Advertentie
vakantie

Hoe je over je geweldige vakantie kunt vertellen zonder dat je vrienden je zullen haten

Ja, we gunnen jou je vakantieplezier. Maar nee, we hoeven niet te horen hoe zalig het was op het strand in Bali terwijl wij verder ons saaie kantoorjobje deden.

door Nils de Lange
04 april 2018, 6:09am

Laat dit soort foto's lekker achterwege als je je vakantieverhaal afsteekt. Foto via Pexels

Iedereen houdt van vakantie. Vakantie is dan ook zeer fantastisch: je hoeft nooit te stofzuigen, je hoeft niet te dealen met die ene collega die altijd luid smakt als hij een appel eet, en je mag zo lang uitslapen als je wil. Ik hoef je ook helemaal niet uit te leggen wat er allemaal leuk is aan op vakantie gaan – je hebt het ongetwijfeld weleens gedaan en je vond het waarschijnlijk zo leuk dat je het daarna nog een keer gedaan hebt en daarna nog een keer.

Maar zo leuk als zelf op vakantie gaan is, zo vervelend is het als iemand anders een heerlijk reisje heeft gemaakt, en jou – thuisblijver – heeft uitgekozen om een uitgebreid verhaal te vertellen over die reis.

Naar Thailand, zeg je? Zo leuk! Een brommer gehuurd op Kho Pha Ngan? Zalig! En je was op een full moon party??? Dat meen je niet, zo cool!

Foto via Flickr-gebruiker Thomas sauzedde (cc by 2.0)

Niemand heeft zin om naar de vakantieverhalen van anderen te luisteren, maar iedereen die ooit in Thailand of op een andere vakantiebestemming is geweest, weet ook dat zo’n vakantie een niet te stoppen behoefte losmaakt om andere mensen jouw vakantieverhaal op te dringen.

Het is best oké om andere mensen over je vakanties te vertellen – anders had je net zo goed thuis kunnen blijven – maar zorg ervoor dat het niet irritant wordt. Het is de kunst om een balans te zoeken. Om je daarbij te helpen zijn hier een aantal tips om op te scheppen over je vakantie zonder dat je vrienden je echt gaan haten.

Vertel dingen die mensen nog niet wisten
Je kunt enorm genieten als je op een strand ligt terwijl de zon met al zijn zonnekracht aan de hemel staat te schijnen. Mensen weten dat. Als jij op vakantie heerlijk in het zonnetje hebt gelegen is dat helemaal oké, maar mensen hoeven je daar niet ook nog over te horen vertellen. Ze kunnen het ook wel zien aan die rooie kop van je. Vertel liever iets dat de mensen nog niet wisten, zonder daarbij als een reisgids te gaan klinken. Wist je dat veel peuters in China broeken met een soort gleuf aan de achterkant dragen, zodat ze gewoon kunnen hurken en op straat kunnen kakken zonder dat hun broek smerig wordt? Dit is het soort anekdotes waar mensen op zitten te wachten.

Vermom je vakantieverhaal als iets anders
Als jij er net een zalig citytripje naar Parijs op hebt zitten, kun je aan de cafétafel beginnen te vertellen over hoe je op Gare du Nord aankwam en vanaf daar naar een leuk hotelletje in Montmartre bent gewandeld, maar de kans dat je vrienden al in slaap zijn gevallen voor je in je verhaal het station uit bent is nogal groot. Begin in plaats daarvan een gesprekje over kunst. Bijvoorbeeld over de schoonheid van het impressionisme en laat casual vallen dat je er pas onlangs achter bent gekomen dat niet Cézanne maar Renoir je favoriete impressionistische schilder is, toen je zijn Bal du Moulin de la Galette in het echt zag in Musée d’Orsay. Want jij was in Parijs. Vraag vervolgens hoe je vrienden hier tegenaan kijken. Er bestaat trouwens wel een kans dat je vrienden je een lul gaan vinden omdat je vanuit het niets over Franse impressionisten begon te praten, maar dat risico moet je maar even bijnemen.

Laat nooit foto’s zien
Niemand in de geschiedenis van de fotografie heeft ooit een vakantiefoto gemaakt die interessant was voor mensen die niet op die bewuste vakantie aanwezig waren. We weten allemaal hoe een piña colada eruitziet.

Blijf weg uit de hoek van de goor-gênante verhalen
Misschien heeft het met dat vrije gevoel te maken dat vakantie bij mensen oproept, maar om de een of andere reden hebben mensen bij het vertellen van vakantieverhalen veel minder remmingen dan normaal. Neem het van me aan: je hoeft niemand per se te vertellen over die keer dat je doorlekte tijdens een busreis van negen uur, je geen tampons bij je had en er een hond in de bus zat die zich vreemd genoeg erg aangetrokken voelde tot wat er in je broek gebeurde. Ook niet als die busreis ergens in Paraguay plaatsvond.

Let een beetje op de tijd
Elk verhaal dat te lang duurt is een vervelend verhaal – de Bijbel is daar het perfecte bewijs van. Als je over je vakantie vertelt, doe dat dan niet langer dan een minuut of vijf. Er is maar een bepaalde hoeveelheid vakantieverhalen die een mens in één keer aankan. Als je meer tijd nodig denkt te hebben, deel je verhaal dan op in blokjes van vijf minuten en praat in de tussentijd over iets anders. Vertel dus eerst een kort verhaal over die man in het vliegtuig die een woedeaanval kreeg toen de stewardess hem geen twaalf zakjes nootjes wilde geven, laat daarna je vriendin Angela vertellen over de tweede verjaardag van haar neefje Jayden die nu al weet dat hij later net als zijn vader bouwvakker wil worden – “hij heeft zelfs al zo’n schattig plastic gereedschapskistje” – en begin daarna pas over hoe je in Lissabon van een trapleuning probeerde te glijden, maar keihard op je bek ging omdat je al twee flessen cheape sangria op had. Zo hou je het eerlijk en bouw je wederzijds krediet op.

Vermijd de ‘je had erbij moeten zijn’-vibe
Je maakt mensen niet per se jaloers door een verhaal te vertellen over die keer dat je op een strand bij een kampvuur zat en er een knappe jongen met een gitaar was die heel Salad Days van Mac Demarco kon spelen. “Het klinkt misschien heel cheesy, maar je had er echt bij moeten zijn.” Nee hoor, dat had helemaal niet gemoeten. Wat wel had gemoeten: jij die je mond houdt.

Maak het onderscheid tussen je moeder en je vrienden
Als je het idee hebt dat je toch meer wil vertellen over je vakantie, om die unieke ervaring met iemand te delen, bel dan gewoon je moeder op. Je moeder houdt namelijk van je, ook als je haar verveelt met een verhaal over hoe je een mooie schelp kocht van een local op Gran Canaria. Je vrienden zullen je dankbaar zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE NL.

Tagged:
Vrienden
reizen
Haat
vakantieverhaal