FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Rich Kids of Tehran op Instagram staat vol jonge, stinkend rijke Iraniërs

Op dit instagramaccount pochen rijke Iraanse meisjes en jongens met hun gouden horloges, decolletés en dure champagne.

Rich Kids of Instagram is een account waarop belachelijk rijke jongens en meisjes laten zien hoe onuitstaanbaar rijk ze zijn. Foto's van guys in een kringetje die peperdure champagne over hun gouden blingetjes gieten, wc's die met flessen San Pellegrino worden doorgespoeld, auto's, helikopters, en meer van dat soort ongein. De afgelopen tijd hebben na-apers verschillende spin-offs opgezet. Misschien wel de populairste is Rich Kids of Tehran, een account voor Iraanse kinderen met een geldoverschot.

Advertentie

RKOT blijft trouw aan het format van de oorspronkelijke Rich Kids of Instagram. Het staat dus vol met dingen als snelle auto's, enorme villa's en lekkere wijven in bikini's. Deze ongegeneerde parade van geld, vlees en champagne is wel een beetje gek natuurlijk, aangezien het zich grotendeels afspeelt in een conservatief land waar de islam hoogtij viert; een cultuur waar alcohol verboden is en het dragen van korte rokjes een misdaad.

Sinds de Iraanse revolutie van 1979 – en Ayatollah Ruhollah Khomeini's nieuwe visie op Iran als een islamitische staat – beheersen strenge regels nog altijd het sociale leven. Het dragen van een hijab is voor Iraanse vrouwen nog altijd verplicht. In september vorig jaar werden zeven mensen gearresteerd die dansten op Happy van Pharell Williams. Sommigen kregen een jaar gevangenisstraf en 91 zweepslagen.

Toch heeft de Iraanse jeugd blijkbaar een manier gevonden om tot op zekere hoogte te doen waar ze zin in hebben, met name online. Op de Rich Kids of Teheran-Instagram botst de jongerencultuur met de strenge wetten van de regering. Voorlopig is er nog niemand van de afgebeelde kinderen gestraft – ondanks alle foto's van champagne en decolletés.

Toen ik één van de oprichters van RKOT vroeg of ze op een of andere wijze gehinderd werden door de regering, noemde hij een filter op het account, waardoor je een VPN nodig hebt om er in het land zelf op te kunnen. Dit type filter wordt blijkbaar op veel andere apps en websites in Iran toegepast. De regering doet veel moeite om het internet te filteren en gebruikt "slimme" internetcensuur tegen sites die als immoreel worden beschouwd.

Advertentie

Nadat twee extreem dure auto's vorige week op elkaar inreden en vijf mensen omkwamen – een RKOT-jongen zat achter het stuur – veegde Ali Khamenei het probleem niet langer onder het tapijt en sprak hij in de media van "een generatie die vergiftigd is door geld." Voorlopig wordt er echter geen actie tegen het account ondernomen. Hij is nog steeds online.

Hoe komen de rijke kinderen in Teheran daarmee weg? De 24-jarige Hamid, die het account volgt, vertelt dat "tachtig procent van de kinderen die dingen posten kinderen zijn van de heersende elite." De foto's op RKOT zijn niet alleen van een rijke minderheid, vertelde hij, maar van het nageslacht van de politieke klasse – inderdaad, dezelfde klasse die altijd zo keihard hamert op zedelijk gedrag, zelfbeheersing en een vrome levensstijl.

Afbeelding via de Rich Kids of Tehran-facebookpagina

Ik voeg ook wat andere volgers van het account hoe het kan dat er zo'n conservatieve elite is die het heeft over ' westoxication' en tegelijkertijd een soort belachelijke trend onder de kinderen van die elite om te laten zien hoe chill ze zwemmen in het geld. Een 27-jarig meisje Saba vertelde dat deze kids misschien heel dicht bij die elite stonden, maar dat dit nouveaux riche is. Deze kinderen zijn niet meer zoals in de traditionele aristocratie, waarin het de bedoeling was om een beetje discreet met al je geld en je weelde om te gaan.

Ze zei: "In de traditionele Iraanse cultuur is het eigenlijk niet de bedoeling om te laten zien hoeveel we hebben, aangezien we mensen die het minder hebben niet willen kwetsen."

Advertentie

De mensen die het account beheren hadden gelijk een praatje klaar, toen ik vroeg hoe zij hier eigenlijk over dachten. Volgens hen laat het een liberaler, moderner Iran zien dan dat je normaal gesproken ziet. Het beeld dat veel mensen van Iran hebben is niet correct, blijkbaar. Op hun Twitter staan dingen als "Wij rijden niet op kamelen" of "De dingen in Iran waarvan ze niet willen dat je ze ziet". Maar wie zijn 'ze' precies? De Iraanse overheid over het Westen?

Volgens de jongens achter het account gaat dat vooral over de media, die Iran consequent neerzetten als een gevaarlijk land met enge politieke gedachtes. "Het gaat echt altijd over de Iraanse politiek, de harde straffen en kernwapengerelateerde dingen, alleen maar om een beeld van Iran te schetsen dat de westerse politiek kan gebruiken voor z'n eigen doelen.

Het laten zien van een ander Iran, is een terugkerende wens bij iedereen die ik sprak. Saba, die niet uitgesproken pro-RKOT is, mailde me: 'Ik ben niet tegen omdat ik het, als jong Iraans meisje, fijn vind als de wereld begrijpt dat Iran niet is zoals het in de media wordt afgebeeld. Het is niet zo dat elke vrouw per se een sluier draagt en elke man een lange baard laat groeien. In Iran wordt gefeest, alcohol gedronken, gerookt en we daten ook gewoon."

De heftige reacties die het account losmaakte komen niet alleen van mensen met hoge machtsposities, maar ook van internetactivisten. Kort geleden werd de instagrampagina Poor Kids of Tehran opgezet, een tegenhanger waarop hele arme Iraanse kinderen staan afgebeeld. Toen ik de maker van de Rich Kids-Instagram ermee confronteerde, zei een van hen dat de armoede in het land niets met hun rijkdom te maken heeft. "Iran heeft al meer dan tien jaar met sancties van het Westen te kampen, waardoor er van onze economie bijna niets meer over is. Er zijn meer armen in Europa en Noord-Amerika dan in Iran, maar die landen krijgen nooit straf," zei hij.

Ondanks hun claims dat Rich Kids of Teheran gemaakt is om de beeldvorming van Iran te verbeteren, denk ik dat het toch vooral bedoeld is voor verwende kinderen die hun rijkdom willen showen. En dat ze daarmee ingaan tegen het beeld dat westerse media van Iran schetsen, is natuurlijk een goede manier om dat te verkopen.

We zijn verhuisd naar een andere facebookpagina! Like als de wiedeweerga VICE Nederland om niks te missen van alles wat we maken: