Stuff

Ik vroeg een paar mannen waarom ze me plotseling niet meer terug sms’ten

Na een keertje seksen hoorde ik nooit meer wat terug, dus ik vroeg de mannen waarmee ik had gedatet waarom ze zulke laffe honden waren.

door Alison Stevenson
30 november 2015, 11:42am

Illustraties door Alex Jenkins

Het is weer gebeurd. Ik had een date met iemand – een volwassen skateboarder – die zei dat hij vaker met me wilde afspreken. Ik was zo stom om daardoor te denken dat hij vaker met me wilde afspreken. In plaats van een reactie op mijn sms'je een paar dagen later, koos hij voor een houding die beter past bij een tegen een raam gepletterde duif: levensloos en stil.

Het gebeurt me vaak genoeg en we kennen het allemaal. Je hebt een date, aan het einde beloof je elkaar vaker te zien, maar vervolgens volgt er alleen maar stilte. Dat is prima. Zo is het leven. Maar wat ik zo naar vind, is als ik het idee heb dat er wel meer is, dus wél een berichtje stuur, maar dan nooit een reactie ontvang. Kom op, een reactie is toch niet zo moeilijk?

Ik besloot daarom de mannen op te zoeken die me een keer op deze manier hadden genegeerd. Helaas wilde de volwassen skateboarder niet meedoen – hij doet nog altijd alsof we elkaar nooit hebben ontmoet. Een paar anderen wilden gelukkig wel mijn prangende vragen beantwoorden. De namen van de mannen zijn veranderd, want duh.Mike

Ik leerde Mike twee jaar geleden via vrienden kennen. Vorig jaar kwamen we elkaar tegen op een feestje en hadden seks. We brachten het grootste deel van de dag met elkaar door. Hij bracht me naar huis, we wisselden nummers uit, en ik sms'te hem later om nog een keer af te spreken. Hij reageerde niet.

VICE: Hoe vond je dat we het samen hadden?
Mike: Ik vond dat het goed ging. Je bent een coole chick en ik had het naar mijn zin met je.

Juist, maar... waarom sms'te je dan nooit terug?
De voornaamste reden is dat ik op dat moment bang was voor elk soort relatie eigenlijk.

Dus je besloot dat het beter was dat je me negeerde, dan dat je me dat zou vertellen?
Ik herinner me dat we in het begin nog een gesprek hadden over hoe ik erover dacht. Na een tijdje stuurde je me een heel eerlijk bericht, en ik zei dat ik het waardeerde dat je direct was, maar dat ik niet geinteresseerd was.

Heb je dit bij meer mensen gedaan?
Jawel, ik heb vaker een eerste date gehad en daarna nooit meer contact opgenomen. Ik doe altijd mijn best om mijn gevoelens duidelijk te maken in dit soort situaties. Als we niet een soort van stoppen met praten, en die persoon doet zijn best om met mij in contact te blijven, dan vertel ik ze zeker hoe ik erover denk.

Ben je om een bepaalde reden op mij afgeknapt?
Ik kan er niet echt een bedenken. Ik had ook het idee dat we allebei op een lijn zaten wat betreft een relatie. [noot van de auteur: Nope.]

Ben je zelf wel eens op deze manier genegeerd?
Ja. Het is best irritant als je geen reactie krijgt van iemand. Het is nog vervelender als die persoon aangeeft je vaker te willen zien, helemaal als ze zeggen "ik zou je nog weleens willen zien" of whatever. Voorgelogen worden is voor niemand leuk.

Peter

Peter en ik ontmoetten elkaar een paar maanden geleden op Twitter. Onze date ging best prima, en aan het eind stonden we te tongen. Ik wilde op een tweede date gaan, omdat ik vind dat er meer dan één date nodig is om iemand echt te leren kennen. Maar dat feest ging natuurlijk niet door omdat ik genegeerd werd.

VICE: Wat vond je van de eerste date?
Peter: Ik vond het een goeie date. We dachten hetzelfde over veel dingen, we hadden dezelfde kijk op mensen en op onze omgeving. Ik vond dat we goed met elkaar praatten en dat we eerlijk waren over waarom we op Tinder zaten en waar we naar op zoek waren. Ik vond het leuk om je te ontmoeten, je te leren kennen en tijd met je door te brengen en ik dacht dat jij dat gevoel deelde?

Nou, maar waarom sms'te je dan niet terug?
Ik zit op Tinder om te daten en ik hoop toch wel iets meer te vinden dan een scharrel. Ik heb niet veel mensen op Tinder ontmoet die eenzelfde positie zitten als ik, dus de meeste ervaringen zijn van korte duur. Hoewel ik onze eerste date leuk vond, zag ik er niet echt een toekomst in.

