Advertentie
This story is over 5 years old
nieuws

In Canada worden zorgwekkend veel jonge meisjes door hun familie in de seksindustrie geïntroduceerd

Piepjonge meisjes van de First Nations, de oorspronkelijke bevolking van Canada, worden door hun familieleden verhandeld en uitgebuit als prostituee.

door Martha Troian
09 april 2014, 7:00amIqaluit. Foto via Wikimedia Commons

Kimmy (niet haar echte naam) was pas twaalf toen ze voor het eerst een volwassen man seksueel bevredigde voor geld. Haar dertienjarige zusje hielp haar, en hoe meer ze giechelden, hoe meer geld ze kregen. “Het was bizar,” zegt Kimmy. “Het was zo’n moment waarop je denkt: gebeurt dit echt?

Kimmy behoort tot de First Nations, de oorspronkelijke bewoners van Canada. Ze woonde in een pleeggezin in Ontario maar werd door haar biologische zus geïntroduceerd in de seksindustrie. Ze is een van de vele jonge meisjes in deze gemeenschap die worden uitgebuit en verhandeld als prostituee. Mensenhandel is er niet langer alleen het domein van pooiers of bendes: steeds vaker worden meisjes door hun eigen gemeenschap of zelfs familieleden de prostitutie in gedwongen.

Volgens de Canadese wet wordt officieel gesproken van mensenhandel als er sprake is van gedwongen prostitutie waar bedreiging en geweld aan te pas komen. Een nationale mensenhandeltaskforce wil wijzigingen aanbrengen in deze definitie: “De handelaars hebben hun tactieken veranderd: het rekruteren en druk uitoefenen op vrouwen gebeurt inmiddels ook op andere manieren,” zegt Diane Redsky, projectleider van de taskforce van het Canadian Women’s Foundation, die zelf ook tot de First Nations behoort.

Ze ziet dat er steeds minder direct fysiek geweld gebruikt wordt binnen de Canadese mensenhandel: vrouwen die worden verhandeld als prostituee zijn lang niet altijd meer bang voor hun eigen veiligheid. Redsky meent dat “trauma bonding” een veel aangewende tactiek is, waarbij loyaliteit een grotere rol speelt dan angst. “De mensenhandelaren worden vaderfiguren en geliefden van hun slachtoffers,” legt ze uit. En niet zelden is het een gezinslid: in het geval van Kimmy was het haar eigen zus.

Kimmy zegt dat ze het niet alleen uit loyaliteit voor haar zus deed, maar ook uit schuldgevoel en omdat ze wilde helpen. De sterke band tussen jongere kinderen en tieners maakt het gemakkelijker een familielid zover te krijgen dat ze de prostitutie ingaat,” zegt Helen Roos, onderzoeker en hoofdauteur van een recent rapport voor de Canadian Women’s Foundation over seksuele uitbuiting en mensenhandel in Nunavut, een gebied in het noorden van Canada.

Kinderen en jongeren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) of leerstoornissen lopen volgens Roos extra veel risico om door familieleden te worden geprostitueerd om zo extra geld en middelen binnen te brengen.

Armoede speelt een grote rol in de meeste situaties van dit soort mensenhandel, en de kinderen die door hun familie worden geprostitueerd worden steeds jonger. Uit het onderzoek van Roos bleek dat meisjes van een jaar of tien al aan het werk worden gezet als prostituee.

“Er is steeds meer vraag naar ontzettend jonge meisjes, en dat is een extreme seksuele fetisj,” zegt Roos.

De Canadian Women’s Foundation doet er alles aan om mensenhandel een halt toe te roepen: zo is er twee miljoen dollar uitgetrokken om voorlichting en adviezen aan de overheid te geven en om een anti-mensenhandelstrategie te ontwikkelen. Gezien de situatie is daar haast bij geboden.

“We weten dat handelaren meer verdienen aan een minderjarig meisje dan aan een volwassen vrouw,” zegt Redsky. Zodra ze een jaar of twintig zijn, brengen de meisjes weinig meer op. De meisjes die daarna door blijven werken in de seksindustrie lopen flinke risico’s.

“Zo rond hun veertigste zijn deze vrouwen opgebruikt – het komt niet zelden voor dat ze dan komen te overlijden,” stelt Redsky. “Onze lichamen zijn niet bedoeld om tien tot vijftien keer per dag, zeven dagen per week, seks te hebben met mannen.” Volgens Roos raken de kinderen afgestompt door de seksuele uitbuiting, en volgen de generaties elkaar steeds vaker op.

“Mijn grootmoeder deed het werk ook,” zegt Kimmy. Ook Kimmy’s eigen dochter werkt inmiddels als prostituee in het noorden van Ontario. 

Volg Martha Troian op Twitter.

Tagged:
Canada
First Nations
NUNAVUT
iqaluit
Vice Blog
mensenhandel
Gedwongen prostitutie
Oorspronkelijke bevolking
prostituție