, met behulp van het stigma willen we het negatieve overschrijven met het positieve. Voor elke negatieve handeling van een neppe Klan moeten wij met vier of vijf positieve handelingen komen. Nogmaals: we zijn niet racistisch, we zijn pro-wit en pro-Amerika.

Maar als je niet racistisch bent, waarom begin je dan niet met een nieuwe organisatie, met een schone lei, zonder lange geschiedenis van racisme?
Er moet iemand zijn die opstaat en uitlegt waar de KKK nu voor staat. Ik en de vier andere keizers van de KKK zijn tot de conclusie gekomen dat het in 2013 moet gebeuren. Het zal het jaar worden dat mensen gaan beseffen dat de Klan geen haatorganisatie is.

Oké, maat. We zullen het vanzelf wel merken volgend jaar. Bedankt!