Waarom besloot je me te negeren in plaats van me te vertellen hoe je je voelde?
Ik had waarschijnlijk wel iets duidelijker kunnen zijn, maar ik negeer wel vaker een probleem of conflict totdat het verdwijnt of ik geforceerd wordt om er mee om te gaan. En dat is toevallig ook een beetje de standaardmanier waarop je iemand van Tinder kan vertellen dat je geen interesse hebt.

Dat is triest. En je vond niet dat je me een antwoord schuldig was?
Ja, dat had je wel verdiend. Maar mijn persoonlijkheid zat helaas een beetje in de weg. Sorry daarvoor. Maar mensen en hun gedachten veranderen heel snel en zoals ik al eerder zei, lijkt de standaardreactie op online daten en Tinder nogal snel wat koel te zijn.

Heb je dit vaker gedaan bij anderen?
Jawel, maar het is me zelf nog niet zo vaak overkomen. Niet dat ik het goed wil praten hoor.

Dus het is jou ook overkomen?
Ja, best een paar keer. En dat is altijd naar omdat je het persoonlijk aantrekt en je het op die manier nooit echt kunt afsluiten. Ik voel me er ook kut over als ik het bij andere mensen doe. Maar ik denk ook dat dat online daten zo aantrekkelijk maakt – vrienden hebben je niet geintroduceerd of zo, dus het maakt niet zoveel uit als je ineens van de aardbodem verdwijnt. Ik probeer gewoon wat te leren van de ervaring en me er snel overheen te zetten als iemand me negeert. Ik weet het ook allemaal niet precies.

Paul

Ik ken Paul van toen ik studeerde. We waren nooit hele goede vrienden, maar we kwamen weer met elkaar in contact toen hij naar Los Angeles verhuisde. We gingen een paar keer wat drinken, als vrienden. Op een avond dronken we veel en hadden we seks. Daarna spraken we elkaar niet meer.

VICE: Weet je nog die keer dat we seks hadden? Hoe vond je dat gaan?
Paul: Ging goed, ik vond het wel lekker.

Waarom sms'te je nooit terug?
Ik was er in eerste instantie enorm zenuwachtig over. Ik ben behoorlijk preuts wat seks betreft. Ik heb sindsdien met niemand seks gehad, niet eens gezoend. In mijn hoofd was jij degene die zelfverzekerd was en de leiding nam en ik dacht dat het gewoon een keertje seks was. We waren al zo lang vrienden en jij leek wel oké met het idee van seks dus ik dacht: nou, als ze dit oké vindt, dan vind ik het ook wel goed. Toen jij berichten stuurde en zei dat je er wel meer in zag, maakte dat me nerveus omdat ik er niet zo over dacht.

Kon je dat niet tegen me zeggen, in plaats van ... niets?
Jawel. Als vrienden van me zeggen dat ze gewoon zeggen wat de andere persoon wil horen omdat het makkelijk is, dan vind ik dat ook niet leuk en zeg tegen ze dat ze dat niet moeten doen. Het maakt het alleen maar erger.

Word je zelf ook wel eens op deze manier genegeerd?
Soort van. Ik zoende een keer met een meisje, bleef bij haar slapen en ze bracht me de volgende ochtend thuis. Het was fijn. Vervolgens negeerde ze me volledig toen ik een paar sms'jes stuurde. Ik werd er gek van. Het was vreemd hoeveel het met me deed. Toen kwam ze een keer langs bij mijn werk en vroeg me uit, zonder iets te zeggen over waarom ze me had genegeerd. Ik vond dat vreselijk.

Dus, zo zit het – het is een soort combinatie van vergeetachtigheid, slechte communicatie en oprechte spijt.

Doordat ik met deze jongens sprak, realiseerde ik me dat zoveel van de dingen die we tijdens het daten doen op aannames zijn gebaseerd. In plaats van dat we zeggen wat we denken of voelen, gaan we er van uit dat we het over alles wel ongeveer eens zijn. Mike zegt dat hij me had verteld dat hij geen interesse had, maar dat is nooit gebeurd. Het was nooit mijn bedoeling zijn vriendin te worden, maar hij heeft me nooit de kans gegeven hem dat te vertellen. Wat mij het meest verbaast is dat al deze jongens het zelf ook wel eens hebben ervaren en het vreselijk vonden, maar het toch als de enige manier zagen om er een einde aan te breien.

Ik ben zelf natuurlijk ook schuldig aan slechte communicatie. Maar kunnen we vanaf nu in ieder geval proberen te zeggen hoe we ons voelen – of dat nou betekent dat je naakt in iemand bed eindigt of niet? Iemand negeren maakt het alleen maar moeilijker en niemand wordt er beter van als we elkaars seksleven lopen te verneuken.